Kotimaa

EK:n linjan muutos voi käynnistää uudelleen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta

EK esittää, että työmarkkinajärjestöt etsivät keinot, joilla korvattaisiin hallituksen valmistelemat pakkolait.

Joulukuussa keskeytyneet neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta saivat tiistaina uutta toivoa, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi olevansa valmis ainakin selvittämään mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja.

EK esitti, että työmarkkinajärjestöt keskittyisivät vain etsimään keinoja, joilla voitaisiin korvata hallituksen valmistelemat niin sanotut pakkolait. Palkoista sovittaisiin syksyllä liittojen välisissä neuvotteluissa.

Koska työmarkkinajärjestöt eivät ole saaneet aikaiseksi hallituksen vaatimaa kustannuskilpailukykyä parantavaa yhteiskuntasopimusta, hallitus on valmistellut pakkolait. Niillä yritetään parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä muun muassa sairauspäivistä maksettavia korvauksia ja lomarahoja sekä pidentämällä työaikaa lomia lyhentämällä ja tekemällä loppiaisesta ja helatorstaista työpäiviä.

Yllättävää EK:n ilmoituksessa oli se, että järjestö on valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta myös ilman neuvotteluista joulukuussa irtautunutta kuljetusalaa edustavaa AKT:tä. Joulukuussa EK katkaisi neuvottelut sen jälkeen, kun AKT ilmoitti vetävänsä tukensa neuvottelujen jatkamiselta. EK kuitenkin haluaa, että AKT on mukana, jos sopimus joskus syntyy.

Vielä joulukuussa osapuolet neuvottelivat myös keskitetystä palkkaratkaisusta, joka olisi jäädyttänyt palkat vuodeksi 2017. Nyt EK haluaa neuvotella palkat ensi syksynä ja talvena liittokierroksella, mutta niin, että jo keväällä sovitaan uudesta palkkamallista, jossa vientiteollisuuden palkanmaksukyky määrää palkankorotuksien rajat.

”EK:ssa halutaan liittokierrokselle, koska viiteen vuoteen työehtosopimusten tekstikysymyksiä ei ole käsitelty juuri lainkaan, kun on tehty keskitettyjä palkkaratkaisuja”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo. Häkämies sanoo, että ”muutamassa viikossa tämä pitäisi saada kokoon”.

Tekstikysymykset ovat liittojen välillä sovittavia työelämän työaika- ja muita sopimuksia. Työnantajat haluavat, että työpaikoilla voidaan määritellä enemmän, millä ehdoin työtä tehdään.

Mahdollisissa uusissa neuvotteluissa tullaan käsittelemään osittain samoja työehtojen heikennyksiä kuin pakkolakipaketissa on. Hallitus on esittänyt, että yritysten yksikkötyökustannukset pienenisivät noin viisi prosenttia, mikä siis merkitsisi jokseenkin vastaavaa menetystä palkansaajille.

HS:n tietojen mukaan EK esitti joulukuussa, että sairausajalta maksettavan palkan alennus laskisi yksikkötyökustannuksia 0,5 prosenttia ja lomarahojen leikkaus prosentin. Loppiaisesta ja helatorstaista tulisi työpäiviä, mikä toisi 0,9 prosentin tehostuksen. Työnantajien työttömyysvakuutusmaksun alentamisesta tulisi 0,7 prosenttia ja sairausvakuutusmaksun leikkauksesta noin prosentti.

SAK:n liitot ovat suhtautuneet kielteisesti kaikkiin työehtojen heikennyksiin. Akava ja STTK ovat olleet valmiimpia neuvottelemaan myös työehdoista.

Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK suhtautuivat tiistaina EK:n ulostuloon myönteisesti.

”Se avaa mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja”, sanoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Hän arvelee, että neuvottelujen kohtalo ratkeaa ensi viikolla, kunhan palkansaajien hallinnot ovat sitä ennen pohtineet linjaansa mahdollisissa neuvotteluissa.

Akava ilmoitti, että se olisi valmis neuvottelemaan äärimaltillisesta palkkatasosta vähintään vuosiksi 2017–2018. Akavan ehtona on, että paikallista sopimista laajennettaessa turvataan lisäksi henkilöstön edustajien asema yrityksissä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvelee, että EK:n mieli muuttui osin yleisen ilmapiirin muutoksen takia. Monet ovat kritisoineet pakkolakeja tehottomiksi, ja muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on patistanut osapuolia takaisin neuvottelupöytään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi EK:n ulostuloa HS:lle lyhyesti. ”Hallitus on pitänyt sopimisen tietä ykkösvaihtoehtona koko ajan. Hallituksen puolelta ikkuna on ollut jo monta kuukautta auki kilpailukykypaketin korvaavalle ehdotukselle”, Sipilä sanoo.

”Olen patistellut osapuolia neuvottelemaan pitkin matkaa. Hallitus arvioi järjestöjen esitystä, jos saamme sellaisen pöydällemme”, Sipilä sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

EK:n yllätysveto

 Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti tiistaina, että se on valmis selvittämään, voiko se jatkaa keskeytyneitä neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.

 Yhteiskuntasopimusneuvottelut kaatuivat joulukuun alussa, kun kuljetusliitto AKT ilmoitti, että se haluaa neuvotella sopimuksensa itse.

 Hallitus on vaatinut työmarkkinajärjestöiltä yhteiskuntasopimusta, joka parantaisi kustannuskilpailukykyä. Jos sopua ei synny, hallitus uhkaa turvautua niin sanottuihin pakkolakeihin. Se merkitsisi esimerkiksi lomarahojen leikkauksia ja lomien lyhennyksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  4. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  5. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  6. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  7. 4 tuntia sitten
  8. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  9. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  10. Suomen kansain­välisen puolustuksen haarniska valmistui, mutta takuu puuttuu
  11. Tuomittu sotarikollinen opettaa tulevia sotilaita Serbiassa, toinen sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – 1990-luvun sotien hirmupäälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja
  12. Kuka johti itsenäisyyssenaattia? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Näytä lisää