Kotimaa

Suojelijan tehtävä on herättää keskustelua ja tuoda näkyvyyttä tapahtumalle

Helsinki Priden suojelija Ville Niinistö korostaa tasa-arvon sanomaa

Tilaajille

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko Helsinki Pride alkaa jälleen maanantaina. Kuten monilla kesätapahtumilla myös Helsinki Pridella on vuosittain vaihtuva suojelijansa. Tällä kertaa valinta osui vihreiden puheenjohtajaan, kansanedustaja Ville Niinistöön.

"Suojelijaksi valikoituu aina henkilö, joka on tehnyt pitkään töitä lgbt-yhteisön hyväksi ja on jollain tavalla merkittävä poliittinen hahmo", kertoo tapahtuman tuottaja Aleksi Saikkonen.

Helsinki Pride on poliittisesti sitoutumaton tapahtuma, joten suojelija valitaan peräkkäisinä vuosina eri puolueista. Nyt vuorossa olivat vihreät, joista olisi Saikkosen mukaan löytynyt monia hyviä suojelijoita.

"Suojelijan tehtävä ei ole nakki vaan enemmän molemminpuolinen tunnustus. Tietääkseni kukaan ei ole vielä kieltäytynyt tehtävästä."

Ville Niinistö kertoo vievänsä tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden ilosanomaa eteenpäin mielellään. Suojelijan roolissa hän haluaa kiinnittää huomiota erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen palvelujen saatavuuteen, kiusaamisen ehkäisemiseen sekä translain uudistukseen.

Suojelijalta ei vaadita mitään, vaan toiminta lähtee henkilöstä itsestä.

Aikaisempina vuosina suojelijat ovat Saikkosen mukaan puhuneet tapahtumasta eri tiedotusvälineille ja pitäneet avajaispuheen. Niinistö aikoo puhumisen ohella Niinistö osallistua teemaviikolle myös "tavallisena kansalaisena".

"Poliitikkojen on aika poistua kammioistaan. 2000-luvulla demokratia on sitä, että osallistutaan ihmisiä koskettaviin tapahtumiin. Suojelija voi omilla lausunnoillaan vaikuttaa siihen, että tasavertaisuus ihmisten arjessa ja lainsäädännössä toteutuisi", Niinistö toteaa.

Suojelija tuo Saikkosen mukaan tapahtumalle enemmänkin imagollista kuin konkreettista hyötyä. Samaa mieltä on Sulkavan Suursoutujen piäsoutaja Aki Mähönen.

Heinäkuussa käytävän soututapahtuman suojelijaksi valikoitui tänä vuonna valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok). Mähösen mukaan valintaan vaikutti ratkaisevasti Subbin urheilullinen elämäntapa.

"Olemme käyttäneet suojelijaa aktiivisesti tapahtuman markkinointiin. Lähtökohtana olisi, että suojelija pystyisi olemaan tapahtumassa läsnä ja ottamaan siihen osaa", Mähönen sanoo.

Heinäkuisen Koko Kotka neuloo –tapahtuman suojelijan, kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Nina Braskin, valitsivat nuoret.

Kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen kertoo, että nuorisovaltuuston ja nuorisotyön yksikön järjestämän tapahtuman suojelijaksi haluttiin henkilö, joka on hauska, mukava ja vakuuttava.

"Ideana on, että suojelija tuo tapahtumaan myönteistä meininkiä omalla persoonallaan. Tärkeää on myös vuorovaikutus nuorten kanssa."

Saikkonen uskoo, että suojelijoita tarvitaan etenkin Priden kaltaisissa ihmisoikeustapahtumissa. Suojelija herättää keskustelua ja ottaa kantaa.

"Suojelijaperinteessä yhdistyvät kansalaisaktiivisuus ja julkisen vallan tuki", Niinistö summaa.

Presidentti Sauli Niinistön suojeluksessa

 Kansainvälinen voimistelufestivaali Gymnaestrada 2015 Helsinki.

 Valtakunnallinen ammattitaidon SM-kilpailu, Taitaja 2015.

 Kirjan vuosi 2015.

 Lasten maatalousnäyttely Mansikki. Tapahtuma järjestetään syyskuussa Jokioisissa.

 Tyttöjen ja poikien Kipinä-suurleiri Pieksämäellä.

 Kalevan kisat Porissa.

 Sibelius-juhlavuosi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki Pride

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää