Kotimaa

Lapin psykiatriasta tuli vientituote – ”Tuskin olisin hengissä, jos en olisi päässyt tuohon hoitoon”

Länsi-Pohjassa psykiatria viedään potilaan kotiin, ja perhe on mukana hoidossa.

Kun torniolainen Helena Kiviniemi vaikean elämänvaiheen jälkeen kadotti kykynsä nukkua enempää kuin pari tuntia yössä ja alkoi nähdä harhoja, hän pääsi poikkeukselliseen hoitoon. Hänen ystävänsä toimitti hänet Keroputaan psykiatriseen sairaalaan, jossa pidettiin heti ensimmäinen hoitokokous. Mukaan kutsuttiin Kiviniemen, lääkärin ja hoitajan lisäksi hänen ystävänsä, terapeuttinsa ja poikansa.

”Yhdessä sitten mietittiin, miten minua voisi auttaa. Vaikka olin huonossa kunnossa, minut otettiin vakavasti. Minua kuunneltiin ja hoidosta päätettiin yhdessä. Jatkossa sain puhua psykologin kanssa lähes joka päivä”, Kiviniemi kertoo.

Kiviniemi oli sairaalassa seitsemän viikkoa, niin kauan kuin hän tunsi sairaalahoitoa tarvitsevansa.

”Minulle sanottiin, että osaan itse parhaiten arvioida, milloin kotiinpaluu on ajankohtaista. Sain toipua rauhassa.”

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on runsaan parinkymmenen vuoden aikana kehitetty uudenlainen hoitomalli psykiatriaan. Se on tutkimusten mukaan toiminut niin hyvin, että nyt mallista on kiinnostuttu myös ulkomailla. Suomesta sitä ei ole markkinoitu, mutta monista maista on pyydetty suomalaisia kertomaan ja kouluttamaan hoitotavoistaan.

Britanniassa on käynnissä kaksi pitkää koulutusta, jossa suomalaiset ovat kouluttajana. Mallia kokeillaan myös Tanskassa, Norjassa, Italiassa, Puolassa ja USA:ssa. Kyselyjä on tullut muun muassa Singaporesta ja Japanista.

Mikä Keroputaan mallissa sitten on niin erikoista?

Länsi-Pohjan nuorisopsykiatrian va apulaisylilääkärin Kari Valtasen mukaan koko ajattelutapa eroaa tavanomaisesta psykiatrisesta hoidosta, jossa hoitoa saa, jos lääkäri arvioi sen tarpeelliseksi ja jossa diagnoosit ja lääkkeet ovat keskeisessä roolissa.

Tärkeintä on, että hoitoa saa heti. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään vuorokauden kuluessa yhteydenotosta.

”Me emme arvioi kenenkään hoidon tarvetta tai anna välttämättä edes diagnoosia. Ajattelemme, että jos joku pyytää apua, hän myös sitä tarvitsee. Silloin pyrimme auttamaan heti. Diagnoosit eivät ole meille keskeisiä, sillä ne ovat vain kapeita yrityksiä luokitella ihmisen ongelmia. Meitä kiinnostaa niitä enemmän ihmisen ja hänen perheensä elämäntilanne, joka on aina paljon monivivahteisempi kuin yksikään diagnoosi”, Valtanen sanoo.

Psyykenlääkkeistä ei ole kokonaan luovuttu vaan Valtasen mukaan niitä käytetään, jos niille on tarvetta.

”Jos lääkkeitä käytetään, pyrimme pitämään annokset pieninä ja välttämään sivuvaikutuksia. Vältämme sitä, että isoja annoksia käytettäisiin pitkään.”

Kaikki alkoi siitä, että tilanne Länsi-Pohjassa oli tavattoman huono. 1980-luvulla skitsofrenian esiintyminen seudulla oli maan huippua. Siksi Länsi-Pohjassa alettiin etsiä keinoja, jolla saataisiin estettyä sairauden kroonistuminen. Ratkaisu löytyi niin sanotusta avoimen dialogin mallista.

Kymmenen vuoden päästä oltiin tilanteessa, jossa psykoosilääkkeitä käytettiin vähemmän, mutta potilaat toipuivat nopeammin. Viiden vuoden seurannassa huomattiin, että psykoosin sairastaneista yli 80 prosenttia oli oireettomia tai heillä oli vain lieviä oireita. Lähes yhtä suuri osuus palasi työelämään tai opiskelemaan. Samalla hoidon kustannukset olivat laskeneet Länsi-Pohjassa selvästi.

Nykyisin hoitoa käytetään Länsi-Pohjassa muuhunkin kuin psykoosien hoitoon. Helena Kiviniemelle hoito oli käänteentekevä. Nykyisin hän toimii tarvittaessa tukihenkilönä sairastuneille.

”Sain niin hyvää apua, että koen velvollisuudekseni auttaa nyt muita. Tuskin olisin hengissä kertomassa tarinaani kellekään, jos en olisi päässyt tuohon hoitoon.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Länsi-Pohjassa hoidetaan näin

  Apua annetaan heti, kun sitä pyydetään.

  Suositaan avohoitoa. Jos mahdollista, hoito viedään potilaan kotiin.

  Potilasta ei pompoteta paikasta toiseen vaan ensimmäinen auttaja pysyy mukana hoidossa myös jatkossa.

  Perhe ja läheiset otetaan mukaan hoidon yhteistyökumppaneiksi.

  Päätökset hoidosta tehdään yhdessä neuvotellen.

  Lähes koko henkilökunnalla on perheterapeutin koulutus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykiatria
 • Terveys
 • Psykiatrinen hoito
 • Terveydenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää