Kotimaa

Vapaaehtoiset torjuvat Venäjän infosotaa myös Suomessa – huumori on yksi "haltija-armeijan" keinoista

Venäjän näkemysten levittäminen aggressiivisen "trollauksen" avulla verkossa on saanut monet maat ryhtymään vastareaktioon. Vapaaehtoistyö propagandan torjumiseksi voisi täydentää valtion omia toimia, arvioidaan valtioneuvostosta.

Tilaajille

Venäjän näkemysten levittäminen aggressiivisen "trollauksen" avulla internetissä on saanut vastareaktion. Informaatiosotaan osallistuu ympäri maailmaan vapaaehtoisia, jotka paljastavat verkossa faktavirheitä ja suitsivat keskustelujen manipuloijia.

HS uutisoi torstaina, että Venäjä aikoo lisätä panoksiaan informaatiosodassa, mikä selviää Venäjän uudesta informaatioturvallisuusdoktriinista. Samalla Euroopassa ja Suomessa etsitään kiivaasti ratkaisuja siihen, kuinka mielikuvataisteluun vastattaisiin. Esimerkiksi Suomessa sata virkamiestä käy ensi vuoden aikana kurssin, jossa opetetaan mitä infosota on. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lukuisat ihmiset ovat opettaneet samaa jo kauan: vapaa-ajallaan ja ilman palkkaa.

Tätä maailmanlaajuista vapaaehtoisten joukkoa kutsutaan nimellä "elf army", ja he ovat Venäjällä palkkaa vastaan työskentelevän trolliarmeijan vastavoima. Vapaaehtoiset paljastavat kuvamanipulaatioita, osoittavat teksteistä faktavirheitä ja korjaavat väärille urille ajautuvaa keskustelua. "Elf armylle" ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä, mutta suora käännös on haltija-armeija.

Sanonnan mukaan valhe on juossut jo kilometrin, kun totuus vasta saa kengät jalkaan. Virallinen Suomi nukkui informaatiovaikuttamisessa pitkään ruususen unta, ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa suoranaisiin valheisiin reagointia pidetään vieläkin varsin uneliaana.

Vapaaehtoiset ovat virallista viestintää nopeampia. Yksi tapa kyseenalaistaa verkossa leviävän tiedon uskottavuus on huumori. Ei ehkä ole sattumaa, että internet tuntee Venäjän presidentti Vladimir Putinin paidattomana ratsastamassa valtavalla keksillä tai pyydystämässä perhosia.

Venäjän kömpelösti tehdyt propagandauutiset naurattavat kahta kauheammin, kun ne tehdään kieli poskessa tahallaan pieleen. Esimerkiksi Venäjän uutistoimisto Sputnikille sekä Itä-Ukrainan Venäjä-mielisille separatisteille on Twitterissä omat parodiatilinsä, Putinille useita.

Suomessa toimii Facebook-sivu, joka esittää huumorin keinoin, mikä Venäjään liittyvä on totta ja mikä ei. Liettuassa hengeltään sivistäviä Facebook-sivuja on ainakin kaksi, ja vapaaehtoisia torjujia toimii myös Ukrainassa ja Britanniassa.

Ilmiö tunnetaan myös Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa. Latviassa toimivassa keskuksessa aiheeseen on perehtynyt Liettuan valtion edustaja, majuri Tomas Balkus.

"Liettuassa oli neuvostomiehityksen ensimmäiset kymmenen vuotta voimakas vastarintaliike, joka käytti paitsi aseita, myös viestintää Neuvostoliiton propagandaa vastaan", Balkus kertoo.

"Eikä propaganda ole kadonnut Neuvostoliiton hajottua. Se jopa tulee samasta suunnasta. Nyt Venäjän näkemysten markkinointi näiden aggressiivisten trollitehtaiden avulla internetissä on saanut odotettavan vastareaktion."

Propagandan torjuntaa tehdään paitsi huumorin, myös klassisen sivistämisen keinoin.

Sivistävät torjujat ovat erinomaisia tiedon etsinnässä, ja usein humoristeja järjestäytyneempiä.

Lajin edelläkävijänä pidetään brittiläistä Eliot Higginsiä. Työtön koti-isä katseli syyrialaisten Youtubeen lataamia videoita ja onnistui löytämään niistä todisteet sille, että diktaattori Bashar al-Assadin joukot käyttivät kemiallisia aseita siviilejä vastaan. Higginsin Syyriaa käsittelleestä blogista tuli niin suosittu, että hän perusti joukkorahoituksen turvin Bellingcat-nimisen yhteisön.

Bellingcat tutkii edelleen Syyrian tapahtumia. Sivusto onnistui osoittamaan, mistä Malaysian Airlinesin heinäkuussa 2014 tuhonnut venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus ammuttiin. Bellingcatissa on jäseniä myös Suomesta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Venäjältä.

Ukrainassa toimiva Mohylan journalistiikan korkeakoulu puolestaan pyörittää Stopfake-nimistä verkkosivua, joka oikoo Venäjän mediassa esiintyviä perättömiä Ukraina-aiheisia uutisia. Suomessa vastaavan roolin on ottanut Faktabaari, joka ottaa yleisön pyynnöstä tarkastettavakseen tietoja pääsääntöisesti kotimaisiin aiheisiin liittyen.

Läheskään kaikki haltija-armeijaan kuuluvat eivät toimi omalla nimellään. Sen vuoksi on vaikeaa tietää tarkemmin, millaisia nämä ihmiset ovat. Myöskään majuri Balkuksella ei ole kysymykseen tarkkaa vastausta.

"Ainakin arvioisin, että tällainen ihminen on sivistynyt ja motivoitunut ja hänellä on hyvät hermot."

Balkus arvioi myös, että ilmiö saattaa olla levinnyt kaikkialle länsimaihin.

"Nämä ihmiset toimivat kaikkialla, missä Venäjän informaatiovaikuttamista tapahtuu: huumorisivuilla, uutisten kommenteissa ja jopa verkkopeleissä. Heidän toimintansa on internetin itse organisoitua vastarintaa haitallista informaatiolla vaikuttamista vastaan."

Vapaaehtoinen propagandan torjuminen ei koske pelkästään Venäjään liittyvää informaatiovaikuttamista, vaan sitä näkee myös maahanmuuttokeskustelussa. Esimerkiksi bloggaaja Sakari Timonen on ansioitunut turvapaikanhakijoihin liittyvien valheellisten kertomusten tyrmäämisessä.

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila suhtautuu vapaaehtoisten informaatiovaikuttamisen vastaiseen toimintaan kannustavasti.

"Jos vapaaehtoiselta pohjalta esimerkiksi torjutaan verkossa olevia huhuja ja valheita, en näe siinä mitään vahingollista. Vaikuttavuus voisi olla jopa hyvä, jos kyseessä on niin sanotusti kutsumuksesta tehty työ", Mantila sanoo.

"Vapaaehtoisesti toimeen tarttuva tekee työtä sydämestään, ja silloin lopputulos on harvoin huono."

Mantila tähdentää, että vastuu informaatiovaikuttamisen torjunnasta on silti valtiolla. "Valtion täytyy tietysti aina huolehtia parhaan kykynsä mukaan kansalaisistaan. Sitä velvollisuutta ei voi ulkoistaa."

Apua haltija-armeijasta voi kuitenkin olla. Heidän toimintansa voi Mantilan mielestä täydentää valtion informaatiovaikuttamisen vastaisia tehtäviä.

"Vaikka valtio ei voi ulkoistaa vastuutaan, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö vapaaehtoistyöllä voisi olla hyvinkin merkittävä rooli. Infosota on sikäli vähän oma lajinsa, että siinä parasta vapaaehtoistyötä on pään pitäminen kylmänä ja harkinnan viileänä."

Sekä Mantila että Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen majuri Balkus korostavat sivistyksen merkitystä. Balkuksen mielestä haltija-armeijaa ei edes olisi ilman yleissivistystä. Viisas ei mene yhtä helposti vipuun. Mantila vertaa sivistystä rokotteeseen.

"Vähän yksinkertaistaen valtiota, jonka peruskoulu on kunnossa, ei informaatiovaikuttaminen vahingoita. Mitä useampi nuori läpäisee peruskoulun, sitä vahvempi on myös maanpuolustuksen pohja."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Informaatiosota
 • Laura Halminen
 • Venäjä
 • Propaganda

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää