Kotimaa

SAK:n liitot hakivat joukkovoimaa Tampereelta – ”Eipä tänään tainnut vallankumousta tulla”

Luottamusmiesten viesti oli selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää.

”Meitä ette myy”, kuuluu vihainen huuto Tampereen työväentalon jugendsalin takaosasta.

Vaatimus on osoitettu SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylylle, joka on juuri kertomassa salissa istuville 450:lle SAK:n luottamusmiehelle, kuinka työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat viidettä kertaa aloittamassa neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta. Sopimuksella on tarkoitus korvata hallituksen työehtoja heikentävät pakkolait.

Lyly muistuttaa ay-aktiiveille, kuinka parhaat tulokset tulevat kynä kädessä sopimalla, mutta saa aplodit vasta, kun hän mainitsee sivulauseessa järeämmät aseet, jotka on Lylyn mukaan otettava käyttöön, jos sopimusteitse ei päästä ratkaisuun.

Järeämmät aseet ovat lakkoja, joita toivotaan useassakin välihuudossa.

Tässä salissa on tehty vallankumousta ennenkin. Täällä on aikoinaan perustettu SAK ja pidetty lukuisia Sdp:n puoluekokouksia. Onpa täällä kokoontunut Venäjän sosiaalidemokraattinen puoluekin vuonna 1905, jossa kommunistijohtajat Lenin ja Stalin tapasivat.

Tampereella tunnelma oli taisteluhenkinen, mutta varsin rauhallinen. Tapahtuman nimi oli Kihloista kahleisiin. Sillä viitataan tammikuun kihlaukseen, jota pidetään sopimusyhteiskunnan alkuna. Tammikuun kihlauksessa työnantajat hyväksyivät SAK:n neuvotteluosapuoleksi. Se tapahtui tasan 76 vuotta sitten 23. tammikuuta 1940.

Viha hallituksen toimia kohtaan oli sekä aitoa että voimakasta. Lenin-museon yläpuolella sijaitsevan salin viesti on selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää. Pakkolait kohtelevat palkansaajia epätasaisesti.

Lavalle tulee päivän selvästi odotetuin henkilö, AKT:n Marko Piirainen ja puhuu, kuinka kilpailukyky nousee, jos työpaikkojen työhyvinvointi saadaan paremmaksi. Hän on sovittelevalla tuulella, eikä puheenvuoroissaan mainitse kertaakaan sanaa taistelu tai lakko. Tosin niistä ei häneltä kysytäkään.

Salissa takana olevat ahtaajat jupisevat keskenään, että Piirainen on liian maltillinen.

Tilaisuuden jälkeen haastattelussa Piirainen suhtautuu edelleen nuivasti mahdollisesti alkaviin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, jotka kaatuivat joulukuussa, kun Piirainen ilmoitti, ettei AKT ole niissä mukana.

Linja pitää, vaikka maanpuolustuskurssilla koko viikon istuneen Piiraisen puheesta puuttuukin vuoden lopun uhmakas puheenparsi. Hänen mukaansa on epätodennäköistä, että AKT allekirjoittaa pakkolait korvaavan yhteiskuntasopimuksen, jos sellainen tänä keväänä syntyy. ”En usko. Näillä näkymin”, hän sanoo SAK:n hengenkohotustilaisuuden jälkeen.

Piirainen on edelleen sitä mieltä, että poliittiset lakot ovat mahdollisia, jos hallitus vie pakkolait eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä. Hän sanoo, että AKT on tässä SAK:n linjausten takana. SAK on linjannut, että järjestötoimet ovat mahdollisia, jos sopimalla ei löydy ratkaisua.

”Se katsotaan sitten erikseen”, hän vastaa kysymykseen, onko AKT valmis ilman SAK:n päätöstä poliittisiin lakkoihin tänä keväänä pakkolakien takia.

SAK:n tilaisuudessa valmistauduttiin ensi syksynä alkaviin liittojen välisiin työehtoneuvotteluihin. Niistä ennustetaan vaikeita, jos hallitus säätää pakkolait, sillä liitot haluavat vaikka lakkojen voimalla korvauksia pakkolakien aiheuttamiin tulonmenetyksiin.

Pakkolait ovat yleisesti käytetty ilmaisu hallituksen kilpailukykylakipaketista, jolla hallitus pyrkii parantamaan yritysten kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä heikentämällä palkansaajien työehtoja. Lait muun muassa lyhentäisivät lomia, leikkaisivat lomarahoja, pidentäisivät työaikaa ja tekisivät sairastamisesta kalliimpaa.

Ymmärrys hallituksen pyrkimyksiin parantaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä oli Tampereella jokseenkin nollassa. Salissa kuului usein sana ei. Kovin montaa ratkaisuehdotusta Suomen kilpailukykyongelmiin ei kuultu, paitsi se, että osinkoja pitää maksaa vähemmän.

”Eipä tänään tainnut vallankumousta tulla”, toteaa Metallin julistetta kantava mies poistuessaan salista parin tunnin tilaisuuden jälkeen.

Tilaisuuden jälkeen päivä jatkui niin, että liitot pitivät omia tilaisuuksiaan, joissa luottamusmiehiä muun muassa koulutettiin lakkojen varalle. Erityisen paljon kokoontuivat julkisen alan työntekijöitä edustavat luottamusmiehet. Pakkolait koettelevat julkisen puolen palkansaajia keskimäärin rankemmin kuin teollisuuden työntekijöitä.

Lyly ja Metallin puheenjohtaja Riku Aalto arvelivat iltapäivällä aamun tilaisuuden olleen rauhallisempi kuin odotettiin sen takia, että Elinkeinoelämän keskusliitto ehti juuri muutama päivä ennen kokousta ehdottaa yhteiskuntasopimusneuvottelujen tunnustelujen jatkamista.

”Tunnelma tuolla kentällä on sellainen, ettei paljon tarvitse kehottaa, niin liikkeelle lähdetään”, Lyly sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • AKT
 • Tampere
 • Lakko
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää