Kotimaa

Turvapaikkakäsittelyyn palkataan lähes 200

Maahanmuuttovirasto on saamassa lähes kaksisataa uutta työntekijää käsittelemään turvapaikkahakemuksia. Käsittelijät työskentelevät ylitarkastajan nimikkeellä. He ovat lähinnä korkeakoulun käyneitä, jotka puhuttelevat hakijoita ja tekevät päätökset hakemusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Tilaajille

Maahanmuuttovirasto on saamassa lähes kaksisataa uutta työntekijää käsittelemään turvapaikkahakemuksia.

Käsittelijät työskentelevät ylitarkastajan nimikkeellä. He ovat lähinnä korkeakoulun käyneitä, jotka puhuttelevat hakijoita ja tekevät päätökset hakemusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Syyskuussa virastossa on jo aloittanut 30 uutta turvapaikkakäsittelijää. Kuukauden kuluttua eli marraskuun alussa käsittelijöitä aloittaa vielä 70. Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtajan Jorma Vuorion mukaan alkuvuonna on määrä palkata vielä noin 80 käsittelijää.

Aiemmin Maahanmuuttovirastolla on ollut noin 75 turvapaikkahakemusten käsittelijää.

Lisäksi Rovaniemelle perustetaan vuodenvaihteessa uusi käsittely-yksikkö. Siellä Maahanmuuttovirasto alkaa puhutella Pohjois-Suomeen tulleita hakijoita ja tehdä turvapaikkapäätöksiä. Keskukselle haetaan parhaillaan johtajaa viraston sisäisellä haulla.

Käsittelijöiden lisärekrytoinneilla ja Rovaniemen-yksikön perustamisella kamppaillaan käsittelyaikojen pitenemistä vastaan.

Viime vuonna turvapaikkahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika Suomessa oli 170 vuorokautta, mutta nyt käsittelyajat uhkaavat karata pitkälle yli puolen vuoden.

Haussa olleisiin tehtäviin on tullut valtava määrä hakemuksia. Kun etsittiin marraskuun alussa aloittavia 70:tä työntekijää, hakijoita oli peräti 2 900.

"Hyviä hakijoita on kyllä riittänyt. Valintoja on ollut todella vaikea tehdä", sanoo Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Riitta Koskela.

Uusien työntekijöiden koulutus hoidetaan pikatahtia.

Valtaosa on itseopiskelua Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston Eason koulutusmateriaaleilla. Lisäksi uusia työntekijöitä valmennetaan kahdella lähiopetuspäivällä puhuttelujen tekemiseen.

"Eason koulutuspaketti on ollut meille kullanarvoinen. Olemme pieni virasto, eikä meillä ole ollut riittävästi resursseja kouluttaa itse", Koskela sanoo.

Uusien työntekijöiden kouluttamisesta on kokemusta Vuorion mukaan jo vuodelta 2009, jolloin Suomeen tuli edellisen kerran paljon turvapaikanhakijoita, lähes 6 000. Tuolloin ylimääräisiä käsittelijöitä palkattiin noin 80.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Turvapaikanhakijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää