Kotimaa

Perheet kokevat hyötyvänsä lastensuojelun alkuarviosta

Tutkimus: Alkuarviointi saa monet vanhemmat näkemään perheen tilanteen lapsen kannalta.

Tilaajille

Tuoreen tutkimuksen mukaan lastensuojelutyön alkuarvioinnissa koetaan useammin onnistumisia kuin epäonnistumisia.

Enemmistö vanhemmista kokee lastensuojelun työntekijöiden tekemän alkuarvioinnin myönteisenä. Se herättää osan vanhemmista arvioimaan tilannetta lapsen kannalta ja saa aikaan myönteisiä muutoksia perheessä.

Johanna Hietamäki tutki Jyväskylän yliopistoon tekemässä väitöskirjassaan lastensuojelun uusille asiakkaille tehtävää alkuarviointia vanhempien näkökulmasta. Alkuarvioinnissa lastensuojelun työntekijät arvioivat lapsen tilannetta ja vanhempien mahdollisuuksia huolehtia hänestä.

Tutkimukseen osallistuneista 177 vanhemmasta vähän yli puolet kertoi, että heidän perheensä tilanne oli parantunut alkuarvioinnin myötä. Melko suuri osa koki, että heillä ja sosiaalityöntekijöillä oli samanlainen näkemys perheen tilanteesta.

"Tämä on rohkaiseva ja kannustava viesti. Aika lyhyelläkin työskentelyllä vanhemmat kokivat hyötyvänsä alkuarvioinnista", Hietamäki sanoo.

Alkuarvioinnissa vanhemmat voivat havahtua ymmärtämään, miten lapset kokevat esimerkiksi vanhempien päihteiden käytön.

"Lapsen tapaaminen osana alkuarvioinnin työskentelyä onkin oleellinen asia", Hietamäki sanoo.

Hänen mukaansa sosiaalityöntekijät tapaavat lapsia kuitenkin huolestuttavan harvoin. Tutkimuksessa he tapasivat vain joka neljännen perheen lapsen kahden kesken. Se on silti paljon useammin kuin aiemmin.

Vanhemmat suhtautuivat lasten ja sosiaalityöntekijöiden tapaamisiin pääosin myönteisesti. Monet vanhemmat toivoivat, että sosiaalityöntekijät olisivat keskustelleet lasten kanssa enemmänkin.

Tutkimuksen mukaan isät jäävät arvioinnissa lapsiakin vähäisemmälle huomiolle.

Osa tutkimukseen osallistuneista vanhemmista koki alkuarvioinnin vain huonontaneen perheen tilannetta.

Hietamäen mukaan vanhempien ja sosiaalityöntekijän hyvä ja avoin suhde on tärkeää työskentelyn onnistumisen kannalta. Alussa vanhemmat saattavat tuntea pelkoa lastensuojelutyötä kohtaan, mutta sosiaalityöntekijöiden hyvä työskentely voi hälventää pelon.

Tutkimuksen mukaan lastensuojelutyössä vain perheen ongelmiin keskittyminen ei tuottanut toivottuja tuloksia. Voimavarojen eli perheessä olevien hyvien asioiden tarkastelu sen sijaan auttoi vaikeidenkin asioiden käsittelyä.

Lastensuojelun alkuarvioinnin aikataulusta on säädetty laissa. Hietamäen mukaan aikarajat ovat hyviä, mutta hän on huolissaan arviointien laadusta.

"Aikarajoissa pysymisen paine on kova, sillä kunnat eivät halua uhkasakkoja. Se voi heikentää arviointien laatua. Tällaisia viestejä on kuulunut kentältä."

Hietamäen mukaan sosiaalityöntekijät tarvitsevat riittävästi aikaa lasten, nuorten ja vanhempien hyvään kohtaamiseen. Valvovien aluehallintovirastojen onkin kiinnitettävä huomiota aikarajojen lisäksi myös riittäviin tapaamisten määriin ja työskentelyn laatuun.

Mikä alkuarviointi?

 Lastensuojelun alkuarviointi tehdään uusille asiakkaille, joista tulee lastensuojeluilmoituksia tai perhe itse pyytää apua.

 Alkuarvioinnissa lastensuojelun työntekijät arvioivat lapsen tilannetta ja vanhempien mahdollisuuksia huolehtia hänestä. Selvitetään, onko perheellä tarve olla lastensuojelun asiakkaana.

 Lain mukaan seitsemän päivän sisällä ilmoituksesta on päätettävä tehdäänkö alkuarviointi. Jos tehdään, sen on valmistuttava kolmen kuukauden kuluessa.

 Arviointiin voi kuulua sosiaalityöntekijän ja perheen tapaamisia sekä yhteistyötä esimerkiksi neuvolan, koulun tai päivähoidon kanssa.

 Alkuarvioinnin perusteella päätetään, millaisia mahdollisia palveluita tai tukea perhe tarvitsee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää