Kotimaa

HS selvitti: Kokoomus on vaikutusvaltaisin suomalaispuolue EU:ssa – keskusta kaukana takana

Kokoomus on vankimmin EU-instituutioihin verkostoitunut suomalaispuolue. Myönteisesti Eurooppaan suhtautuvalla kokoomuksella on ”murskaava” vaikutusvalta verrattuna muihin puolueisiin.

Tilaajille

Bryssel

Leuto marraskuinen ilta Brysselissä. Tyylikkäitä ihmisiä valuu sisään ovesta, joka sijaitsee Avenue de Cortenberghin numerossa 80, kivenheiton päässä Euroopan unionin tärkeimmistä hallintorakennuksista.

Suomen pysyvän edustuston tiloihin virtaa hyvin pukeutuvia ja hampaansa hoitavia sekä poskisuudelmia tottuneesti vaihtavia ihmisiä.

He ovat tulleet kuulemaan Suomen vaikutusvaltaisimman EU-kansalaisen, Jyrki Kataisen pohdintoja unionin ja komission nykytilasta.

Katainen on komission varapuheenjohtaja, ja kuten suomalaiset tietävät, kokoomuslainen. Sattumoisin illan emäntä, tilaisuuden järjestävän Eurooppalainen Suomi Brysselissä -yhdistyksen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, on myös kokoomuslainen.

Pietikäinen on valitettavasti myöhässä, sillä hän on juuttunut 1,3 kilometrin päässä sijaitsevan Euroopan parlamentin äänestyksiin. Siitä huolimatta Kataisen ei tarvitse tuntea oloaan yksinäiseksi eikä ulkopuoliseksi: 70-henkisen yleisön joukossa istuu kosolti puoluesisaria ja -veljiä.

“Laskin, että meitä oli ainakin kaksitoista paikalla. Katsoin, että vau, olemmepa taas hyvin edustettuina”, sanoo Brysselin Kansallisseuran eli BKS:n sihteeri Taina Mertalo.

Kansallisseura on noin 70 jäsenen paikallinen kokoomusyhdistys, joka kuuluu kokoomuksen Helsingin piiriin.

Kaksi vuosikymmentä Brysselissä työskennelleen Mertalon mukaan se on ylivoimaisesti aktiivisin ja runsasväkisin suomalaispuolueen yhdistys Euroopan unionin pääkaupungissa.

Vaikka kokoomus oli vasta Suomen kolmanneksi suurin puolue viime eduskuntavaaleissa, puolue on levittänyt lonkeronsa Brysseliin ja EU-instituutioihin tiukemmin kuin mikään toinen suomalainen puolue.

Kokoomuksen eurooppalaisen emoryhmän EPP:n lehdistöneuvonantaja Pete Pakarinen sanoo, että kokoomuksella on “aivan murskaava” asema, mitä tulee suomalaispuolueiden vaikutusvaltaan EU:ssa ja muussa Eurooppa-politiikassa. Näinhän kokoomuslaisen kuuluukin sanoa, mutta näkemys saa tukea myös muista puolueista.

Pakarinen luettelee pyynnöstä eurooppalaisessa politiikassa vaikuttavia kokoomuslaisia. Siitä syntyykin yli kahdenkymmenen ihmisen luettelo, josta maistiaisia:

Ville Itälä, EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäsen. Jan Vapaavuori, Euroopan investointipankin varapääjohtaja. Markku Markkula, EU:n alueiden komitean puheenjohtaja. Ilkka Kanerva, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja.

Puolueella on myös kova tiimi Euroopan parlamentissa: ministeritaustainen Pietikäinen, kaksinkertainen ministeri Henna Virkkunen ja parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Petri Sarvamaa.

Koska heidän ryhmänsä on parlamentin suurin, keskustaoikeistolainen EPP, heillä on myös parhaat vaikutusmahdollisuudet EU:n lainsäädäntöön.

Lisäksi kokoomuslaisia vaikuttaa voimakkaissa lobbausfirmoissa ja ajatushautomoissa.

Muilla puolueilla ei yhtä vaikuttavaa luetteloa ole antaa. Keskustan entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki lienee vaikutusvaltaisin kepulainen EU:ssa, sillä hän on 751-jäsenisen EU-parlamentin varapuhemies.

Jäätteenmäki kommentoi puolueensa nykynäkyvyyttä EU:ssa miltei melankolisesti:

”Keskustalaisten vaikuttajien nimilista on Brysselissä lyhyt. Yritin miettiä nimiä, mutta en voi niitä keksiäkään. Puolueella on terästäytymisen paikka.”

Toisaalta ei ole kauan siitä kun kaikkein näkyvin suomalainen vallankäyttäjä EU:ssa oli keskustan kaksinkertainen komissaari Olli Rehn. Hänen vastuullaan oli vuosina 2004–2009 unionin itälaajentuminen ja vuosina 2009–2014 raha- ja talouskomissaarin salkku.

Samoin EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäsen oli vuosien ajan – 2006–2012 – keskustalainen Olavi Ala-Nissilä.

Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen toteaa, että demareista merkittävintä Eurooppa-postia pitää nykyään hallussaan Johannes Koskinen, joka on Lontoossa toimivan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnan jäsen.

Suomen uutena Nato-suurlähettiläänä toimii puolestaan demari Piritta Asunmaa.

Paananen lisää, että Brysselissä vaikuttaa joitakin demaritaustaisia virkamiehiä ilman poliittisia kytkyjä, esimerkkinä Suomen EU-lähetystön pysyvän edustajan sijainen Marianne Huusko-Lamponen.

EU:ta tuntevat asiantuntijat huomauttavat, että myös muilla kuin kokoomuksella on kovat edustajat EU-parlamentissa. Siellä vallankäyttö ei rajoitu vain siihen, mihin puolueeseen tai ryhmään kukakin Suomen kolmestatoista mepistä kuuluu: puuhakkuus, asiantuntemus ja verkostoitumiskyvyt ratkaisevat.

Esimerkiksi vihreiden Heidi Hautalalla ja Rkp:n Nils Torvaldsilla on enemmän valtaa kuin heidän pienpuolue- ja pikkumaataustansa antaisivat ymmärtää, parlamenttia seuraava asiantuntija sanoo.

Ahkeriksi ja osaaviksi mepeiksi kehutaan myös esimerkiksi demareiden Miapetra Kumpula-Natria ja vasemmistoliiton ministeritaustaista Merja Kyllöstä.

Mutta päällimmäinen vaikutelma Brysselissä on nyt se, että kokoomuksella on parhaimmin pullat uunissa.

Vaikutelmaa on viime kuukausina vahvistanut se, että kaksi kokoomusvaikuttajaa – valtiovarainministeri Alexander Stubb ja sisäministeri Petteri Orpo– ovat näkyneet EU-areenoilla euro- ja turvapaikanhakijakriisien vuoksi.

Kokoomuksen näkyvyyttä kasvattaa sekin, että Kataisen kansliapäällikkö on oman puolueen kasvatti Juho Romakkaniemi.

Kokoomuslainen on myös talousosaaja Taneli Lahti, joka on eurosta vastaavan komission varapuheenjohtajan, latvialaisen Valdis Dombrovskisin kansliapäällikkö.

Brysselissä tilanteet kuitenkin vaihtelevat ja nimirulettiin vaikuttavat sattuma sekä Suomessa ja Euroopassa puhaltavat poliittiset tuulet. Komissaarin paikkaa ei heru, ellei puolue menesty kotimaassaan.

Asetelmia muuttavat ihmisten elämänvalinnatkin. Katainen halusi Brysseliin niin paljon, että päätti jättää tehtävänsä puolueensa johtajana ja pääministerinä.

Vaikka kokoomuslaiset olivat ensimmäisten joukossa liputtamassa Suomen EU-jäsenyyden puolesta 1990-luvun alussa, jäsenyyden tärkeinä alkuvuosina Eurooppa-henkisinä suomalaispäättäjinä profiloitui demarikolmikko: kaksinkertainen komissaari Erkki Liikanen, presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Paavo Lipponen.

Perussuomalaisten EU-suhde kiteytyy puheenjohtaja Timo Soinin tokaisuun: “Missä EU, siellä ongelma.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansainvälisten asiain sihteeri Maija Karjalainen kertoo, että ”johtuen puolueen EU-kriittisyydestä, perussuomalaiset eivät ole hakeutuneet kovin innokkaasti EU-tehtäviin, joten lista on meidän osalta lyhyt. Lisäksi asiaan vaikuttanee se, että puolue on suhteellisen nuori.”

Karjalaisen mukaan kahden mepin, Pirkko Ruohonen-Lernerin ja Jussi Halla-ahon, lisäksi Euroopan konservatiivien ja reformistien parlamenttiryhmässä vaikuttaa kolme perussuomalaista, esimerkiksi hallintopäällikkö Oumar Doumbouya.

Mutta ei pääministeri Juha Sipilän keskustankaan Brysselin-taival ole ollut ongelmaton, vaikka puolue on vuosien varrella oppinut EU-pelin siinä missä muutkin.

Vaikeasta alusta muistuttaa keskustan entisen pääministerin Esko Ahon muistelmiin kirjattu katkelma, kun hän kesäkuussa 1994 lähti Jyväskylään myymään EU-jäsenyyttä puolueensa epäilevälle jäsenistölle.

“Varauduin koko poliittisen urani päättymiseen”, Aho kirjoitti muistelmateoksessaan Pääministeri vuonna 1998.

Puoluekokous asettui kuitenkin Ahon taakse ja jäsenyyden kannalle.

Silloin kokoomuslaiset todennäköisesti halusivat hukuttaa keskustalaiset eurooppalaisiin poskisuudelmiin.

Jäsenyys oli alusta asti paljon puoluekarsinoita suurempi suomalaishanke.

Oikaisu sunnuntaina 29.11. kello 15.46: Marianne Huusko-Lampisen nimi korjattu Marianne Huusko-Lamposeksi. Oikaisu sunnuntaina 29.11. kello 20.16: Nils Thorvaldsin nimi korjattu Nils Torvaldsiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää