Kotimaa

Laura Huhtasaari ei ymmärrä, miksi kohut toistuvat – ”Olen kiltti, rehellinen ja uskovainen”

Suomen toivot, osa 3/6: HS kysyi kuudelta uudelta kansanedustajalta, miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin.

Harva ensimmäisen kauden kansanedustaja on saanut yhtä paljon huomiota kuin perussuomalaisten Laura Huhtasaari, 36.

Porilainen Huhtasaari sanoo suoraan mitä ajattelee, eivätkä ajatukset miellytä kaikkia. Viime aikoina hän on joutunut tiuhaan selittelemään näkemyksiään.

Itsenäisyyspäivänä hän vieraili juhlassa, jossa jotkut tekivät natsitervehdyksiä. Sen jälkeen hän kirjoitti tulkinnanvaraisesti ihmisoikeuksista Twitteriin.

Joulun jälkeen hän oman selityksensä mukaan tykkäsi vahingossa Facebookissa rasistista väkivaltaa ylistävästä kirjoituksesta. Havaittuaan virheen hän poisti tykkäyksen.

”Tämä viimeinen oli ihan oma moka. Tykkäsin linkissä olleesta blogikirjoituksesta, mutta en lukenut saatetekstiä. En hyväksy missään tapauksessa väkivaltaan yllyttämistä, sen ihannointia tai siihen lietsomista.”

Itsenäisyyspäivän juhlassa hän viipyi vain hetken ja korosti puheessaan arvokasta juhlintaa. ”Jos olisin nähnyt käsimerkit, olisin sanonut, että tuollainen käytös ei ole soveliasta.”

Kohuilla saa paljon julkisuutta, onko se tavoitteesi?

”Ei, en halua yhtään kohua. En ymmärrä miten näitä syntyy. Olen kiltti, rehellinen ja uskovainen ihminen”, hän sanoo.

”Ehkä se vaikuttaa, että olen kauhean avoin. Menen helposti paikkoihin.”

Huhtasaari pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä kevään vaaleissa. Kansanedustajan työssä häntä on yllättänyt eniten ajan puute.

Hallituksen leikkauspolitiikka ja varsinkin koulutussäästöt kouraisevat syvältä kasvatustieteiden maisteria ja erityisopettajaa.

”Kyllä sattuu, sattuu hirveästi. Erityisen ankeaa on se, että koulujen luokkakoot kasvavat.”

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä taloustilanteen vaatimukset. ”Ei tässä auta marista. Näillä resursseilla mennään ja yritetään tehdä paras tulos.”

Lakivaliokunnassa hän on ollut jo toteuttamassa itselleenkin tärkeitä tavoitteita. ”Pedofiilien ja raiskaajien rangaistuksia kovennetaan.”

EU, euro ja maahanmuutto herättivät Huhtasaaren poliittiseksi toimijaksi viisi vuotta sitten. Hän ei hyväksy sitä, että Euroopasta halutaan tehdä yksi valtio.

Hänestä Suomelle riittäisi itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alue kuten Sveitsille ja Norjalle. EU-jäsenyyden heikot tulokset ovat hänestä jo nähtävissä.

”Ainakaan se ei ole tuonut Suomeen investointeja. Varmasti Suomi on yrittänyt pitää puoliaan siellä, mutta mitä 1–2 prosentin ääniosuudella voi saavuttaa?”

Aivan ehdottomasti Suomen pitäisi lähteä eurosta, koska yhteisvaluutasta hyötyy hänen mukaan vain Saksa.

”Markka takaisin ja kellumaan. Jos Suomella olisi oma rahapolitiikka, se auttaisi tässä lamatilanteessa tosi paljon.”

Huhtasaaren Suomi on avoin, turvallinen ja kansainvälinen. Hän määrittelee itsensä hyvin kansallismieliseksi, lönnrotilaiseksi ja snellmannilaiseksi.

”Haluan olla ylpeä suomalaisista, enkä naureskele tuulipuvuille.”

Pakolaiskriisi on hänestä yksi osoitus EU:n ja Schengen-alueen heikkouksista. ”Eihän Dublinin sopimuksen tarkoitus ollut, että turvapaikanhakijat voivat kuljeskella Euroopassa missä vaan.”

Nyt hallitsematon kansainvaellus ruokkii hänestä terrorismia ja rikollisuutta. ”Kyseessä on salakuljetusbisnes, joka palvelee vahvemman oikeutta. Todelliset hädänalaiset ovat leireillä vailla mahdollisuuksia lähteä liikkeelle.”

Huhtasaari korostaa, että valtion pitää ensisijaisesti taata oman maan kansalaisten turvallisuus.

”Yksikin äiti kertoi minulle, että turvapaikanhakijoiden tultua hänen tyttärensä ovat lopettaneet harrastuksensa, koska eivät uskalla enää kulkea pimeässä. Onko tämä reilua meidän lapsia kohtaan?”

Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat lähellä Huhtasaaren sydäntä, onhan hän on myös kahden tytön äiti. Naisnäkökulmaan pohjautuu myös hänen kriittisyytensä islamia kohtaan.

”Ei ole sattumaa, että naisten asema on niin huono islamilaisissa maissa. Poliittinen islam on ongelma.”

Hän sanoo kunnioittavansa jokaisen yksilön oikeutta uskontoon. Mutta hän ei hyväksy sitä, jos uskonnon varjolla loukataan ihmisoikeuksia.

Huhtasaari suhtautuu kriittisesti evoluutioteoriaan ja vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa. Hän sanoo olevansa uskovainen kristitty, jolle anteeksianto ja armo ovat tärkeitä.

”Mutta en ehkä ole sellainen kristitty, joka kääntää toisen posken. Jeesuskin sanoi, että vihatkaa vääryyttä ja puolustakaa totuutta.”

HS:n uudessa loppiaiseen kestävässä sarjassa kysytään kuudelta kansanedustajalta miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin. Uudet kansanedustajat ovat päässeet tekemään politiikkaa poikkeuksellisena aikana, jolloin talous laahaa, hallitus laatii pakkolakeja ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat menneet solmuun. Voit lukea aiemmat osat täältä: kokoomuksen Antti Häkkänen, Sdp:n Joona Räsänen.

Oikaisu 8.1. kello 11: Juttuun liittynyt taulukko edustajien aktiivisuudesta otettu pois jutun yhteydestä, koska sen luvut eivät olleet eduskunnan verkkopalvelujen julkaisuvirheen takia täsmällisiä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Laura Huhtasaari

 Syntyi 30.3.1979.

 Asuu Porissa.

 Sai kevään eduskuntavaaleissa Satakunnan vaalipiirissä 9 259 ääntä.

 Kasvatustieteiden maisteri, erityisopettaja ja uskonnon aineopettaja.

 Harrastukset lukeminen, käsityöt, spinning, vesihiihto, hyötyliikunta ja ulkoilu koirien kanssa.

 Aviopuoliso ja kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  7. 7

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää