Kotimaa

Helleraja rikkoutui ensimmäisen kerran tänä kesänä – ultravioletti­säteily on lähipäivinä voimakasta

Ilmatieteen laitoksen mukaan helleraja on ylittynyt ensimmäisen kerran tänä kesänä. Ultraviolettisäteilyn ennustetaan olevan tiistain ja keskiviikon aikana Suomessa niin voimakasta, että auringonpaisteelta on syytä suojautua ainakin keskipäivän aikaan.

Tilaajille

Ilmatieteen laitoksen mukaan helleraja on ylittynyt ensimmäisen kerran tänä kesänä. Ensimmäisen kerran helleraja ylittyi Varkauden Kosulanniemessä maanantaina kello 14.40, kun lämpöä oli 25,2 astetta. Kello 15 Varkaudessa mitattiin 25,4 astetta. Myös Mikkelissä helleraja rikkoutui, kun lämpötila kohosi 25,2 asteeseen noin kello 15.

Ultraviolettisäteilyn ennustetaan olevan tiistain ja keskiviikon aikana Suomessa niin voimakasta, että auringonpaisteelta on syytä suojautua ainakin keskipäivän aikaan. Suojaa iho tarvitsi jo maanantaina.

UV-säteilyn määrää seuraa ja ennustaa Ilmatieteen laitos, joka käyttää YK:n suositusten mukaista UV-indeksiä.

Kun indeksi ylittää arvon kolme, ihoa on suojattava auringolta. Käytännössä tällaista aikaa on Suomen etelärannikolla toukokuusta elokuun loppuun. Alkuviikolle ennustetaan UV-indeksiä 4–6 niin, että säteily on voimakkainta eteläisimmässä Suomessa.

Helsingin Esplanadin puiston kukkaistutuksilla maanantaina ahkeroinut puutarhuri Iiris Lampi tietää, että jatkuva ulkotyöskentely vaatii hyvää ihon suojausta. Hän käyttää korkean suojakertoimen aurinkovoidetta sekä toisinaan myös pitkähihaista paitaa. Vahinkoja sattuu silti.

"Viimeksi sunnuntaina paloin auringossa", Lampi hymähtää.

Kuluneen kesän aikana aurinkoisia työpäiviä on ollut puutarhurilla vähän. Lampi toivoo, että työpäivät pysyisivät kohtuullisen viileinä.

"Paras työsää on puolipilvinen ja sellainen, että lämmintä on parikymmentä astetta. Se on myös paras lomasää. Helteessä tulee liian tukala olo."

Kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi aurinkoa rakastavien on hyvä muistaa, että paisteeseen pitäisi totutella vähitellen. Silloin ihon luontaiset suojautumismekanismit ehtivät toimimaan. UV-säteily on haitallisinta talven aikana vaalentuneelle ja ohentuneelle iholle. Ihon vaurioitumisen herkkyyteen vaikuttaa myös ihotyyppi.

Myös lasten iho on syytä suojata auringossa huolellisesti. Eeva Tuuri-Pastila vietti maanantaina kesän ensimmäistä piknikkiä Helsingin Kaivopuistossa yhdessä tyttärensä Pihla Pastilan sekä ystäviensä kanssa. Yhdeksän kuukauden ikäinen Pihla Pastila vietti retkeä tyytyväisenä varjossa.

"Varjoon tämä lapsi on laitettava. Hänellä on myös suojavoidetta ja lisäksi käytämme suojaavia vaatteita. Kun lähdemme etelänmatkalle, ostan hänelle puvun, jonka kankaassa on UV-suojaus. Olen kuullut, että näitä vaatteita olisi suositeltavaa käyttää ja ainakin ystäväpiirissäni niitä käytetään paljon lapsilla. Aurinko on odotettu asia, mutta myös hieman pelätty, sillä palan itse helposti. Jännittää, onko lapsella yhtä herkkä iho", Tuuri-Pastila kertoo.

Eniten keskipäivällä

 Mitä korkeammalla aurinko on, sitä enemmän on ultraviolettisäteilyä.

 Pilviselläkin säällä voi altistua liialliselle säteilylle, sillä UV-säteily läpäisee pilviä.

 Kesäpäivän koko UV-säteilystä noin puolet tulee kello 11–15.

 UV-säteilyä heijastuu erilaisista pinnoista, kuten vaaleasta hiekasta ja lumesta.

Lähde: Ilmatieteen laitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Marke Harkas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää