Kotimaa

Häihin saa opastaa pian ilman ely-keskuksen lupaa – tienvarsikyltteihin liittyvä byrokratia kevenee

Myös tienvarsikylttien ja -mainosten sääntely aiotaan purkaa. Jatkossa kylteistä riittää ilmoitus.

Tienvarteen pystytettävän hääjuhlien opastekyltin lupavaatimus aiotaan poistaa. Ny­kyään hääopasteelle pitää hakea suullinen lupa ely-keskuksesta.

Käytäntöä on pidetty byrokraattisena, ja iso osa häitä järjestävistä ei ole joko tiennyt lupavaatimuksesta tai ei ole vaivautunut sitä hakemaan.

”Hääkylttilupa nousi julkiseen keskusteluun juurikin byrokraattisuutensa takia. Kun ryhdyimme tarkastelemaan lainsäädäntöä, huomasimme, että tienvarsimainosten vaatimuksia voidaan keventää muiltakin osin”, kertoo suunnittelija Eeva Ovaska liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Näin myös muiden tienvarsikylttien kuten yritysmainosten sääntely aiotaan purkaa.

Nyt on voimassa yleinen kielto ilmoitusten ja mainosten asettamiselle tienvarsille.

Ely-keskus arvioi mainoksen tarpeellisuutta liikenteen ja matkailun kannalta.

Ovaska kertoo, että sääntelyn poistamisen tarkoituksena on helpottaa harvaan asutun maaseudun yrittäjien mahdollisuutta mainostaa tuotteitaan tai palveluitaan.

Jos ministeriön lakiluonnos hyväksytään, kyltin pystyttämiseen riittää jatkossa ilmoitus viranomaiselle. Ilmoitukseen on liitettävä selvitys mainoksesta tai ilmoituksesta ja sen sijaintipaikasta.

”Meidän pitää antaa tarkat ohjeet kyltin asettajalle, jotta voimme ottaa käyttöön sujuvamman ja kevyemmän ilmoitusmenettelyn”, Ovaska kertoo.

Jatkossa mainosten asettamisen rajoitukset perustuvat ai­noastaan liikenneturvallisuusnäkökohtiin.

Kyltti tai mainos ei saa häiritä tienkäyttäjiä. ”Yhtenä huolen­aiheena ovat led-valomainokset, joiden valomäärä voi olla häiritsevän kirkas”, Ovaska sanoo.

Hääkyltit ja muut lyhytaikaiseen tapahtumaan liittyvät ilmoitukset aiotaan vapauttaa kokonaan menette­lystä.

Tienvarsimainonnan vapauttamissuunnitelma liittyy maantie- ja ratalakien muutosluonnokseen, joka on paraikaa lausuntokierroksella.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tienvarsimainoksen vaatimukset

 Mainos ei saa olla sekoitettavissa liikennemerkkiin.

 Mainoksessa ei saa olla yksityiskohtaisia elementtejä kuten pitkiä teksti- tai numerosarjoja tai pientä tekstiä. Nämä voivat viedä tienkäyttäjän huomion.

 Mainoksia ei saa sijoittaa kohtiin, joissa kuljettajan näkemä on rajattu esteiden tai mäkisyyden vuoksi. Kiellettyjä paikkoja ovat muun maussa liittymät ja rampit.

 Kiellettyjä asennuskohteita ovat myös paikat, joissa kuskilta vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta. Tällaisia ovat muun muassa ohituskielto- ja varoitusmerkkialueet.

 Mainoksia ei saa sijoittaa liian tiheään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mainokset
 • Tieliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  3. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  4. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  5. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  6. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  7. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  8. Tunti sitten
  9. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  10. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  11. 4 tuntia sitten
  12. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  13. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  14. Näytä lisää