Kotimaa

10 000 uutta turva­paikansaajaa tarvitsee töitä – ”tekemätöntä työtä riittää, kaikki työ ei kiinnosta suomalaisia”

SAK varoittaa kevyttyösuhteista ja kaksista työmarkkinoista.

Ilma on sakeanaan poliitikkojen ehdotuksia ja malleja siitä, kuinka turvapaikanhakijat ja muut maahanmuuttajat saataisiin mahdollisimman pikaisesti koulutukseen ja töihin.

Kiistelyä on jo syntynyt ”etnisestä palkka-alesta”, kaksista työmarkkinoista ja ennen kaikkea siitä, mikä olisi paras konsti opetella ammatti tai ainakin sen alkeet.

Taikasanaksi on noussut Suomen Yrittäjien jo vuosia sitten lähinnä nuorille lanseeraama koulutussopimus, vaikka kukaan ei tunnu tietävän, mitä se tarkoittaisi. Kohta saadaan selvitysmiesten ehdotus, jonka opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on pyytänyt Kalevalan päivään, 28. helmikuuta mennessä.

Yritysten näkökulmasta tärkeitä asioita niin nuorten kuin maahanmuuttajien koulutuksessa ovat jousto, matala kynnys, nopeus ja halpa hinta. Ja kun koulutusta tuodaan yhä enemmän työpaikalle, pitää jonkun ottaa siitä vastuu – etenkin jos kielitaidon odotetaan samalla karttuvan.

Perinteistä tutkintoon tähtäävää oppisopimusta pidetään liian hitaana ja kalliina. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen, jossa maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai ainakin suurinta osaa siitä. Työnantaja saa koulutuskorvausta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ammatillisen koulutuksen kärkihankkeeseen päätyneessä koulutussopimuksessa oppilas olisi kirjoilla oppilaitoksessa ja saisi palkan sijaan opintotukea, vaikka itse opiskelu tapahtuisi enimmäkseen työpaikalla. Yksi tulkinta koulutussopimuksesta on, että kyseessä olisi laajennettu työssäoppiminen.

Toinen Suomen Yrittäjien markkinoima malli on oppisopimus, jossa palkka olisi ensin hyvin alhainen ja nousisi vasta taitojen karttuessa.

”Kaikki koulutusmallit ovat tervetulleita, jos ne vain täsmäävät meidän alamme töihin”, ISS Palveluiden henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen sanoo.

ISS:n aloja ovat kiinteistönhuolto, ruokailu, siivous ja turvallisuus.

”Tekemätöntä työtähän riittää, myös sellaista, mikä ei suomalaisia kiinnosta. Paras koulutusmalli olisi sellainen, jossa valtiovalta antaisi yrityksille rahaa yksilölliseen perehdyttämiseen. Siihen kuormittuneilla esimiehillä ei ole aikaa”, hän sanoo.

Hän pitää oppilaitosten kautta kulkevaa rahoitusta liian byrokraattisena. Myös tutkintotavoitteinen oppisopimus on etenkin kielitaidottomille liian hidas ja vaativa.

Myös HOK-Elanto on kouluttanut maahanmuuttajia vähittäiskaupan tehtäviin 1990-luvun lopulta lähtien, kertoo henkilöstöjohtaja Antero Levänen. Esimerkiksi Alepa-ketjun työntekijöistä 12 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Heistä jokunen on edennyt jo myymäläpäälliköiksi. Ravintoloissa taas on noin 50 filippiiniläistä kokkia.

HOK-Elanto on rekrytoinut maahanmuuttajia yhteistyössä Edupolin kanssa työvoimakoulutuksena, jossa ensin on ollut kolmen kuukauden kurssi teoriaa ja käytännön harjoittelua.

Tältä ajalta oppilas on saanut koulutuskorvausta ja seuraavalta kuuden kuukauden takuutyöllistämisjaksolta harjoittelijan palkkaa. Vasta näiden jaksojen läpäisyn jälkeen on ollut vuorossa vakituinen työsuhde.

Leväsen mukaan HOK-Elanto on valmis työllistämään myös uusia turvapaikan saaneita. Rajoituksena on se, että vaikka kauppojen aukiolot ovat laajentuneet, lisätyötunteja pitää tarjota ensin nykyisille osa-aikatyöntekijöille.

Levänen arvioi, että uudenlainen oppilaitosten kanssa tehtävä koulutussopimus mahdollistaisi nopeahkon tavan tarjota työharjoittelua kotoutettaville.

”Monelle turvapaikanhakijalle tai saajalle riittäisi nyt ensi vaiheessa mahdollisuus päästä tutustumaan suomalaiseen työ­elämään ja sen pelisääntöihin”, Levänen uskoo. Oppisopimusten vuoro olisi Leväsen mukaan sitten kun maahanmuuttajalla on riittävät kielitaito- ja muut valmiudet suorittaa jokin ammattitutkinto tai sen osa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) lanseerasi vuosi sitten oman oppisopimusmallinsa, jossa olisi ensin kolmen kuukauden ennakkojakso ilman työsopimusta. Sitä seuraisi kuuden kuukauden oppisopimus, joka tähtäisi tutkinnon osaan. Sen jälkeen päätettäisiin jatkosta.

”Tarvitsemme joustavia mahdollisuuksia yhdistää oppimista oppilaitoksessa ja työpaikoilla. Myös ammattiopinnot ja kieli­opinnot tulisi yhdistää”, asiantuntija Mirja Hannula EK:sta sanoo.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK suhtautuu hyvin varauksellisesti kevennettyihin työsuhteisiin ja kahdenlaisiin työmarkkinoihin, sanoo koulutuspäällikkö Mikko Koskinen. Tärkeää niin Hannulan kuin Koskisenkin mukaan olisi se, että kieltä ja ammatti opetellaan yhtä aikaa.

Aikuiskoulutuskeskus Amiedu on pilotoinut yhdessä Uudenmaan ely-keskuksen kanssa ammatillista kotouttamiskoulutusta, jossa opiskellaan samaan aikaan sekä suomen kieltä että osa rakentajan tutkinnosta tai hoiva-avustajan tutkinto.

Näin maahanmuuttaja voi päästä kiinni työelämään jo puolessatoista vuodessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Yli 10 000 uutta työllistettävää

 Viime vuonna jätettiin noin 32 400 turvapaikkahakemusta. Suurin osa turvapaikan hakijoista on nuoria miehiä.

 Arviolta 30–35 prosenttia saa myönteisen päätöksen.

 TE-toimistot varautuvat tänä vuonna 8 000–10 000 uuteen maahanmuuttaja-asiakkaaseen.

  Alustavan kartoituksen mukaan hakijoiden koulutus vaihtelee: on luku- ja kirjoitustaidottomia, paljon kuljetusalalla työskennelleitä, kokkeja, partureita, kuljettajia, insinöörejä ja lääkäreitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Koulutus
 • Yritykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  7. 7

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   HS-testissä muhkeat ”kinkkupunkut” eli kinkun makuun täydellisesti sopivat punaviinit – yksi sai täydet viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat