Kotimaa

Näin tietotekniikka muuttaa kotien arkea lähitulevaisuudessa

Tietotekniikka on muuttunut kymmenessä vuodessa enemmän kuin moni muistaa, ja myös seuraavan vuosikymmenen aikana on tapahtumassa paljon. HS pyysi tietotekniikan asiantuntijoita ja tulevaisuuden tutkijoita nostamaan esille sellaisia lähihistorian ja -tulevaisuuden käännekohtia, jotka vaikuttavat suomalaiskotien arkeen.

Tilaajille

Vastauksen antoivat tietokirjailija Petteri Järvinen, sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä, tekoälyn tutkija Tapani Raiko Aalto-yliopistosta, lisätyn todellisuuden tutkija Charles Woodward VTT:ltä sekä professori Sirkka Heinonen ja projektitutkija Juho Ruotsalainen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.
 

2006

Teinit innostuvat Web 2.0:sta
Suomalaisen Irc-Gallerian suosio huipentui vuonna 2006, jolloin siitä kasvoi Pohjoismaiden suosituin verkkopalvelu. Samaan aikaan myös toinen suomalaispalvelu, kolmiulotteinen chat- ja pelimaailma Habbo teki maailmanvalloitustaan. Suomessa puhuttiin lähinnä "Web 2.0:sta". Sosiaalisen median käsite ei ollut vielä yleistynyt.

 

2007

Facebook ja Youtube rantautuvat Suomeen
Alkuvaiheessa Facebook kilpaili etenkin Irc-Gallerian ja Koulukaverit.com-sivuston kanssa, mutta vuonna 2008 sen suosio alkoi nakertaa kotimaisia kilpailijoita. Sosiaalisen median amerikkalaisjättien tulevien vuosien valta-asema ratkaistiin aikaisessa vaiheessa.

 

2009

Navigaattorit yleistyvät
Navigointilaitteita alettiin myydä pian vuosituhannen vaihteen jälkeen, mutta kunnolla ne yleistyivät vasta vuonna 2009. "Navigaattori parantaa turvallisuutta, vähentää polttoaineen kulutusta sekä mahdollistaa ajamisen, pyöräilyn ja kävelyn ilman kartanlukijaa vieraissa kaupungeissa", Järvinen toteaa.

 

2010

Kosketuslaitteet hurmaavat kuluttajien massat
Mobiililaitteiden toinen vallankumous kiteytyi Järvisen mukaan vuoteen 2010. Apple esitteli silloin iPadin ja iPhonen. Myös Androidin vaikutus alkoi näkyä Suomessa. Uudenlaiset, kosketukseen perustuvat älypuhelimet johtivat Nokian puhelinvalmistuksen turmioon. Kosketuslaitteet alkoivat korvata pöytäkoneiden ja läppärien käyttöä. Se tiesi myös Windowsin ja Microsoftin valtakauden päättymistä.  

 

Liikunta yhdistyy pelaamiseen
Microsoftin Xbox 360-pelikonsolille suunnittelemien Kinect-pelien syvyyskamerateknologia mullisti konsolipelien käyttöliittymät. Perinteisten hiirien ja joystickien rinnalle tulivat liikuntaan, tanssiin ja eleisiin perustuva vuorovaikutus sekä puheentunnistus.

 

2011

Puolet työikäisistä käyttää sosiaalista mediaa
Tilastokeskuksen vuoden 2011 kyselyn mukaan vajaat puolet 16–74-vuotiaista suomalaisista käytti jotain yhteisöpalvelua. Facebookin ja Tilastokeskuksen tietojen perusteella Pönkä on laskenut, että ensimmäistä kertaa yli puolet 13–63-vuotiaista käytti tuolloin sosiaalista mediaa, lähinnä Facebookia.

 

2012

Some siirtyy mobiiliin
Vuodesta 2012 lähtien yli puolet Facebookin käyttäjistä on käyttänyt palvelua myös kännykällä. Mobiilisiirtymän myötä suosituimpien sosiaalisen median palvelujen joukkoon alkoivat seuraavina vuosina nousta WhatsApp, Instagram ja Snapchat. Nykyään Facebookin 1,49 miljardista käyttäjästä mobiilikäyttäjiä on jo 1,31 miljardia eli lähes 90 prosenttia. Nykynuorille kännykkä tai tabletti on ensimmäinen oma laite, jolla tutustutaan sosiaaliseen mediaan, aiemmille sukupolville taas pöytäkone tai läppäri.

 

2015

Kodit 3D-pelimaisemiksi
Syvyyskamerateknologia mahdollistaa eletunnistuksen lisäksi myös kodin 3D-mallinnuksen, Woodward kertoo. Ensimmäiset kodin 3D-mallia hyödyntävät lisätyn todellisuuden mobiilipelit ovat jo markkinoilla.

 

2016

Terveyspalvelut verkossa
1990-luvulta saakka valmisteltu Kansallinen terveysarkisto eli Kanta otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuonna 2016. Järjestelmä helpottaa potilastietojen siirtämistä lääkäriltä toiselle, ja siihen kuuluu myös sähköinen resepti. Järvinen arvioi, että Kanta parantaa aidosti ihmisten elämänlaatua ja terveyttä. "Parasta on, että kansalainen voi itse katsoa omia tietojaan, lisätä arkistoon esimerkiksi verikokeiden tuloksia ja toivottavasti jatkossa myös kehoanalyysivaakojen, aktiivisuusrannekkeiden ynnä muiden tuottamaa dataa."

 

2018

Sensorit keittiöissä
Asumisen varusteluun aletaan pian kaupata rakenteisiin ja materiaaleihin upotettua älyinfraa, Heinonen ja Ruotsalainen ennakoivat. Keittiössä sensorit ohjaavat ruoan valmistusta ja säätävät lämpötilaa ruoan pilaantumista torjuen. Makuuhuoneissa sensorit säätelevät lakanoiden lämpötilaa ja herättävät biorytmin mukaan ihanteellisimmassa ajankohdassa.

 

Itseohjautuvat taksit
Raiko ennakoi ensimmäisten itseohjautuvien taksien tulevan käyttöön ehkä jo vuonna 2018. Palvelu voi yleistyä nopeasti, mikäli lainsäädäntö ja muu liikenne pysyvät perässä.

 

2020

Facebook keski-ikäistyy
Nykyisellä ikääntymisvauhdilla laskettuna Facebook-käyttäjien keski-ikä ylittää Suomessa 40 vuotta noin vuonna 2020, kun se nykyään on 34 vuotta, arvioi Pönkä. Nuorimpia ikäryhmiä siirtyy muihin sosiaalisen median palveluihin, mutta vanhemmat ja kooltaan isommat ikäryhmät lisäävät Facebookin käyttöä.

 

Sovituskoppi verkkokaupassa
Kehon 3D-skannaus ja vaatteiden reaaliaikainen animointi mahdollistavat sen, että kuluttajat voivat todentuntuisesti sovittaa vaatteita verkkokaupoissa.

 

Datalasit arkipäivää
Woodward arvioi, että datalasit lyövät aluksi läpi kapeammilla sovellusaloilla kuten liikunnassa. Datalasien sosiaalisen hyväksynnän myötä mahdollistuvat monet hyötysovellukset. Käyttäjän näkymään voidaan tuoda tietoa vaikka hänen kohtaamistaan ihmisistä kasvontunnistustekniikan avulla.

 

2022

Elinympäristö kytketty nettiin
Laitteet keräävät yötä päivää dataa ihmisten käyttäytymisestä. Algoritmit alkavat ymmärtää ihmisten ajatteluprosesseja ja niistä muodostuu "toinen alitajunta". Sovellukset tietävät usein jo ennen ihmistä itseään, mitä tämä haluaa. Koska data sijaitsee yritysten pilvipalvelimilla, useilla on tunne, että heitä tarkkaillaan. Syntyy uudenlaista vainoharhaisuutta, Heinonen ja Ruotsalainen ennakoivat.

 

2025

Kadun vilinä näkyy toiselle puolen maailmaa
Nykyään voimme katsoa Googlen Street Viewin kautta katunäkymiä eri puolilla maailmaa. Woodward ennustaa, että 2020-luvulla Google tarjoaa miltei reaaliaikaisen kolmiulotteisen näkymän kattavaan valikoimaan kaupunkeja. Tekniikkaa perustuu kamerakuvaan toisten käyttäjien datalaseilta.

 

Kolmiulotteinen etäläsnäolo
3D-mallinnusta ja syvyyskameroita yhdistelevät teknologiat mahdollistavat ihmisten reaaliaikaisen 3D-skannauksen. Woodwardin mukaan tätä voidaan hyödyntää keskustelukumppaniemme "teleporttaamiseen" datalasiemme näkymään. Puhekumppani näyttäytyy reaaliaikaisena avatarhahmona samaan tapaan kuin Obi-Wan Kenobi Star Wars -elokuvissa.

 

Kielimuurit häviävät
Ihmiset ovat tauotta kytkeytyneet tietoverkkoihin ja niiden kautta toisiin ihmisiin. Heinosen ja Ruotsalaisen mukaan syntyy joukkoäly, jossa yksilöiden väliset rajat alkavat hälvetä. Kun puhe kääntyy eri kielille reaaliaikaisesti, myös kielimuurit alkavat hävitä. Samalla yhteiskunnat alkavat hajaantua elämäntapayhteisöihin, joissa samanmieliset ovat virtuaalisesti jatkuvasti tekemisissä toistensa kanssa. Myös tekoälylle juttelu arkipäiväistyy, Raiko ennustaa. Älylaitteita käytetään sujuvasti puhumalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietotekniikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää