Kotimaa

Demarit: Sisäisen nokittelun loputtava

Piirien puheenjohtajien usko Antti Rinteeseen ei vielä horju, vaikka kannatus mataa

Tilaajille

Demareiden viikko käynnistyi pettyneissä tunnelmissa, kun HS:n puoluekannatuskyselyn lukemat iskivät tajuntaan maanantaina.

"Aamukahvi maistui aika karvaalta", tiivisti Sdp:n Satakunnan piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen tuntojaan. "Olen huolissani."

Sdp:n kannatus vajosi kannatuskyselyssä 14,8 prosenttiin. Lukema on historiallisen heikko.

HS soitti puolueen piirien puheenjohtajille maanantaina ja kysyi syitä kannatuksen pienenemiseen. Kolmestatoista puheenjohtajasta tavoitettiin 11 sekä yksi varapuheenjohtaja.

Piirijohtajien mielestä kannatuksen lasku johtuu talouslamasta, takana olevasta vaikeasta hallituskaudesta, oman poliittisen sanoman epäselvyydestä ja puolueen sisäisistä ristiriidoista.

Kukaan piirijohtajista ei ole suoraan sitä mieltä, että tilanne paranisi puolueen puheenjohtajaa vaihtamalla. Antti Rinne on johtanut Sdp:tä vasta vuoden. Sitä pidetään varsin lyhyenä aikana.

"Tämä orkesteri ei ole yhdestä ihmistä kiinni", sanoo Savo-Karjalan piirin varapuheenjohtaja Pentti Hartikainen.

Rinne itse kommentoi kannatusmittausta HS:lle viittaamalla "tavanomaiseen" kehitykseen. "Pudotus on tavanomainen ilmiö vaalihäviön jälkeen, mutta kyllä tämä nyt matalla on."

Hän sanoo, ettei ole harkinnut eroa eikä häneltä sellaista ole vaadittukaan.

Piirijohtajien viesti puoluejohdolle on kuitenkin selkeä: omat rivit on saatava ojennukseen.

"Olemme itse pilanneet osan maineestamme", sanoo puheenjohtaja Rolf Nyholm Keski-Suomen piiristä ja viittaa puolueen sisäisiin ristiriitoihin.

Niillä demarit tarkoittavat nykyisen ja edellisen puheenjohtajan nokittelua, joka nousi esiin, kun Antti Rinne arvioi Jutta Urpilaisen tavoittelevan paluuta puolueen johtoon.

Piirijohtajat patistelevat puolueen johtajistoa ja kenttäväkeä töihin voimalla.

"Nyt pitää toimia ja lopettaa ajelehtiminen", Lehtonen sanoo. Hänen mukaansa kannatuslukema todistaa, että luottamus puolueen politiikkaan on jollain tasolla mennyt.

Hänen mukaansa muuttuva maailma vaatii uudenlaista asemoitumista myös puolueilta. "Ollaanko oikealla, vasemmalla vai missä", Lehtonen pohtii.

Toimeenpanokykyä kaipaa puolueeltaan myös Helsingin piirin puheenjohtaja Pilvi Torsti. Hänen mukaansa erilaisia analyysejä on tehty aiemmin. "Nyt pitää toimia ja suuntautua tulevaan."

Hämeen piirin puheenjohtaja Jouni Mäkelä puolestaan toteaa, että nykyaika vaatii politiikalta muutosta. "Ei ehkä ole tarpeeksi kuunneltu äänestäjien tahtotilaa." Mäkelä kuitenkin torjuu ajatuksen, että syynä olisivat puolueen läheiset välit ay-liikkeeseen. ´

"Kyllä tästä noustaan, mutta kovaa työtä se vaatii", Mäkelä uskoo.

Moni piirijohtaja toivoo, että perusporvarihallituksen työn käynnistyminen avittaisi Sdp:n kannatuksen nousua.

Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jukka-Pekka Matintupa muistuttaa, että uusi hallituskausi on vasta nuori. "Aloittava hallitus nauttii usein luottamusta alkutaipaleellaan."

Matintuvan mukaan suunnanmuutosta voi joutua odottelemaan aina lokakuulle asti. Kun hallitus alkaa toden teolla toteuttaa politiikkaansa, Sdp:n kannatus nousee, hän uskoo.

Samoilla linjoilla on Uudenmaan piirin puheenjohtaja Anne Karjalainen.

"Vaalitappio heijastuu vielä tulokseen", hän sanoo ja uskoo, että politiikan syksy tuo muutoksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Katja Boxberg
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää