Kotimaa

Töihin jäävä ei ole rikkuri

1. Menettääkö poliittiseen mielenosoitukseen osallistuva palkkansa? "Kyllä. Palkka maksetaan vain tehdystä työstä." 2. Kuka saa osallistua? "Työntekijä saa osallistua poliittiseen työtaistelutoimenpiteeseen. Silloin, kun osallistumisesta on ammattiliiton päätös, kuka tahansa voi osallistua ottaen huomioon, että osallistujan työtehtävä kuuluu työtaistelun piiriin.

Tilaajille

1. Menettääkö poliittiseen mielenosoitukseen osallistuva palkkansa?
"Kyllä. Palkka maksetaan vain tehdystä työstä."

2. Kuka saa osallistua?
"Työntekijä saa osallistua poliittiseen työtaistelutoimenpiteeseen. Silloin kun osallistumisesta on ammattiliiton päätös, kuka tahansa voi osallistua ottaen huomioon, että osallistujan työtehtävä kuuluu työtaistelun piiriin."

3. Onko osallistumisoikeuden kannalta merkitystä, kuuluuko liittoon vai ei?
"Kun on ammattiyhdistyksen päätös, liittoon kuulumaton voi osallistua mielenilmaukseen, jos hänen työnsä kuuluu työtaistelun piiriin."

4. Voiko työntekijä jäädä töihin, vaikka ammattiliitto kehottaa jäseniään osallistumaan mielenosoitukseen?
"Tämä on vapaaehtoinen mielenilmaisu. Ammattiliiton kehotuksesta huolimatta jokainen tekee itse päätöksen siitä, jääkö töihin vai osallistuuko."

5. Onko töihin jäävä rikkuri?
"Kun ei ole kyse lakosta, ei ole kyse rikkuritoiminnastakaan."

6. Voiko mielenosoitukseen osallistunut saada ammattiliitolta korvausta palkanmenetyksestä?
"Sekä lakkoavustukset että matkakulut ovat liittojen päätettävissä. Koska ei ole kyse lakosta, lakkoavustuksia ei makseta. Matkakulujakaan ei pääsääntöisesti makseta. Liitto antaa ohjeet mikäli päättää maksaa jotain kuluja."

7. Voiko työnantaja pakottaa työntekijän jäämään töihin?
"Työntekijöillä on oikeus poliittiseen työtaisteluun. Työsuhteisia ei voi yksityissektorilla pakottaa jäämään töihin. Virkasuhteissa poliittinen työtaistelutoimenpide on kielletty lain perusteella. Eri asia on, jos virkasuhteinen osallistuu mielenosoitukseen vapaa-ajallaan. Lakkorajat on ainakin ilmoitettu julkissektorilla niin, että minimimiehitys pysyisi töissä."

8. Kun joukkoliikenne ei mielenilmauksen vuoksi toimi, onko työntekijällä oikeus jäädä kotiin?
"Ei ole työnantajan vastuulla millä välineellä työntekijä kulkee. Työntekijä ei voi laillisesti jäädä palkalliselle vapaalle vedoten siihen että ei päässyt töihin."

9. Milloin työntekijä voi jäädä etätöihin kotiin?
"Mikäli henkilöllä on muutoinkin oikeus tehdä etätyötä, ei ole estettä tehdä sitä myöskään perjantaina.

Etätyön tekemisestä on aina sovittava työnantajan kanssa. Sopimus voidaan tehdä työsopimuksen tekemisen yhteydessä tai työsopimuksen aikana."

10. Nyt on kyse poliittisesta mielenilmauksesta. Miten se eroaa lakosta, tukilakosta tai ulosmarssista?
"Poliittinen mielenilmaisu liittyy hallituksen päätöksiin, eikä kohdistu työehtosopimuksiin tai niiden ehtoihin. Lakko on painostustoimi, joka kohdistuu työehtoihin. Lakko on laillinen, kun sopimus ei ole voimassa. Tukilakko on laillinen toisen alan sopimukseen kohdistuva tukitoimi. Ulosmarssi on työnantajaan kohdistuva painostustoimi, joka voi olla laiton tai laillinen."

 

Vastaukset:
Työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja Lapin yliopistosta (kysymykset 1,2,3,7,8)
Vastaava lakimies Jaana Meklin Akavasta (kysymykset 4,5,6,9,10)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouspäätösten syksy
 • Lakko
 • Olli Pohjanpalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää