Kotimaa

Kunnat: Välttämättömiä sote-investointeja ei saa kieltää

Pihlajalinnan Wirén: Järkevät ulkoistukset voivat jatkua

Hallituksen viimeviikkoinen päätös rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien investointeja määräaikaisella lailla saa ymmärrystä kuntapäättäjiltä.

Tärkeimmät investoinnit pitäisi silti voida toteuttaa, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Aki Lindén.

”Esimerkiksi Husin uusi traumasairaala on aivan välttämätön, koska Töölön sairaalan tilanne on katastrofaalinen. Siellä on jälleen ollut putkirikkoja.”

Erilaisia sote-investointeja, kuten sairaaloiden rakennushankkeita, on vireillä lähes neljän miljardin euron edestä. Lindén arvioi, että käytännössä investointeja on laitettava tärkeysjärjestykseen.

”Ei tämä hätkäytä. Muistan hyvin, kuinka vuoteen 2001 asti investoinnit piti hyväksyttää ministeriössä, koska valtion tuki niille oli korvamerkittyä”, Lindén sanoo.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo ymmärtävänsä hallituksen ratkaisun, vaikka kuntien päätösvallan rajoittaminen ei lähtökohtaisesti ole hyvä asia.

”Paljon riippuu yksityiskohdista. Tämä ei saa johtaa investointikieltoon, koska vireillä on myös paljon välttämättömiä rakennuskohteita. Päätösten valmistelussa on huomioitava myös alueiden eikä pelkästään keskushallinnon näkemykset”, Kietäväinen sanoo.

Hänestä on myös tärkeää, että käytäntö on voimassa vain tietyn määräajan.

Hallitus päätti myös, että sote-palvelujen kokonaisulkoistuksiin puututaan rajaamalla sopimusehtoja. Sopimuksia pitäisi voida tarkastella uudelleen, kun sote-uudistuksen tuomat muutokset tulevat voimaan 2019.

Kuntaliitto on jo aiemmin varoittanut kuntia tekemästä pitkiä sopimuksia sote-palvelujen kokonaisulkoistuksista.

”Kuntien pitää näissäkin ratkaisuissa ottaa huomioon, että elämme murrosvaiheessa. On tärkeää, että tulevasta sote-järjestelmästä pystytään tekemään mahdollisimman hyvä kokonaisuus.”

Ulkoistussopimuksia tehneen Pihlajalinnan pörssikurssi putosi perjantaina lähes 15 prosenttia uutisen vuoksi. Toimitusjohtaja Mikko Wirénin mukaan reaktiot uutiseen ovat ennenaikaisia ja ainakin osittain vääriä. Hän katsoo, että perustellusti järkevät ulkoistukset voivat jatkua.

”Yksityiskohdistahan ei ole vielä tietoa, mutta kysehän ei ole ulkoistuksien kiellosta. Pihlajalinnan kanssa tehdyt ulkoistukset toteuttavat samoja taloudellisia ja laadullisia tavoitteita, jotka sote-uudistuksellakin on. En näe perusteita sellaisten estämiselle.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hallitus päätti määräaikaisesta laista

 Hallitus päätti viime viikolla, että kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisulkoistuksia sekä suuria investointeja rajoitetaan määräaikaisella lailla.

 Tarkoituksena on turvata sote-uudistuksen tavoitteet kustannussäästöistä sekä rakentaa alueellisesti tarkoituksenmukainen palveluverkko.

 Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että ainakin osa vireillä olevista investoinneista pyrkii betonoimaan nykyisen palvelurakenteen huomioimatta sote-uudistuksen tuomia muutoksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  8. 8

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää