Kotimaa

Ruotsissa vapaus valita hoitopaikka poisti leikkausjonot ja paransi palvelua

Professori Mats Brommels tuo Ruotsin kokemuksia Suomeen.

Muun muassa jonot lonkka- ja polvinivelleikkauksiin poistuivat Ruotsissa sen jälkeen kun potilaille annettiin vapaus valita hoitopaikka.

”Tutkimustemme mukaan myös kustannukset laskivat ja hoidon laatu pysyi hyvänä”, kertoi Tukholman Karoliinisen instituutin professori Mats Brommels tiistaina Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) järjestämässä sote-uudistusta käsitelleessä keskustelussa Helsingissä.

Uudenlainen asiakkaan valinnanvapaus aiotaan toteuttaa myös Suomessa osana sote-uudistusta. Brommels johtaa nyt sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilöryhmää, jonka on määrä muun muassa antaa keväällä suositus Suomessa toteutettavasta valinnanvapausmallista.

”Ruotsissa kukaan ei sinällään vastusta valinnanvapautta. Ja kansalaiset arvostavat sitä”, Brommels sanoi. ”Pelättyjä epätasa-arvoa lisääviä vaikutuksia ei ole ollut.”

Ruotsin kokemukset valinnanvapaudesta ovat hänen mukaan pääasiassa myönteisiä. Niitä ei voi sellaisenaan kopioida Suomeen, mutta niistä voi ottaa oppia.

”Ruotsissa valinnanvapauden tavoitteena oli parantaa palvelujen saatavuutta. Siinä onnistuttiin”, sanoi keskustelussa alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka toimii sote-uudistuksen projektijohtajana.

Pöysti muistutti, että Suomessa keskeinen ongelma on se, että hoitoon pääsy on vaikeinta terveyskeskuksissa eli kustannuksiltaan edullisimmassa osassa terveydenhoitoa.

”Tämä ongelma on Ruotisssa korjattu. Mutta markkinoiden säätely ei Ruotsissa ole kaikilta osin onnistunut”, Pöysti sanoi.

Hyvä valinnanvapausmalli edellyttää myös Brommelsin mukaan vahvaa markkinoiden säätelyä.

”Julkisesti rahoitettuja palveluja ei voi päästää vapaasti markkinoiden käsiin. Julkisen vallan säätelyn on oltava silloin riittävän asiantuntevaa ja voimakasta.”

Tehokkain ohjauskeino on rahoitus, jonka yksityiskohdat ovat sote-uudistuksessa vielä auki. Vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy uusille itsehallintoalueille.

Ruotsissa on Brommelsin mukaan myös korjattu rahoituksen rakennetta, jotta se ohjaa palveluja aiempaa paremmin haluttuun suuntaan.

Yksi ehto hyvälle valinnanvapausmallille on Brommelsin mukaan yhdestä kanavasta tuleva rahoitus sekä samanlaiset ehdot palvelujen tuottajille.

”Silloin tuottajat kilpailevat palvelun laadulla.”

Pihlajalinnan varatoimitusjohtajan Leena Niemistön mielestä valinnanvapausmallissa keskeistä on yhteiskunnan palvelulupaus, jonka hallitus on luvannut sote-uudistuksen yhteydessä toteuttaa.

”Se määrittää mitä palveluja ja kuinka paljon yhteiskunta tarjoaa”, Niemistö sanoi keskustelussa.

Ruotsissa vastuu terveyspalveluista on 20 maakäräjäalueella. Niistä vain yhdeksän on ulottanut valinnanvapauden peruspalvelujen lisäksi erikoissairaanhoitoon.

Brommelsin mukaan Ruotsissakin on havaittu, että valinnanvapaus sopii vain joihinkin erikoissairaanhoidon palveluihin.

Parhaat kustannushyödyt on kuitenkin saatu juuri näissä palveluissa kuten lonkka- ja polvinivelleikkauksissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mikä valinnanvapaus?

 Hallitus päätti syksyllä, että sote-uudistuksen myötä kansalaiset saavat jatkossa valita itse tietyissä julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa julkisen, yksityisen tai jonkin kolmannen sektorin tuottajan.

 Vapaus koskisi käytännössä lähinnä kiireetöntä hoitoa kuten sitä, mitä terveysasemaa käyttää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Terveyspalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää