Kotimaa

USA:n kongressin puhemies tapasi presidentti Niinistön ja Soinin: "Yhdysvallat pitää Suomea hienona liittolaisena ja ystävänä"

John Boehner sanoi Yhdysvaltain välittävän siitä, mitä Euroopassa tapahtuu ja kertoi olevansa kiinnostunut kuulemaan suomalaisten kantoja meneillään oleviin kriiseihin.

Tilaajille

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies republikaani John Boehner tapasi tiistaiaamuna tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja ulkoministeri Timo Soinin. Presidentti Niinistö otti Boehnerin ja tämän delegaation vastaan Presidentinlinnassa.

Lyhyessä keskustelunavauksessa Niinistö otti esille Eurooppaa kohdanneet kriisit kuten Kreikan talouskriisin ja Ukrainan sodan. Niinistö korosti Boehnerille, että nykyisessä tilanteessa on hyvä kehittää transatlanttisia suhteita.

Sillanrakennuksessa hän mainitsi erityisesti transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuussopimuksen TTIP:n.

Boehner vastasi Niinistölle, että Yhdysvallat pitää Suomea "hienona liittolaisena ja ystävänä". Hän sanoi Yhdysvaltain välittävän siitä, mitä Euroopassa tapahtuu ja kertoi olevansa kiinnostunut kuulemaan suomalaisten kantoja meneillään oleviin kriiseihin.

Lyhyiden lausuntojen jälkeen lehdistö ohjattiin ulos, minkä jälkeen Niinistö ja Boehnerin delegaatio keskustelivat noin tunnin ajan. Tämän jälkeen Boehner tapasi vielä ulkoministeri Timo Soinin (ps).

Boehnerin vierailu liittyy Euroopan turvallisuustilanteeseen ja puolustukseen. Boehner kävi ennen Suomea Liettuassa ja jatkaa Suomesta Keski-Eurooppaan. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä ja siitä, mikä on Venäjän naapurimaiden arvio Venäjän uhasta.

Edustajainhuoneen puhemies on Yhdysvalloissa protokollajärjestyksen kolmas presidentin ja varapresidentin jälkeen. Boehner on korkea-arvoisin amerikkalaisvieras Suomessa sitten varapresidentti Joe Bidenin vierailun maaliskuussa 2011.

Liettuassa Boehner juhlisti Liettuan 25. itsenäisyyspäivää keskustelemalla maan johdon kanssa muun muassa Yhdysvaltojen tekemästä lakimuutoksesta, joka mahdollistaa Ukrainan aseistamisen sekä Liettuan pyrkimyksestä päästä eroon energiariippuvuudesta Venäjään, kertoo sanomalehti The New York Times.

Boehner edustaa kongressissa Ohiota, ja hän on ollut edustajainhuoneen puhemies vuodesta 2011. Boehner on korostanut usein, että Yhdysvaltojen liittolaiset epävakailla alueilla ovat epävarmoja presidentti Barack Obaman hallinnon ulkopolitiikasta. Tämän vuoksi hän matkustelee usein ulkomailla vakuuttamassa Yhdysvaltojen sitoutuneisuutta.

Republikaanijohtaja tunnetaan muun muassa siitä, että hän on yhdistänyt puolueväkensä taakseen vastustamaan "Obamacarea" eli Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistusta.

Hänen mukanaan matkustaa seitsemän edustajainhuoneen republikaanijäsentä, kuten arvokonservatiivina tunnettu Daniel Lipinski ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kiistäjänä tunnettu John Shimkus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää