Kotimaa

VR laskee hintoja pysyvästi – halpabussi on silti edullisempi

VR alentaa lipunhintoja pysyvästi noin neljänneksellä. Perheille voi tulla lisäkustannuksia.

Junalippujen hinnat alenivat tiistaina keskimäärin neljänneksen. HS:n tekemän vertailun mukaan VR kilpailee nyt matkalippujen hinnassa aiempaa tasaväkisemmin halpabussien kanssa – mutta ei silti useimmissa tapauksissa yllä samalle tasolle halvimmillakaan lipuilla.

Lapsiperheiden junalippujen hinnat sen sijaan nousivat joissakin tapauksissa tiistaina.

Helsingin Sanomat vertaili VR:n uusia hintoja muiden joukkoliikennevälineiden lipunhintoihin satunnaisesti valittuina ajankohtina.

Tulokset ovat esillä oheisessa grafiikassa.

Vertailun mukaan junalippu on halvin vaihtoehto Helsinki–Oulu-välillä. Ero Onnibussin lipunhintaan on euron verran. Matka-ajassa juna voittaa linja-auton lähes kahdella tunnilla.

Linja-autoyhtiö Onnibus.com on vertailun mukaan halvin kolmella yhteysvälillä.

Vertailussa katsottiin vain yhdensuuntaisia matkoja. Vertailuun valittiin viisi yhteysväliä viidelle eri päivälle. Jokaiselta päivältä etsittiin yhden yhteysvälin halvin yhdensuuntainen matka.

VR myöntää, että alennusten jälkeenkään juna ei pärjää hintakilpailussa edullisimmille linja-autoille.

”Juna on kalliimpi väline tuottaa kuin linja-auto. Näin ollen ihan halvimpiin bussilippuihin ei tässä [uudistuksessa] päästä, mutta junalla on muita etuja. Juna on hauska tapa matkustaa”, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

VR uskoo, että hinta-ale kasvattaa vuosittaista matkustajamäärää nykyisestä noin 12 miljoonasta yhdellä miljoonalla.

Yhtiö pyrkii saamaan sekä kokonaan uusia asiakkaita muiden kulkuneuvojen käyttäjistä että aiemmin kalliiden lipun hintojen vuoksi menettämiään vanhoja asiakkaita takaisin.

Uudenlaisella säästölipulla voi päästä Helsingistä esimerkiksi Turkuun tai Tampereelle jopa alle kymmenellä eurolla. Säästölippuja on kuitenkin tarjolla vain rajoitetusti kuhunkin junaan.

”Alennukset koskevat koko maata, mutta alennus ei ole sama kaikilla reiteillä”, Romanainen sanoo.

Vain Lapin-yöjunien makuu- ja autopaikkojen hinnat säilyvät entisellä tasolla kaikkein vilkkaimpina sesonkeina, mutta muina aikoina nekin halpenevat.

Onnibus.comin toimitusjohtaja Pekka Möttö vakuuttaa olevansa iloinen VR:n hintauudistuksesta. Yhtiö ei aio laskea hintojaan sen vuoksi.

”Uskon, että joukkoliikenteen kokonaismarkkina kasvaa. Ly­hyellä tähtäyksellä matkustajia voi siirtyä puolin ja toisin”, Möttö sanoo.

Junaliikenteen hintauudistus ei kohtele kaikkia matkustajaryhmiä tasapuolisesti.

Lapsien kanssa matkustavien perheiden lippukustannukset voivat jopa nousta, koska VR luopui aiemmasta perhelipusta, ja 4–16-vuotiaat tarvitsevat vastedes aina oman lipun.

”Joissakin tapauksissa näin voi käydä”, myöntää matkustajaliikenteen hinnoittelu- ja tuotejohtaja Nora Härme.

Nyt myynnistä poistunut perhelippu oli VR:n mukaan tuotteena hankala, sillä se kohteli erikokoisia perheitä eri tavoin. Lisäksi matkustajien oli joissakin tilanteissa vaikea selvittää, mikä lipputyyppi toimii parhaiten missäkin tilanteessa.

”Perhelipusta tuli negatiivista palautetta”, Härme sanoo.

VR:n hintauudistus takkuili tiistaina sen verran, ettei kaikkiin juniin saanut ostettua verkosta lippua.

VR:n mukaan yksittäisistä vuoroista puuttui joitakin hintoja, joita yhtiö lisäsi järjestelmään.

Helsingin rautatieasemalla junaa tiistaina odottanut vantaalainen Henna Alatalo kertoi käyttäneensä pitkillä matkoilla usein Onnibussia.

Hän arveli matkustavansa vastedes useammin junalla, kun junalippujen hinnat alenevat.

”Mutta sen riippuu. Jos Onnibussi menee sopivasti, niin valitsen yhä edullisimman vaihto­ehdon.”

HS vertaili matkalippujen hintoja. Alla olevassa taulukossa näkyy, että vertailun viidellä reitillä juna on halvin reitillä Helsinki–Oulu, muuten edullisin vaihtoehto on yhä linja-auto.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää