Kotimaa

Liki miljoona suomalaista laskettelee vuosittain – näillä neuvoilla viihdyt rinteessä turvallisesti

Laskettelu voi olla koko perheen yhteinen liikuntaharrastus. Kokenut hiihto-opettaja sanoo, että rinnelajien suosio aikuisten parissa on kasvanut.

Neljän naisen letka laskeutuu rinnettä hitaasti kaarrellen.

Laskettelusuksien kärjet kääntyvät v-kirjaimen muotoon ja sauvattomat kädet heilahtelevat silloin tällöin kehon tasapainottamiseksi.

Kärjessä hiihdonopettaja Marja Salokangas vinkkaa, että kädet kannattaa nostaa eteen kuin koripalloilija tai nyrkkeilijä. Rinteen juurella pakkanen höyrystää hengityksen, kun suorituksille naureskellaan hyväntuulisina.

”Aura on kuningasliike. Sillä voi pysähtyä ja ohjata liikettä. Seuraavalla kerralla pyrimme siihen, että rinteeseen jää vain kaksi vauhtiviivaa”, Salokangas sanoo.

Niina Pajari, Ira Ensio ja Johanna Kattelus osallistuivat torstaina Kauniaisten laskettelurinteessä järjestettävän aikuisten laskettelukurssin toiselle tunnille. Viisiosaisen kurssin tavoitteena on valmistaa laskettelijat selviytymään esimerkiksi Lapin pidemmistä rinteistä.

Suurin osa laskettelukursseista on suunnattu lapsille, mutta Salokankaan mukaan vanhemmatkin ovat aiempaa kiinnostuneempia rinnelajeista. Myös tämänpäiväisten oppilaiden ajatuksissa laskettelu siintää tulevaisuuden kivana perheharrastuksena.

”Olen vuosikausia seurannut rinnekahvilasta, kun lapset kehittyvät. Nyt äitikin päätti tulla rinteeseen”, Ira Ensio kertoo ja muut nyökkäilevät.

”Itselläni on selkeä tavoite, että tämän jälkeen pysyn lasten mukana”, sanoo puolestaan Johanna Kattelus.

Harjoittelussa kiinnitetään huomiota etenkin turvallisuuteen, kehonhallintaan ja käännöksiin. Salokangas kertoo, että itseoppinut laskettelija saattaa omaksua esimerkiksi väärän laskuasennon, josta on myöhemmin vaikea opetella pois.

Perustaitojen, kuten kääntämisen, kuormittamisen ja kanttaamisen ohella opetus sisältää tietoa turvallisuusasioista ja joukon neuvoja: kuinka kaadutaan oikein ja rinteessä takaa tulevalla on väistämisvelvollisuus.

”Laskeminen koostuu peräkkäisistä käännöksistä, joilla säädellään vauhtia. Jos ei ole tietotaitoa, vauhti karkaa helpommin tai tulee kaatumisia”, Salokangas sanoo.

Laskettelun alkeet oppii nopeasti, ja harrastuksen voi aloittaa periaatteessa missä iässä vain.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) vuoden 2014 hiihto- ja laskettelututkimuksen mukaan laskemassa käy edes joskus jopa 900 000 suomalaista. Potentiaalisia uusia harrastajia olisi puolestaan selvästi enemmän: jopa 1,3 miljoonaa.

Kauniaisten kaupungin omistamalla nyppylällä toimiva Grifk Alpine ry järjestää lapsille ja aikuisille joukon kausikursseja, joihin on tänä talvena ilmoittautunut noin 800 henkeä.

Valtaosa Suomen 52 hiihtokoulun järjestämistä kursseista on suunnattu lapsille. SHKY:n jäsenkeskuksissa on tarjolla esimerkiksi standardoituja Werneri-kursseja eri ikäisille ja tasoisille laskettelijoille ja lumilautailijoille.

”Aikuisille ei samalla tavalla ole konseptoituja kursseja. Aikuiset opettelevat usein yrityksen ja erehdyksen kautta”, sanoo toiminnanjohtaja Harri Lindfors SHKY:stä mutta huomauttaa, että hyvin monessa keskuksessa myös aikuisille on hiihtokoulutoimintaa. Kursseja löytyy kaikilta taitotasoilta.

”Olemme huomanneet, että hiihtokoulun käyneet jatkavat laskettelua usein pidempään kuin he, jotka eivät sitä käy.”

Suomalaisten lasketteluinto riippuu erityisen paljon säästä. Laskettelukauden pituus voi eri vuosina vaihdella paljonkin, ja tänä vuonna laskettelukausi alkoi Etelä-Suomessa kunnolla vasta tammikuussa.

Rinnelajien harrastus myös maksaa. Yhden hengen hissilipun ja välineiden päivävuokra maksavat yhteensä esimerkiksi pääkaupunkiseudun hiihtokeskuksissa yleisesti 50–60 euroa. Perhelipun ilman välineitä voi saada satasella.

Laskettelukurssien hinnat liikkuvat puolestaan sadoissa euroissa. Pajari, Ensio ja Kattelus maksavat kurssistaan 175 euroa, mitä he kuitenkin pitävät kohtuullisena – pienessä ryhmässä hiihdonopettaja on kuin kuntosalien personal trainer.

”Tällä kurssilla on hyvä opettaja. Hinta ole aikuiselle paha, vaikka laskettelu yleisesti onkin törkeän kallista, jos laskee kaiken yhteen”, Niina Pajari pohtii.

Pistä päähän kypärä ja kokeile uutta

Hiihdonopettaja Marja Salokankaalla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus hiihdonopetuksesta ja -opastuksesta. Kauniaisissa ja Tahkolla opettava Salokangas listasi HS:n pyynnöstä neuvoja rinteeseen.

1 Muista turvallisuus

”Tarkista laskuvälineitten toimivuus ja siteiden säädöt. Muista kypärä! Valitse rinne taitosi mukaan ja tutustu erityissuorituspaikkoihin [kuten hyppyreihin] etukäteen. Huomioi muut rinteessä laskijat ja noudata rinnesääntöjä.”

2 Käytä kypärää

”Kypärä on rinteessä päähineistä paras, sillä se on pakkasellakin lämmin ja suojaa päätäsi iskuilta. Kypärä kuuluu niin aloittelijan kuin kokeneenkin laskettelijan päähän. Monessa keskuksessa alle kuusivuotias kypäräpää laskee ilmaiseksi.”

3 Pidä jalat lämpöisinä

”Kovakaan pakkanen ei estä vauhdikasta menoa mäessä, kunhan on pukeutunut oikein. Usein kylmä nipistää ensimmäisenä varpaita. Laita puhtaisiin jalkoihin lasketteluun suunnitellut sukat, missä on mukana villaa. Kuivata joka laskukerran jälkeen monon sisäkengät ja pohjalliset huolellisesti – kostea kenkä on hetkessä kylmä. Urheiluliikkeistä ja hiihtokeskuksista on saatavilla myös apuvälineitä monojen kuivatukseen sekä lämmitettäviä pohjallisia tai sukkia.”

4 Kokeile uutta

”Nopein ja hauskin tapa oppia uutta on mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Yritä uusia temppuja, laske yhdellä suksella, kokeile uusia välineitä tai vaihda välillä lajia – suksilla ikänsä laskenut voi innostua lumilautailusta ja vannoutunut lautailija voi löytää uutta potkua vaikka telemark-suksista. Tärkeintä on kuitenkin pitää mäessä hauskaa.”

5 Osallistu rinnetapahtumiin

”Hiihtokoulussa on opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille laskijoille. Voit mennä yksityistunnille tai kerätä oman porukan. Hiihtokoulut järjestävät myös erilaisia rinnetapahtumia ja kilpailuja. Haglöfs Suomi Slalom on koko perheen suosittu laskettelukilpailu.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hiihtokeskukset Helsingin seudulla

 Vihti Ski, Peuramaa Ski (Kirkkonummi), Solvalla-Swinghill (Espoo), Serena Ski (Espoo), Kauniaisten laskettelurinne, Klaukkalan Tornikeskus (Nurmijärvi) Talma Ski (Sipoo) ja Sveitsi (Hyvinkää).

 Suomessa on kaikkiaan

71 hiihtokeskusta.

 Rinnelajeja ovat esimerkiksi laskettelu, alppihiihto, lumilautailu, telemark, freestyle ja snowbiking.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laskettelu
 • Talvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Tutkijat haastattelivat yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  5. 5

   Suomalaiset sikailevat Nuijamaan autojonoissa: kiilaavat venäläisten ohi pientareen kautta – ”Venäläinen on helpompi lähteä ohittamaan”

  6. 6

   Lahdenväylän ketjukolari vaati kuolonuhrin – 12-vuotias poika kuoli sairaalassa keskiviikkona

  7. 7

   Päätös Helsingin suurmoskeijasta siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, hakijat perääntyivät – ”Tässä on ollut erilaista päivitystä ja muuta”

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti

  10. 10

   Outo asteroidi syöksyi tähtienvälisestä avaruudesta aurinkokuntaan – 400-metrinen sikarinmuotoinen murikka sai nimekseen ’Oumuamua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  10. 10

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pyeongchangin taitoluistelun voittajasuosikki kärsii murtuneesta jalasta – loukkaantumisen lisäksi kilpailun talviolympialaisissa voi estää KOK:n tuleva päätös Venäjästä
  3. Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset
  4. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  5. Toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti – Ihmiskoe sai alkunsa tohtorin haastattelusta, hän vastaa: ”En sanonut, että antakaa lastenne nimenomaan pelata”
  6. Outo asteroidi syöksyi tähtienvälisestä avaruudesta aurinkokuntaan – 400-metrinen sikarinmuotoinen murikka sai nimekseen ’Oumuamua
  7. Tänään televisiossa: Monitahoinen epookkisarja Ne kesät Intiassa ansaitsisi paremman esityspaikan
  8. Orpo vetoaa Meri-Lapin kuntiin: Perukaa terveyspalveluiden jättiulkoistus – ”Pitäisi malttaa mielensä”
  9. Lahdenväylän ketjukolari vaati kuolonuhrin – 12-vuotias poika kuoli sairaalassa keskiviikkona
  10. Tutkijat haastattelivat yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat
  11. Joko osaat yskiä kuin vampyyri? Tällä ohjeella flunssaa ehkäistään nyt Yhdysvalloissa, ota helppo ohje käyttöön
  12. Näytä lisää