Kotimaa

Soteverosta tulossa valtava mullistus: Yli 10 miljardin veropotti kunnilta valtiolle – asiantuntijat pohtivat HSTV:ssä, miten verotusta pitäisi uudistaa

Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell, valtiovarain­ministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikare sekä Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio osallistuivat HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun.

Hallitus on rymäyttämässä Suomeen isoa veroremonttia. Noin puolet kuntien keräämästä verotuksesta pitäisi siirtää valtion taskuun ja sieltä edelleen uusille itsehallintoalueille, jotta ne voivat järjestää tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan kokoisissa paloissa.

Euroissa tämä tarkoittaa runsasta 10 miljardia euroa, siis yli 10 000 000 000 euroa. Soteveroa peritään muodossa tai toisessa vuonna 2019. Valmistelu on käynnissä parhaillaan.

”Tässä yhteydessä olisi hyvä sauma miettiä verotuksen rakennetta muutenkin kokonaisuutena”, sanoo Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Kemell viittaa erityisesti verotuksen progressioon. Hän olisi valmis lieventämään verotuksen progressiota nykyisestä.

”Myönnän, että muutos tarvitsisi käytännössä lisärahoitusta. Uudistuksen yhteydessä pitäisi käyttää hallituksen ehdollisena lupaamia miljardin euron veronkevennyksiä”, hän ehdottaa.

Hallitusohjelmassa veronkevennykset on kytketty yhteiskuntasopimuksen syntymiseen.

Kemell osallistui keskiviikkona HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun yhdessä valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikareen sekä Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion kanssa.

Soteveron yksityiskohtia valmistellaan juuri Järvikareen johdolla valtiovarainministeriössä.

Kemell varoittaa progression olevan nyt jo niin ankaraa, että se uhkaa veropohjan kestävyyttä ja talouskasvua.

Progressio tarkoittaa sitä, että veroprosentti on suurituloisilla isompi kuin pienituloisilla. Veroja maksetaan siis suhteessa ihmisen veronmaksukykyyn.

”Myös komissio varoitti syksyllä Suomea liian kireästä työn verottamisesta”, Kemell huomauttaa.

Järvikare myöntää, että progressio on Suomessa tiukka ja vaikuttaa jo suhteellisen pienillä tulotasoilla. Hän pitää kuitenkin soteverouudistusta niin valtavana mullistuksena, ettei olisi valmis isompaan veroremonttiin samassa yhteydessä. Punakallio on samoilla linjoilla.

Asiantuntijat olivat keskustelussa eri mieltä etenkin kuntaveron kohtalosta. Kuntien pitäisi alentaa omia kuntaveroprosenttejaan alle puoleen nykyisestä, jotta valtio voi vastaavasti kerätä samoilta ihmisiltä veroja sotepalveluiden tuleville järjestäjille.

Kuntaliiton Punakallio vakuutti, että kunnat toimivat vastuullisesti ja alentavat veroprosenttejaan. Hänen mukaansa alennuspaine on niin kova, että kunnat myös toimivat.

Sekä Järvikare että Kemell olivat vähemmän luottavaisia kuntien oma-aloitteisuuteen. He olivat pakon ja verokaton kannalta.

Järvikareen mukaan verokatto on kuitenkin pakko säätää väliaikaisena, sillä perustuslaki lupaa kunnille itsemääräysoikeden.

Entä millä mallilla sotevero kannattaisi rakentaa?

Kemellin mukaan ei ole järkevää luoda verokarhulle kolmatta kouraa. Maahan ei siis tulisi uutta erillistä soteveroa, vaan se voitaisiin leipoa sisään valtionverotaulukon sisään.

Järvikaren mukaan molemmat vaihtoehdot ovat edelleen valmistelupöydällä: erillinen sotevero tai tarvittavan lisäveron sovittaminen valtion ansiotuloveron sisään.

”Jälkimmäisessä valtion tuloveroasteikon pitäisi alkaa nykyistä alempaa, sillä nykyisellään kuntaveroa aletaan maksaa pienemmillä vuosituloilla kuin valtionveroa. Ihan erillinen vero ei olisi verojärjestelmän kannalta kovin hyvä ratkaisu”, Järvikare kuitenkin sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaiset maksavat jo nyt tuloistaan noin seitsemää erilaista veroa. Siinä mielessä soteveron periminen lisäverona valtionverotuksen yhteydessä voisi olla yksinkertaisempaa.

Koska sotevero siirtyy valtiolle kunnista, joissa veroprosentti on tasaisempi eri tuloluokissa, pitäisi valtionverotukseenkin siirtää samansuuruinen erä kaikilla tuloluokilla – eli katsoa, ettei progressio samalla kiristy.

Myös uudistuksen valmistelun reunaehdoiksi on jo lukittu, ettei verotus saa kiristyä millään tulotasolla. Myöskään verotuksen kokonaisuus ei saa uudistuksen myötä kiristyä. Tarkoitus ei tosin ole sitä tässä keventääkään, Järvikare muistuttaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Historiallinen verouudistus

 Hallitus on siirtämässä kunnilta pois noin puolta niiden tehtävistä eli sosiaali- ja terveyspalveluja.

 Samalla kunnilta siirtyy myös verotusta valtiolle, koska niiden ei tarvitse enää rahoittaa näitä tehtäviä.

 Kyseessä on yli 10 miljardin euron verouudistus.

 Samalla pitää remontoida kuntien välisten erojen tasaamisen luodut valtionosuudet tasausjärjestelmineen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sote
 • Verotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää