Kotimaa

Vaarallinen savi uhkaa tappaa uhanalaisen purotaimen­kannan, jollaista ei ole missään muualla

Alueen maaperässä on sulfidisavea, joka hapettuessaan pilaa vedet ja tappaa kalat. Se olisi pienelle Saarasjärvenojalle kohtalokasta, sillä purossa elää alkuperäinen purotaimenkanta.

Virolahti

Äärimmäisen uhanalaisen purotaimenen elinympäristö on tehotarkkailussa Haminan ja Vaalimaan välisellä E18-moottoritietyömaalla Virolahdella.

Alueen maaperässä on sulfidisavea, joka hapettuessaan pilaa vedet ja tappaa kalat.

Se olisi pienelle Saarasjärvenojalle kohtalokasta, sillä purossa elää alkuperäinen purotaimenkanta, jollaista ei ole missään muualla.

Ympäristöviranomaiset ovat huolissaan taimenen kohtalosta, sillä jos vesi pääsee happamoitumaan, arvokas kalakanta voi tuhoutua kokonaan. Läpi vuoden purossa merestä erillään elävän purotaimenen turvaamiseksi onkin työmaalla tehty varotoimia.

”Pintavesien laatua seurataan jatkuvatoimisesti. Samalla tarkkaillaan, ettei vesi samennu. Kaikki valumavedet käsitellään ennen kuin ne päätyvät ojaan”, kertoo projektijohtaja Jouni Hyvärinen YIT Rakennus Oy:stä, joka vastaa moottoritien rakentamisesta.

Hyvärisen mukaan henkilökunnalle on laadittu ohjeistus sulfidisaven käsittelystä.

”Kun yhdistetään taimenet ja sulfidisavi, on selvä, ettei metsässä voi ryskätä miten tahansa. Emme saa vaarantaa veden laatua”, Hyvärinen sanoo.

Tammukkapuron ympäristöön on rakennettu laskeutus- ja neutralointialtaat, joiden avulla pyritään varmistamaan, ettei puro pilaannu. Tämä on vaarana, sillä rikkipitoinen savi muuttuu kuivuessaan happamaksi sulfaattimaaksi ja muodostaa rikkihappoa, joka syövyttää maaperästä metalleja.

Happamuus ja metallit puolestaan voivat aiheuttaa laajoja tuhoja kuten kalojen massakuolemia ja täysin elottomia jokia.

Eliöstö ja kalat alkavat kärsiä, kun happamuudesta kertova veden pH laskee alle 5,5:n.

Sulfidisavi puolestaan voi laskea pH:n jopa alle 3:een. Moottoritietyömaan vesissä pH on ollut yleisesti alle 5, pahimmillaan 3,5 eli varsin hapanta.

Haminan ja Vaalimaan välinen moottoritie on viimeinen osuus E18-tieyhteyttä, joka yhdistää Pohjoismaiden pääkaupungit toisiinsa sekä Keski-Eurooppaan ja Venäjälle.

Rakennustyöt aloitettiin kesäkuussa 2015, ja valmista on määrä tulla vuonna 2018. Tuolloin koko tieyhteys Turusta pääkaupunkiseudun kautta Vaalimaalle on valmis.

Työmaa on edennyt Virolahdelle, jossa kaivinkone kaivaa saviseen maahan paikkaa siltarummulle. Kaivannon pohjalle on kertynyt runsaasti savivettä kireästä pakkasesta huolimatta.

Alueen sulfidisavikot olivat Hyvärisen mukaan tiedossa jo ennen rakennustöiden alkua. Riskien välttämiseksi happamia vesiä neutraloidaan kalkkikiven avulla. Savimaat läjitetään altaaseen vallien sisälle. Valumavedet johdetaan kalkkikivipadon ja sulkukaivon kautta lasku­ojaan ja edelleen Saarasjärven­ojaan.

Saarasjärvenojassa elää paikallinen, geneettisesti sekoittumaton purotaimenkanta. Se on Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n kalastotutkijan Janne Raunion mukaan elinvoimainen ja Kymenlaakson oloissa ainutlaatuinen.

Alajuoksulla on kynnys, jonka yli merestä tulevat kalat eivät pääse nousemaan. Purossa olevat taimenet ovat saaneet kehittyä omaksi kannakseen, joka elää läpi elämänsä purossa.

Kannan häviäminen olisi Raunion mukaan korvaamatonta, sillä uutta ei enää saataisi tilalle. ”Jos happamia valumavesiä pääsee liikkeelle, on olemassa riski, että taimenille käy huonosti”, Raunio sanoo.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen hydrobiologin Markus Tapanisen mukaan riski on todellinen. ”Siellä on jo ollut luonnontilaan verrattuna merkittäviä samentumia. Jo altaiden kaivaminen aiheuttaa savipitoisen veden valumia”, Tapaninen sanoo.

Alkuperäisiä taimenkantoja Kaakkois-Suomessa ei enää juuri ole, sillä perkaukset ja padot ovat tuhonneet lähes kaikki.

Moottoritiehankkeen Hyvärinen vakuuttaa, että riskit otetaan tosissaan. Henkilökunnalle on laadittu tarkat ohjeistukset sulfidisaven käsittelystä.

”Jos jotakin poikkeuksellista sattuu, sulkukaivon luukut voidaan laittaa kiinni, jotta ojaan ei päädy liian hapanta tai sameaa vettä”, Hyvärinen sanoo.

Nyt laskuoja on jäässä, mutta puro virtaa avoimena. Vesi on melko kirkasta. Pohja on liettynyttä, mutta reunoilla on hiekkaa ja kivikkoa taimenten kutupaikoiksi.

Oikaisu 10. tammikuuta kello 12.40: Tekstistä on poistettu kohta, jonka mukaan koko väylä olisi moottoritietä vuona 2018.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pilaa vesiä ja tappaa kaloja

  Sulfidisavi on rikkipitoista maata, jota on kerrostunut muinaiseen merenpohjaan.

  Hapettomissa oloissa pohjaveden pinnan alla kerrostumat eivät aiheuta ympäristöhaittaa.

  Maankäytön, kuten ojituksen tai ruoppauksen, seurauksena syntyy ongelmia. Hapen kanssa tekemisiin joutuessaan rikkipitoiset mineraalit hajoavat ja muodostavat rikkihappoa, joka liuottaa maaperästä metalleja.

  Metallit ja happosuolat huuhtoutuvat sateiden ja sulamisvesien mukana vesistöihin, jotka happamoituvat. Tämä pilaa vesiä, aiheuttaa kalakuolemia sekä syövyttää teräs- ja betonirakenteita.

  Sulfidisavikoita on koko rannikolla, mutta yleisimpiä ne ovat Pohjanmaalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Ympäristö
 • Vaelluskalat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää