Kotimaa

Miksi suurin osa on miehiä ja miksi he tulevat tänne? Yhdeksän kysymystä Euroopan pakolaiskriisistä

Miksi turvapaikanhakijoita on tullut Eurooppaan juuri tänä vuonna ennätyksellisen paljon? Miksi he maksavat salakuljettajille eivätkä lentoyhtiöille?

Tilaajille
rac

Miksi turvapaikanhakijoita on tullut Eurooppaan juuri tänä vuonna ennätyksellisen paljon?
Vastaus koostuu monien samanaikaisten osatekijöiden summasta.

Turkin ja Syyrian rajalla olevien pakolaisleirien tilanteen on kerrottu huonontuneen, eikä Syyrian sodan jatkumisen vuoksi paluuta kotimaahan ole luvassa. Talvi heikentää entisestään huonoissa oloissa olevien asemaa, joten moni hakee turvaa vielä kun on lämmintä.

Siirtolaisten rohkaisemisesta on syytetty Saksaa ja sen avointa maahanmuuttopolitiikkaa. Syytteet ovat kuitenkin perusteettomia siksi, että Euroopan pakolaiskriisi alkoi paisua jo loppukeväästä, jolloin Saksan maahanmuuttopolitiikassa ei nähty muutosta. Puheet ovien avaamisesta ajoittuvat vasta elokuun loppuun ja syyskuuhun.

Turvallisuustilanne Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa – maissa joista tulee eniten turvapaikanhakijoita Eurooppaan – on näyttänyt paikoin yhä synkemmältä. Viime keväänä väkivaltaisuutta esiintyi näissä maissa paljon.

Suomeen, toisin kuin muualle Eurooppaan, syyrialaisia tulee vähän. Sen sijaan eniten Suomeen saapuu irakilaisia ja somalialaisia.

Syyriassa sota jatkuu edelleen verisenä. Osapuolia sodassa ovat presidentti Bashar al-Assadille uskolliset joukot, joita Venäjä tukee sotilaallisesti, ääri-islamistiset liikkeet kuten Isis, Syyrian kurdijoukot sekä Yhdysvaltojen johtama liittouma, joka pommittaa Isisiä. Sodassa on kuollut noin 250 000 ihmistä.

Afganistanissa puolestaan ääri-islamistisen Taleban-liikkeen iskuissa on kuollut tänä vuonna yli sata prosenttia viime vuotta enemmän siviilejä. Afganistanissa ei ole enää Nato-joukkoja taistelemassa maan hallinnon puolella. Taisteluita mutkistavat myös muut islamistiset järjestöt kuten Isis.

Valoa ei näy Irakinkaan taisteluissa. Isis on vallannut maassa laajoja alueita. Yhdysvaltojen johtama liittouma yrittää pommittaa Isisiä ja Turkki puolestaan Irakin kurdeja. Kurdit taistelevat Yhdysvaltojen rinnalla Isisiä vastaan. Maassa on myös useita muita islamistisia terroristijärjestöjä heikentämässä turvallisuustilannetta.

Somalialaiset ovat paenneet muun muassa terroristijärjestö al-Shabaabin väkivaltaa. Suomessa onkin tulkittu, että Etelä- ja Keskisomaliasta tuleville on myönnettävä turvapaikka. Arviota tarkastellaan parhaillaan. Sosiaalisella medialla ja internetillä on ollut pakolaiskriisissä oma osuutensa. Viestin avulla Eurooppaan päässeet turvapaikanhakijat ovat voineet välittää reaaliajassa tilanteen kehittymisestä Euroopassa. Tiedot ovat auttaneet perässä tulevia välttämään edelläkävijöiden virheitä.

Miksi turvapaikanhakijat lähtevät pitkälle, vaaralliselle ja kalliille matkalle, eivätkä jää esimerkiksi turvalliseen Turkkiin tai muihin lähimaihin.
Esimerkiksi Syyrian sotaa paenneista nelisen miljoonaa onkin jäänyt naapurimaihin kuten Turkkiin. Eurooppaan on lähtenyt vain osa tästä määrästä.

Monet ovat viettäneet Syyrian naapurimaissa joko pakolaisleireillä tai muussa majoituksessa pitkiä aikoja viidettä vuotta jatkuvaa sotaa paossa. Jos turvapaikanhakija päättää kuitenkin lähteä lähialueiden maista jonnekin muualle, selviää syy karttaa katsomalla. Esimerkiksi Afganistanista ei ole kovin houkuttelevaa lähteä hakemaan turvaa Pakistanista eikä Turkki houkuta syyrialaisia, jos vaihtoehtona on vapaa, vauras ja turvallinen Eurooppa.

Turvapaikanhakeutuvat Eurooppaan siksikin, että osa seudun maista kuten Saudi-Arabia ei edes ota vastaan pakolaisia.

Miksi turvapaikanhakijat eivät jää Etelä-Eurooppaan vaan suuntaavat kohti pohjoista?
Etelä-Euroopassa turvapaikanhakijat päätyvät pääosin ensin Italiaan tai Kreikkaan. Näihin maihin ei haluta jäädä, koska ne ovat jo täynnä turvapaikanhakijoita, minkä lisäksi tulevaisuuden näkymät vakavista talousongelmista kärsivässä Kreikassa ovat heikommat kuin esimerkiksi Euroopan talousveturissa Saksassa tai vauraissa Pohjoismaissa kuten Ruotsissa ja Suomessa.

Kohdemaan valintaan vaikuttaa myös se, jos perillä on jo valmiiksi sukulaisia ja maanmiehiä. Siksi esimerkiksi Suomeen tulee paljon irakilaisia ja somalialaisia. Viime vuonna Suomessa oli noin 7 400 somalialaista ja 6 800 irakilaista. Kohdemaan valintaan on vaikuttanut paljon sekin, millaista tietoa mistäkin maasta on turvapaikanhakijoiden keskuudessa jaettu.

Miksi turvapaikanhakijat maksavat matkastaan suuria summia salakuljettajille eivät esimerkiksi lennä suoraan kohdemaahan?
Sodan keskeltä tulevilla ei ole viisumia, koska sellaista ei ole voinut edes hakea raunioiden keskeltä. Vapaan liikkuvuuden Schengen-maihin päästyään turvapaikanhakijoiden on helpompi liikkua. Tästä huolimatta osa turvapaikanhakijoista turvautuu myös Schengenin sisällä salakuljettajiin mahdollisesti tietämättömyyttään tai koska pelkää joutuvansa rekisteröitymään jossain muussa kuin kohdemaassaan.

Eikö turvapaikanhakijoiden hakemukset tulisi niin sanotun Dublinin sopimuksen mukaisesti käsitellä siinä EU-maassa, mihin he ensin saapuvat? Miten he sitten päätyvät halki Euroopan esimerkiksi Suomeen?
EU-maiden kesken sovitun Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemukset tulee käsitellä siinä maassa, missä turvapaikanhakija on ensiksi rekisteröitynyt. Jos esimerkiksi Suomeen tullut turvapaikanhakija on rekisteröitynyt jo aiemmin jossain toisessa EU-maassa, tulisi hänet palauttaa takaisin rekisteröintimaahan.

Useimmat turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan rekisteröidy ennen kuin he ovat päässeet kohdemaahansa. Siksi esimerkiksi Suomeen Kreikan kautta päätyneen, aiemmin muussa EU-maassa rekisteröitymättömän henkilön turvapaikkahakemus käsitellään täällä.

Päästyään johonkin vapaan liikkuvuuden Schengen-maahan, turvapaikanhakijat voivat liikkua vapaasti kaikissa Schengen-maissa. Siten on mahdollista, että esimerkiksi Unkariin päässyt turvapaikanhakija voi matkustaa Suomeen.

Miljoonat ovat paenneet Syyrian, Afganistanin ja Irakin sotia lähimaihin. Onko odotettavissa, että tulevaisuudessa turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa moninkertaistuisi entisestään?
Toistaiseksi EU-maihin jätettyjen turvapaikkahakemusten nopea kasvu ei ole kääntynyt laskuun. Syyrian, Irakin ja Afganistanin tilanteiden parantumisesta ei ole merkkejä, joten ainakin paineet lähteä näistä maista tulevat jatkumaan.

Onko Euroopalla varaa tai mahdollisuuksia majoittaa näin suuria joukkoja? Voisiko rajat sulkea kokonaan turvapaikanhakijoilta?
Kansainvälisten sopimusten mukaan EU-maiden on käsiteltävä niissä tehtävät turvapaikkahakemukset.

Turvapaikanhakijoista tulevat kulut ovat närästäneet Euroopassa, niin maiden sisällä kuin jäsenmaiden keskenkin. Erityisesti pienissä maissa pakolaiskriisi on jumittanut pahoin hallintokoneiston, mikä aiheuttaa muun muassa viivästyksiä käsittelyaikoihin sekä kasvavia menoja turvapaikanhakijoiden majoittamisesta.

Määrällisesti esimerkiksi viisi miljoonaa pakolaista olisi yksi prosentti EU-maiden väkiluvusta. Luonnollisesti vauraalla Euroopalla on varaa viidenkin miljoonan pakolaisen ottamiseen, mutta kyse on silloin rajallisten varojen uudelleenjakamisesta. Tämä on herättänyt monissa pahaa verta.

Miten esimerkiksi Irakista tai Syyriasta lähtevien turvapaikanhakijoiden virta saataisiin kokonaan tyrehdytettyä?
Sotaa käyvissä maissa kansalaisten ei tarvitsisi lähteä pakolaisiksi, jos maihin kuten Irakiin tai Syyriaan saataisiin rauha ja ihmisillä olisi mitä odottaa tulevaisuudelta. Rauhasta ei ole kuitenkaan mitään merkkejä sen paremmin Irakissa, Syyriassa kuin Afganistanissakaan.

EU:n rajoille on esitetty myös niin sanottuja hotspoteja eli unionin omia järjestelykeskuksia. Niissä turvapaikanhakijat rekisteröitäisiin ja jaettaisiin jäsenmaihin. Samalla ne, joilla ei katsottaisi olevan oikeutta turvapaikkahakemukseen, käännytettäisiin takaisin. EU:ssa on myös yritetty sopia siitä, kuinka Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin tulleita turvapaikanhakijoita voitaisiin jakaa tasaisemmin jäsenmaiden kesken.

Miksi valtaosa turvapaikanhakijoista on miehiä? Eikö heikommassa asemassa olevat kuten naiset, lapset ja vanhukset tulisi pelastaa ensin?
Perheestä turvapaikanhakumatkalle lähetetään ensin miehet, joilla on paremmat mahdollisuudet selvitä rankasta matkasta. Jos mies saa turvapaikan, voi hän sen jälkeen anoa perheenyhdistämistä, jolloin loput perheenjäsenet voivat saapua kohdemaahan turvallisemmin. Miehet voivat lähtömaissa myös joutua esimerkiksi aseellisten ryhmien pakkorekrytoimaksi tai väkivallan uhriksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  7. 7

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  9. 9

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  10. 10

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää