Kotimaa

HS seurasi pakolaisten piinaa Venäjällä – toive Suomeen pääsystä elää Kantalahden pakkasissa

Suomeen pyrkivät ovat jumissa Vienanmeren venäläiskaupungissa. Rajalle pääsee päivässä pari kolme autoa, vuoroja jakaa hämäräbisnes.

Kantalahti

”Ulos! Ymmärrättekö vai pitääkö kutsua poliisi?”, huutaa Greenwich-hotellin johtajatar täytä kurkkua Venäjän Kantalahdessa 182 kilometrin päässä Suomen rajalta.

Syyrialais-afganistanilainen seurue haluaisi majoittua, mutta hotellin johtajattaren mielestä porukkaa on liikaa.

”Emmekö voi puhua kuin ihminen ihmiselle?”, afganistanilainen Nazirulhag yrittää turhaan.

Ovi pamahtaa kiinni, ja seurue on pakkasessa. Syyrialaisen yksinhuoltajaäidin kolme lasta ovat reippaina, mutta nainen purskahtaa itkuun.

40 000 asukkaan kaupungista Vienanmeren pohjukassa on tullut odottamo, jossa sadat eri maista tulleet ihmiset vartovat pääsyä Suomeen toivon ja epätoivon sekaisin tuntein.

Aiemmin turvapaikanhakijat jonottivat rajalle kulkuneuvoissaan. Sitten intialaismies kuoli autoonsa, ja Venäjä siirsi väen Kantalahden hotelleihin.

Kyse ei ole mistään vastaanottopalveluista, vaan hotelli pitää kustantaa itse.

”Viime yön olimme Pomor-Tur-hotellissa. He ovat kolminkertaistaneet hintansa. Yhteen huoneeseen ahdetaan jopa kymmenen henkeä”, kertoo Nazirulhag.

”Venäläisten väitteet, että he päästävät rajalle ensin lapset ja sairaat, ovat valetta. Meitä on neljä lasta ja invalidi, eikä meidän anneta lähteä.”

Hotellin pihalla häärii venäläinen mieskolmikko, joka lopulta tarjoaa seurueelle majoitusta yksityisasunnossa 60 eurolla.

Kolmikon johtaja on yrmeä, paksu mies turkishatussaan. Hän ei halua antaa haastattelua, vaan päinvastoin pelottelee seuruetta olemaan puhumatta toimittajalle: ”Jos lörpöttelette, suomalaiset eivät ota teitä vastaan”.

Onko paksukainen ahne riistäjä? Varmaankin.

Onko hän pakolaisia auttava hyväntekijä? Sitäkin. Täällä ei näy UNHCR:ää, Punaista Ristiä eikä Amnestya. Ilman paksukaista syyrialaislapset jäisivät kadulle.

Kantalahdesta on tullut Baabelin torni, jossa tapaa pohjoisafrikkalaisia, syyrialaisia, irakilaisia, iranilaisia, afgaaneja, pakistanilaisia, intialaisia, nepalilaisia ja Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaita. Kaikkia yhdistää sama tavoite: päästä Suomeen.

Osa pyrkijöistä on hyvin pukeutuneita nuoria miehiä, jotka näpyttelevät tabletteja ja syövät ravintoloissa. Kaikki eivät varmaan pakene sotaa tai henkilökohtaista vainoa.

Mutta Kantalahdessa näkee myös niin paljon ahdinkoa, että se vetää surulliseksi. Kun pakkasessa alkaa loppua usko ja rahat, moni on umpikujassa.

Kolme nigerialaisnaista kertoo menettäneensä rahansa huijarille.

”Annoimme kaikki rahamme miehelle, joka lupasi viedä meidät Suomeen. Nyt hän on Murmanskissa eikä vastaa puhelimeen. Meillä ei ole rahaa ruokaan.”

Toinen afrikkalaisseurue on nukkunut viikon rämässä Ladassa hotelli Pomor-Turin pihalla.

”Olimme yhden yön hotellissa, eikä meillä ole rahaa enempään. Jos ei asu hotellissa, ei saa nimeä listaan, eikä pääse rajalle”, sanoo norsunluurannikkolainen mies N’guessan Brou Rodrigue.

Suomi päästää Sallan rajan yli vain pari kolme autollista turvapaikanhakijoita päivässä.

Venäjällä viranomaiset laativat lähtijöiden listan yhdessä hotellien kanssa. Haastateltujen mukaan lähtöä voi jouduttaa rahalla. ”Kiirehtimismaksu” voi kuulemma olla yhdeltä henkilöltä jopa tuhat euroa, joka maksetaan hotelliin.

”Kun arabit tulivat, hinnat nousivat. He eivät odota pitkään, vaan maksavat”, valittaa afrikkalaismies.

Media hätistetään välittömästi pihalle molemmista hotelleista: ”Ulos! Poistukaa heti!”

Pomor-Turin pihalla pörrää Mercedes-Benz, jossa istuu kolme tatuoitua miestä. Haastateltujen mukaan miehet järjestävät autoja rajalle ja sopivat lähtijöiden listasta yhdessä hotellissa käyvän viranomaisen kanssa.

Mersumiehet vaativat kuvaajaa poistamaan heistä otetut kuvat. Toimittajan kohdalla auto pysähtyy, mies avaa ikkunan ja tuijottaa hiljaa.

Afrikkalaisia pelottaa: ”Hän sanoi, että meille tulee ongelmia, kun puhumme kanssanne.”

Paikalliset viranomaiset vaikenevat Kantalahden tilanteesta. Haastattelupyynnöt ohjataan rajavartiostoasemalta, maahanmuuttoyksiköstä ja kaupungintalolta Murmanskiin ja sieltä Moskovaan.

Onko Suomeen aikovien tunku Sallaan Venäjän orkestroimaa? Sitä on mahdoton sanoa. Ne, joiden kanssa puhumme, kertovat tulleensa pohjoiseen oma-aloitteisesti sosiaalisesta mediasta saamansa tiedon perusteella.

Joukossa on kuitenkin monia Venäjällä pitkään asuneita, joilla on käsissään uunituore karkotuspäätös. 39-vuotias kongolaisnainen Nseka Mayasi Bebi asui Venäjällä laittomasti kuusi vuotta, mutta 18.1. hän sai karkotuspäätöksen Moskovassa. Nyt hän on Kantalahdessa siskonsa ja tämän kolmen lapsen kanssa. Pohjoiseen hän sanoo tulleensa nettitiedon perusteella.

Pohjois-Afrikasta, Intiasta ja Nepalista moni on tullut maahan turistiviisumilla, joita Venäjä näyttäisi myöntävän avokätisesti. Useat afgaanit taas ovat saapuneet laittomasti maarajojen yli.

”Maksoimme matkasta 14 000 euroa per henki. Tulimme tänne, koska merireitti Kreikkaan on liian vaarallinen”, sanoo perheenisä Rahmatullah Habibi.

Oli Venäjän valtion osuus asiassa mikä hyvänsä, perussyy ei muutu: maailma on lähtenyt liikkeelle. Nuoret eivät enää tyydy kohtaloonsa eriarvoisissa, hajonneissa yhteiskunnissa, vaan etsivät sen raon, josta pääsee kiinni unelmaan. Ja nyt se rako on Sallassa.

”Nepalissa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Perheeni on köyhä, eikä minulla tietenkään ole vaimoa, koska minulla ei ole rahaa. Minulla on vain aivoni, ja teen parhaani”, sanoo turistiviisumilla Venäjälle tullut Santush Chapagain, 26.

Kaksi lähtöluvan saanutta autoa starttaa Kantalahdesta tiistaina aamuneljältä. Algerialainen Faisal Bentraa on huoltanut 1 100 eurolla ostettua vanhaa Samaraa koko edellisen päivän. Edessä ovat ratkaisevat 182 kilometriä.

Pakolaisten kanssa rajalle ajaa ”matkanjärjestäjän” saattoauto, jossa istuu kaksi kaukasialaisen näköistä miestä. Tarkastuspisteellä saattajat neuvottelevat rajaupseerin kanssa. Kuvata ei saa.

Suomen puolella seuraamme toisen seurueen saapumista. Rajakoira nuuhkii Volgan takaluukkua. ”Miksi tulette Suomeen?” tiukkaa rajavartija.

”Tulen hyvää elämää varten”, hymyilee marokkolainen Elkinani Elmehdi, 24, joka on lentänyt Casablancasta Moskovaan turistiviisumilla kuukausi sitten.

Matkakumppani, syyrialainen Allaa Shababy, 19, kertoo kotinsa tuhoutuneen sodassa. ”Tahdon aloittaa uuden elämän. Haluaisin opiskella lääketiedettä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Venäjä ei enää tarkista Suomeen tulon edellytyksiä

 Venäjä on lakannut noudattamasta käytäntöä, jonka mukaan se tarkistaa Suomeen tulon edellytykset.

 Sallassa maahan on tullut joulun jälkeen 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä vanhoilla autoilla.

 Tulijat edustavat 32:ta eri kansallisuutta.

 Tulijoiden ajoneuvot takavarikoidaan, ja kuljettajaa epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää