Kotimaa

SPR:n vuosi: Uhkausposteja, valtavasti vapaaehtoisia ja sata pystytettyä vastaanotto­keskusta

SPR uskoo, että netin vihakirjoittelu on saanut ennätysmäärän ihmisiä osallistumaan vapaaehtoisesti vastaanottokeskuksissa auttamiseen.

Useita suomalaisia vastaanottokeskuksia on yritetty tuhopolttaa syksyn aikana, ja mediassa on käsitelty tiuhaan turvapaikanhakijoiden yhteyttä epäiltyihin raiskausrikoksiin.

Viimeksi keskiviikkona Kouvolan Kuusankoskella sijaitsevaan Rekolan vastaanottokeskuksen kahteen asuntoon yritettiin heittää ilotulitteita. Kirkkonummen Aavarannan vastaanottokeskuksessa puolestaan poliisi otti kiinni kuusi irakilaismiestä. Poliisi on pidättänyt miehet ja epäilee heitä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

”Epäillyt julkiset kehottamiset ovat tapahtuneet niin sanotusti siinä omassa yhteisössä, jossa he elävät”, kertoo tutkinnanjohtaja Thomas Elfgren keskusrikospoliisista.

Monen vastaanottokeskuksen arjessa ja alueella ääripäät eivät silti näy.

”Syksy on sujunut rauhallisesti. Ulkopuolelta tai keskuksen sisältä ei ole tullut uhkaa. Meillä on oma yhteyspoliisimme, ja joka kerta kun hän on soittanut, olen pystynyt sanomaan, että kaikki on hyvin”, Vantaan Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Nelli Kasurinen kertoo.

Suomen Punaisen Ristin pyörittämään vastaanottokeskukseen on riittänyt vapaaehtoisia opettamaan turvapaikanhakijoille suomea ja viemään heitä pelaamaan sählyä. Lahjoituksia on tuotu villasukista dvd-soittimiin. Esimerkiksi sählynpelaajien salivuoroista uupuu kuitenkin rahoitus, vaikka vapaaehtoisia sählyopettajia löytyy, ja parhaillaan perustettavasta kuntosalista lähes kaikki kuntoilulaitteet.

”Liikunta on tärkeä tapa purkaa energiaa, kun odotellaan turvapaikkapäätöstä. Liikunnan avulla asukkaat eivät myöskään passivoidu odottaessaan tilanteensa ratkeamista ja töihin pääsyä. Täällä vastaanottokeskuksen asukkaiden joukossa olisi paljon hyödynnettävää työvoimaa ja myös halukkaita vapaaehtoistyöhön”, Kasurinen sanoo.

Kulunut syksy on ollut Suomen Punaiselle Ristille kiireinen. Pystyyn on pistetty sata vastaanottoyksikköä, joihin on majoitettu yli 15 000 ihmistä. Järjestöön on tulvinut vapaaehtoistyöntekijöitä ja tavaralahjoituksia. Sekä Nälkäpäivä- että Hyvä joulumieli -keräykset tuottivat ennätystulokset.

”Se yllätti meidät, sillä vastaanottotoiminnan organisoimisessa on ollut hirveän paljon työtä, eikä keräystoimintaan pystytty panostamaan täysillä”, SPR:n kansainvälisen avustustyön johtaja Kalle Löövi sanoo.

SPR:n keskeisellä roolilla vastaanottokeskustoiminnassa on ollut myös kääntöpuoli: positiivisen ja kannustavan palautteen lisäksi järjestö on saanut osakseen vihakirjoittelua ja muutamia työtekijöihin, vapaaehtoisiin tai aktiiveihin kohdistuneita uhkauksia.

”Niissä on epämääräisesti viitattu, että tekemällämme työllä on hyvin ikäviä seurauksia meille tai kyseiselle henkilölle”, Löövi kertoo.

Joulun aikaan uutisoitiin kehonrakentaja Ano Samuel Turtiaisen vastaanottokeskusten tuhotöitä ihannoivasta Facebook-päivityksestä, jossa SPR nimettiin pahimmaksi, yksittäisen kansalaisen pelolle hurraavaksi viholliseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari tykkäsi päivityksestä Facebookissa, mutta kertoi tehneensä sen vahingossa.

Löövin mukaan hyökkäävässä ja vihaa lietsovassa nettikirjoittelussa ei ole mitään erityisen poikkeavaa.

”Mutta se, että tämän hetken keskustelussa on ollut mukana poliitikkoja, ei ole suomalaisen perinteen mukaista”, hän sanoo.

Uutta Löövin mukaan on se, että syksyn ja alkutalven aikana Punaisesta rististä ja sen toiminnasta on levitetty aiempaa enemmän väärää tietoa ja huhuja.

”Jotkut sosiaalisen median kirjoittajat esittävät, että tekisimme työtämme taloudellisin perustein tai jonkun ihmeellisen mission vuoksi. Olemme viranomaisia avustava organisaatio, joka auttaa apua tarvitsevia ihmisiä kaikissa maailman maissa.”

Kehonrakentaja Turtiainen viittasi päivityksessään Uuden Suomen blogikirjoitukseen, jossa perussuomalaisten nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja Tiina Palovuori käsitteli naisten turvallisuutta vastaanottokeskusten lähellä. Palovuoren mukaan Tampereen kaupungin ja SPR:n infotilaisuuden keskustelussa turvallisuushuolesta tehtiin naurun asia. Blogiteksti ei ihannoi tai kehota väkivaltaan.

Myös Vantaalla turvapaikanhakijoiden määrän kasvamiseen liittyviä haasteita ja turvallisuustilanteeseen liittyviä pelkoja käsiteltiin syksyllä asukkaiden keskustelutilaisuudessa.

Siellä puhutti se, että useat nuoret naiset olivat kertoneet joutuneensa kokemaan seksuaalista ahdistelua. Jotkut olivat puuhaamassa siksi seudulle kodinturvajoukkoja, mutta poliisi laittoi heille jäitä hattuun.

”Emme voi kieltää, että ihmiset liikkuvat alueella, mutta kodinturvajoukkoihin ei kyllä hyvällä suhtauduta. On poliisin tehtävä hoitaa yleinen järjestys ja turvallisuus”, Itä-Uudenmaan poliisin komisario Jarmo Ojala sanoo.

Ojalan mukaan puheet seksuaalisesta ahdistelusta eivät ole pelkkiä huhuja, mutta rikosepäilyistä on tehty poliisille hyvin vähän ilmoituksia.

”Itä-Uudenmaan poliisin alueella on tehty muutamia ilmoituksia. Valtakunnallisesti puhutaan muutamasta kymmenestä tapauksesta.”

Vastaanottokeskusten perustaminen on vaikuttanut Ojalan mukaan ihmisten turvallisuudentunteeseen, vaikka rikostilastoissa piikkejä ei näy. Itä-Uudenmaan alueella on ollut ”jonkin verran” vastaanottokeskuksiin liittyviä poliisitehtäviä, joissa päihtyneet asukkaat ovat nahistelleet keskenään tai ulkopuoliset käyneet uhoamassa keskusten alueella.

”Tilanne on nyt kohtuullisen rauhallinen. Seuraamme sitä koko ajan ja pyrimme selvittämään alueen asukkaiden ja turvapaikanhakijoiden väliset ristiriidat, jos niitä tulee.”

Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Nelli Kasurisen mielestä ongelmia ehkäisee asioista puhuminen ja tiedon levittäminen: turvapaikanhakijoiden pitää saada tietoa Suomen laista, kulttuurista ja turvapaikkaprosessista, ja kantaväestön pitää saada tietoa turvapaikanhakijoista.

SPR:n Varsinais-Suomen piiri kysyi vastaanottotoiminnassa mukana olleilta vapaaehtoisilta marraskuun lopussa, ovatko he kokeneet kiusaamista, uhkaa tai jotakin kielteistä sen takia, että he toimivat Punaisen Ristin vapaaehtoisena.

”Tällaista ei noussut esiin. Kaikissa vastaanottoyksiköissä turvallisuuteen suhtaudutaan kuitenkin erittäin vakavasti. Kaikenlaisen kiusaamisen ja uhkailun suhteen on nollatoleranssi, ja vapaaehtoisille annetaan ohjeet ilmoittaa niistä heti”, Löövi sanoo.

Hän uskoo, että vapaaehtoistyöhön ilmoittautuneiden ennätyksellinen määrä on osittain vastareaktio netissä käytävään hyökkäävään keskusteluun.

Vapaaehtoiseksi on ilmoittautunut 10 000 ihmistä, joista 8 000 on jo osallistunut työhön. He ovat esimerkiksi työskennelleet vastaanottokeskuksissa, järjestäneet ja kuljettaneet tavaralahjoituksia, kalustaneet asuntoja ja järjestäneet maahantulijoille toimintaa.

”Se on huomattavasti enemmän verrattuna siihen, jos laskee yhteen netin vihaa lietsovat kirjoittajat. Kun ihmiset lahjoittavat tavaroitaan, työtään ja vapaa-aikaansa, se vähentää kuluja, joita yhteiskunnalle vastaanottokeskusten toiminnasta tulee.”

Turvapaikanhakijoiden määrän ja vastaanottotoiminnan voimakkaalla kasvulla ei ole Löövin mukaan ollut juurikaan vaikutusta muuhun SPR:n avustustoimintaan kotimaassa.

”Toki se on vaatinut työntekijöiltä ja vapaaehtoisilta jaksamista”, hän myöntää.

Ovatko työntekijät olleet syksyn jälkeen väsyneitä?

”Eivät sen enempää kuin muissakaan isommissa rypistyksissä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

SPR ylläpitää vastaanottokeskuksia

 Maahanmuuttovirasto päättää Suomessa turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksiköiden perustamisesta. Se vastaa kaikista vastaanottoyksiköiden kuluista.

 SPR ylläpitää vastaanottoyksiköitä eri puolilla Suomea. Järjestö huolehtii turvapaikanhakijoiden majoituksesta, ruoasta ja akuuteista terveystarkastuksista.

 Punaisen Ristin tärkein periaate on auttaa avun tarpeessa olevia ihmisiä Suomessa ja maailmalla. Suomessa SPR järjestää muun muassa ystävätoimintaa, ensiapupäivystystä, omaishoitajien tukitoimia ja pyörittää nuorten turvataloja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  8. 8

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  9. 9

   Espanja puhalsi Katalonian pelin poikki, mutta suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä – hätäännys kriisin ratkaisuvaihtoehdoista kasvaa

  10. 10

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää