Kotimaa

Suomesta löytyi kuusi uutta jäkälälajia

Merkittävin löydös on säkkijäkälälaji, joka on uusi koko Fennoskandian alueella

Tilaajille

Suomesta on löytynyt kuusi uutta jäkälälajia. Lajit löysi Luonnontieteellisen keskusmuseon tohtorikoulutettava Annina Launis Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

Launiksen löytämät tyyny-, säkki- ja nystyjäkälien sukuihin kuuluvat lajit havaittiin nyt ensi kertaa Suomessa, mutta tutkijoiden vanhoja tuttuja ne eivät ole muuallakaan.

Esimerkiksi Launiksen havaitsemaa Micarea tomentosa -lajia on löydetty maailmalta vain muutaman kerran.

Löydöksistä merkittävimmäksi Launis määrittelee Thelocarpon strasseri -säkkijäkälän. Se on uusi laji koko Fennoskandian alueella.

Jäkälät koostuvat sienestä ja fotosynteesiin eli yhteyttämiseen kykenevästä levästä tai bakteerista.

Jäkälät ovat iso osa eliöiden ravintoverkkoa mutta myös ihmisille hyödyllisiä ilmansaasteiden indikaattoreita, Launis kertoo.

"Kaupunkiympäristöissä on huomattu, että tietyt ilmansaasteet estävät jäkälien kasvun", Launis kertoo.

"Helsingin alueellakin on ollut niin sanottuja jäkäläautioita, jotka ovat viimeisten parin vuosikymmenen aikana parantuneet, kun ilmanlaatukin on parantunut", Launis kertoo.

Jäkälistä on myös löydetty lupaavia lääkeaineita, joiden tehoa tutkitaan maailmalla.

Uudet jäkälälajit tunnistettiin mikroskoopin ja dna-analyysien avulla. Pikkuruisina kasvavat lajit voi Launiksen mukaan havaita myös paljain silmin, mutta vasta mikroskooppi paljastaa jäkälien huiman muoto- ja värikirjon.

Mikroskooppitutkimuksissa käytetään apuna esimerkiksi valkaisuainetta, joka reagoi jäkälän happojen kanssa.

"Mikroskoopissa näkyy kirkkaanpunaisia, tummanvioletteja, sinivihreitä ja neonkeltaisia sävyjä. Jäkälät ovat omalaatuisia ja monimuotoisia eliöitä", Launis toteaa.

Uusien lajien löytyminen on tutkijan mukaan osoitus siitä, että tiedot Suomen lajistosta ovat yhä puutteellisia.

Launis korostaa myös lahopuiden olemassaolon tärkeyttä, sillä lähes kaikki hänen löytämänsä lajit käyttävät kasvualustanaan lahopuuta, jonka kosteus ja pH-arvo ovat jäkälille suotuisia.

"Lahopuun suojeleminen metsissä voisi auttaa luonnon monimuotoisuuden toteutumisesta. Talousmetsistä voidaan pahimmillaan viedä jopa 97 prosenttia lahopuusta", Launis sanoo.

Uudet lajit löytyivät muun muassa Hämeenlinnan Evolta, Vantaan Herukkapurolta ja Kolin kansallispuistosta. Suomessa esiintyviä jäkälälajeja tunnetaan yli 1 500.

Kuinka jäkäliä nimetään?

 Jäkälien nimistötoimikunta päättää uusien lajien nimet.

 Jäkäliä nimetessä mielikuvitus saa lentää. Varsinaisia sääntöjä ei ole, kunhan nimi ei ole liian pitkä.

 Vasta kaksi kuudesta vastalöydetystä jäkälästä on saanut suomenkielisen nimen. Ne ovat limityynyjäkälä ja sysityynyjäkälä.

 Suomenkielinen nimi puuttuu vielä muun muassa Micarea melaeniza ja Lecidea furfuracea -lajeilta.

Lähde: Annina Launis / Helsingin yliopisto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää