Kotimaa

Varastettiinko pyörä, katosivatko matkatavarat? Näin saat vakuutuskorvaukset helposti

HS keräsi vinkit, miten vahingonkorvauksen hakeminen sujuu jouhevasti

Tilaajille

Kesäloma on riskien aikaa. Varkaudet ja vahingot yleistyvät, arvioidaan vakuutusyhtiöistä ja Finanssialan Keskusliitosta. Siksi on aika muistuttaa itseään siitä, miten korvausten saaminen vakuutusyhtiöiltä sujuu joutuisasti.

Nyrkkisääntönä on, että kaikki dokumentit, kuten kuitit, aitoustodistukset ja takuutodistukset, kannattaa säilyttää. Lisäksi esine kannattaa kuvata. Jos esine varastetaan tai se hajoaa, kuvat ja dokumentointi helpottavat ja nopeuttavat korvausten hakemista vakuutusyhtiöltä.

"Vahinkotilanteista kuvat ennen ja jälkeen vahingon jouduttavat käsittelyä huikean paljon", sanoo Lähi-Tapiolan korvausasiantuntija Tuomo Kosola.

Kuvaaminen on viisasta lähinnä siksi, että ihmisen muisti on pettävä.

"Polkupyörän värin tai mallin muistaminen ei ole ollenkaan niin simppeliä, kun pyörä yhtäkkiä katoaa", sanoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen. Kuvan perusteella esineen tiedot on helppo kirjoittaa poliisille tehtävään rikosilmoitukseen.

Todistusvoimaa oleellisempaa kuvassa on se, että se voi auttaa joko varastetun tai kadonneen esineen löytymisessä, että sen arvon määrittelyssä. Polkupyöränkin mallia tai vaihdemäärää voi olla yllättävän hankala muistaa ulkoa. Kuvasta nämä näkee yhdellä vilkaisulla.

Lisäksi esineessä on hyvä olla jokin erityinen yksityiskohta, kuten kaiverrus. Kaiverrus on myös erilaisia sarjanumeroita helpompi muistaa.

Vakuutusyhtiö saattaa kysyä tositteita, kertoo omaisuusvahinkojen vahinkoasiantuntija Reetta Krichenbauer Osuuspankista. Siksi tositteiden on oltava tallessa. Niitä ei kuitenkaan tarvitse automaattisesti toimittaa vakuutusyhtiöön.

Krichenbauer muistuttaa myös, että hajonnutta omaisuutta ei saisi hävittää. Vakuutusyhtiölle tulee varata vahingontarkastusmahdollisuus.

Jos tositteita tai todisteita ei ole, asiakasta haastattelemalla pyritään saamaan selvyys esimerkiksi esineen arvoon, Tuomo Kosola kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset yleensä kuvaavat lähes automaattisesti esineet vahingon tapahduttua. Kuvien ottaminen etukäteen varmuuden vuoksi on kuitenkin harvinaista.

Erilaiset varkaudet ja vahingot yleistyvät kesäisin. Matkatavaroita katoaa, puhelimia ja lompakoita varastetaan ihmisvilinässä. Lisäksi kesämökeillä talven aikana tapahtuneet vahingot saattavat käydä ilmi vasta, kun mökkeilijät tulevat viettämään lomaansa.

Finanssialan Keskusliiton Aku Pänkäläinen sanoo, että ennen matkalle lähtöä koti voi olla viisasta kuvata ennen matkaa. Näin näkee, mitkä esineet ovat olleet missäkin.

Kosola sanoo, että paikat kannattaa lisäksi jättää asutun näköisiksi ja huolehtia siitä, ettei postilaatikko loman aikana tursuile.

Sosiaalisessa mediassa ei kannata ilmoittaa kahden viikon lomasta ulkomailla.

"Nykyvarkaat osaavat hyödyntää sosiaalista mediaa", hän sanoo.

Toimi näin

 Säilytä kuitit ja aitoustodistukset. Ne helpottavat esineen arvon määrittelyssä.

 Tallenna tositteet sähköisessä muodossa vaikka pilvipalveluun.

 Koruihin ja pyöriin kannattaa hankkia kaiverrus, joka auttaa tavaran tunnistamisessa.

 Ota esineestä sekä yleiskuva että kuva jostakin yksityiskohdasta, esimerkiksi kaiverruksesta. Tallenna kuvat pilvipalveluun.

 Tee tämä kaikki heti, kun hankit esineen. Muuten koko asia unohtuu.

 Jos epäilet, että esine on varastettu, tee ensin rikosilmoitus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakuutukset
 • Pyörävarkaudet
 • Vahingonteot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää