Kotimaa

Kokkolassa äitiryhmä on perheiden äänitorvi

Hätäkahvit-termi keksittiin Kokkolassa.

Tilaajille

Hätäkahvit-idea syntyi Kokkolassa viime syksynä, kun surulliset perhetragediat herättivät äidit pohtimaan, miten he voisivat auttaa toisia äitejä.

Jo aiemmin Facebookiin Mammat-kahvitteluringin perustaneet kokkolalaisäidit keksivät kahvirinkiinsä hätäkahvit-termin. Ideana oli, että äiti, joka on uupunut tai jolla on hätä, voi kirjoittaa FB-ryhmän seinälle koodin ”hätäkahvit”. Se tarkoittaa, että nyt tarvitaan toisten äitien apua.

Kokkolan äitiryhmän toiminta on vuoden aikana paisunut kuin pullataikina. Ryhmään kuuluu jo yli 1 200 äitiä, joka on 47 000 asukkaan Kokkolassa iso joukko pienten lasten äideistä.

Ryhmästä on tullut perheiden äänitorvi, joka tekee yhteistyötä neuvoloiden, järjestöjen, synnytysosaston sekä paikallisen ensi- ja turvakodin kanssa.

”Esimerkiksi imetystuki löytyy Kokkolassa tällä hetkellä käytännössä meidän kauttamme”, kertoo Mammat-ryhmän aktiivi Tiina Isotalus.

Ryhmässä toimii lukupiiri ja pesäpalloporukoita, lasten jalkapallokoulu, puistotoimintaa ja pian myös äitien sählykerho. Ryhmässä esimerkiksi monikkoperheet ovat löytäneet toisiaan.

”Paljon on mammakahveja, joissa joku ilmoittaa, että pannu on kuumana tiettyyn aikaan ja näin monta ensiksi ilmoittautunutta mahtuu mukaan”, Isotalus kertoo.

”Joskus mammakahvien aikaan jollain äidillä on ollut lääkäriaika, ja toiset ovat hoitaneet lasta. Joskus on ollut hieroja makuuhuoneessa, jossa äidit ovat vuorotellen käyneet niska-har­tiahieronnassa.”

Ryhmä on järjestänyt vuoden aikana suurtapahtumiakin. Viimeksi muutama viikko sitten 500 ihmistä osallistui ryhmän yksivuotissyntymäpäiville, jossa järjestöjen tuella tarjottiin joulupuurot ja torttukahvit.

Isotaluksen mukaan alkuperäisessä merkityksessään hätäkahvit-koodia on käytetty vuoden aikana eri syistä alle kymmenen kertaa. Apua on silloin aina löytynyt.

”Linjoilla on aina joku, myöhään yölläkin”, Isotalus sanoo.

Hänen mukaansa hätäkahvit-viestejä tulee kuitenkin harvakseltaan, koska ryhmän toiminta ehkäisee ennalta monen äidin hätää. Äidit kokevat ryhmän ylivoimaisesti suurimmaksi hyödyksi arjen jakamisen, sillä kotiäitiys voi olla yksinäistä puuhaa.

”Ryhmä on kuin työyhteisö. Kaikki hoitavat erillisiä projektejaan kotona, mutta ryhmässä he voivat jakaa niitä muiden kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Äitiys
 • Vanhemmuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää