Kotimaa

Autoilija, muista nämä seitsemän asiaa ennen kuin lähdet lumipyryyn

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertovat vinkit jokaiselle, joka lähtee ajamaan sankassa lumisateessa.

1. Onko pakko lähteä autolla liikkeelle?

Ensimmäiseksi autoilijan kannattaa harkita tarkoin, onko liikkeelle pakko lähteä. Sankassa lumipyryssä auto on syytä jättää kotiin, jos se vain on mahdollista.

”Kannattaa miettiä etätyövaihtoehtoa tai julkisia kulkuneuvoja, jos ne liikkuvat. Vaikka omalla autolla pääsisikin perille asti, ongelmaksi voi tulla parkkipaikan löytäminen, kun aurattu alue vähenee”, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

2. Puhdista auto kunnolla

Jos liikkeelle on lähdettävä, on tärkeää puhdistaa ensin auto kunnolla.

”Katolle ei saa jättää puolen metrin lumikerrosta, joka pöllyää sitten takana tulevan päälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Samoin valot pitää putsata hyvin, jotta ne näkyvät”, kehottaa Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Luomala pysähtyisi myös matkan varrella tarkistamaan, että valot ovat varmasti puhtaat. ”Nykyajan ledit eivät tuota lämpöä ja sulata lunta. Auton peräpää saattaa olla kokonaan umpeen muurautunut, eivätkä takavalot näy lainkaan.”

3. Tuulilasinpyyhkijät käyttökuntoon

Tuulilasinpyyhkijät pitää olla käyttökunnossa.

Pohjonen kehottaa tarkistamaan ennen lähtöä ainakin, että ne eivät ole jäätyneet kiinni tuulilasiin.

4. Palauta mieleesi yleistä ajotapaa koskevat ohjeet

yleistä ajotapaa koskevat ohjeet kannattaa palauttaa mieleen. Huonolla ajokelillä ei saa olla kiire mihinkään, ja ajonopeus täytyy sovittaa kelin mukaan.

Ajotapaan liittyy myös ennakoiva ajotyyli. Liikennevaloihin, risteyksiin ja liikenneympyröihin ei pidä tulla kovalla nopeudella, vaan ennemminkin ryömien, Pohjonen neuvoo.

Lisäksi kannattaa miettiä reittivalintaa. Jyrkkiä ja ahtaita mäkiä voi välttää.

5. Muista lumen alle jääneet merkinnät

On hyvä muistaa, että vaikka kaistaviivat, suojatiet ja muut merkinnät ovat jääneet lumen alle, ne ovat yhä olemassa.

”Paljon näkee sitä, että lumisella kelillä ajo lähestyy keskiviivaa, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden huomiointi on myös oltava lumituiskussa entistä tarkempaa”, sanoo Pohjonen.

Pohjonen kehottaa hahmottamisharjoituksiin myös parkkipaikoilla.

”Parkkipaikoista on lumen keskellä yleensä pula ja puute. Se johtuu osittain siitä, että paikkaan, johon aiemmin mahtui kymmenen autoa, on nyt jätetty väljästi viisi. Autoilijan pitäisi hahmottaa parkkiruutujen viivat lumen alta.”

6. Käytä sumuvaloja

”Suosittelen käyttämään sumuvaloja pöllyävässä lumessa. Siihen ne on oikeastaan tarkoitettu. Varsinkin takasumuvalo on hyödyllinen. Ne loistavat kirkkaana ja pitävät osaltaan ajovalot puhtaana”, Pohjonen ohjeistaa.

Luomala muistuttaa, että lumituiskussa päiväaikaankin ajovalot pitää olla kytkettynä päälle. Jos ajaa pelkillä huomiovaloilla, ne eivät näy mihinkään.

7. Varustaudu kunnolla

Viimeiseksi ammattilaiset opastavat varustautumaan.

”Takakonttiin kunnon jalkineet, vaikkapa kumisaappaat, ettei tarvitse pikkukengillä kahlata, jos matka katkeaa. Lapiostakaan ei ole haittaa. Parempi sillä on kaivaa kuin cd-levyn kannella, jos tarve tulee”, Pohjonen sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Autoilu
 • Lumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Useita on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää