Kotimaa

Liitot: Tarve uudelle suurjärjestölle kasvanut

Silpputyö ja muut uudenlaiset työsuhteet rasittavat varsinkin nuoria.

Tilaajille

Tarve uuden palkansaajien keskusjärjestön perustamiselle eli käytännössä SAK:n ja STTK:n liittoutumiselle on kasvanut, arvioi järjestöhankkeen ohjausryhmä. Selvittelyyn osallistuvat 49 liittoa kokoontuivat maanantaina ensi kertaa linjaamaan uuden järjestön toimintaa ja strategiaa.

Liitot arvioivat, että tarve perustaa uusi palkansaajakeskusjärjestö on kasvanut nykyisessä työmarkkinatilanteessa.

Työnantajien EK on ilmoittanut, että se luopuu keskitetyistä palkkaratkaisuista, mutta tämä ei ohjausryhmän mukaan vaikuta suuren kattojärjestön suunnitteluun.

”Kolmikantaista sopimista tarvitaan edelleen”, sanoo ohjausryhmän puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja.

Hänen mukaansa yhteiskunnassa on muitakin kolmikantaisia asioita kuten eläkelainsäädäntöön ja työlainsäädäntöön liittyviä asioita.

Selvitysryhmän mukaan uutta keskusjärjestöä tarvitaan luomaan puitteet ”asianmukaisten työehtojen turvaamiseksi yhtä lailla palkansaajille, itsensä työllistäjille kuin yksinyrittäjille”. Järjestön keskeinen tavoite on olla sopijan lisäksi vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Elorannan mukaan uutta keskusjärjestöä tarvitaan, jotta ay-liike voi tiivistyä.

Liitot korostavat varsinkin nuorten saamista mukaan vaikuttamiseen. Epävarmuus työmarkkinoilla on lisääntynyt, kun työvoiman vuokraus, nollatuntisopimukset, silpputyö ja keikkatyöt lisääntyvät.

Hanketta vetävä projektipäällikkö Juha Heikkala kertoi maanantaina, että suomalaisen palkansaajakenttään vaikuttavat globaalit muutokset työnteossa ja työmarkkinoilla. ”Tärkeintä on EU-vaikuttaminen ja edunvalvonta. Uusi kattojärjestö tuo synergiaetuja”, hän sanoi.

Seuraavan kokouksen selvitystyöhön osallistuvat ammattiliitot pitävät maaliskuussa 2016, ja aiesopimus uudesta keskusjärjestöstä on tarkoitus allekirjoittaa kesäkuussa 2016.

Sen jälkeen tammikuussa 2017 Suomen keskeisimpiä vallankäyttäjiä on palkansaajien jättijärjestö. Järjestöstä tulisi merkittävä vallankäyttäjä, sillä SAK:n ja STTK:n korvaavalla kattojärjestöllä olisi jäseniä noin 1,7 miljoonaa.

Selvityshanketta ohjaavan ryhmän puheenjohtajan Elorannan tukena ovat varapuheenjohtajat Vakuutusväen Liiton VvL:n puheenjohtaja Liisa Halme ja Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinajärjestöt
 • SAK
 • STTK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää