Kotimaa

Puolueet kisailevat saavutuksillaan – harva omaksi väitetty hanke on kuitenkaan oma

Puolueet kisailevat saavutuksillaan. Harva omaksi väitetty hanke on oma.

Keskusta saanee läpi vuosikymmeniä havittelemansa maakuntahallinnon, perussuomalaiset tiukemman maahanmuuttopolitiikan ja kokoomus valinnan­vapauden sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Siltä ainakin näyttää, vaikka maakunta- ja sote-uudistuksesta on ollut taas kiistaa varsinkin kokoomuksen ja keskustan kesken. Kummassakin puolueessa vakuutellaan nyt, että asiat etenevät neuvotellen – eikä hallituskriisiä ole tulossa.

Monet hankkeet, esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, eivät ehkä olisi edenneet muunlaisella hallituskokoonpanolla. Kukin puolue laskee sen olevan oma saavutus.

Useat muutkin puolueiden omiksi laskemansa hankkeet ovat oikeasti olleet kaikkien ­kolmen hallituspuolueen tavoitteita.

”Hallitusohjelmassa saimme läpi paljon asioita, jotka sopivat myös muille. Ei niitä sen jälkeen jaeta puolueittain”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

”Tässä hallituskokoonpanossa on hyvä tehdä yhteistyötä”, vakuuttaa kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen vara­puheenjohtaja Outi Mäkelä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho uskaltaa luetella Vanhasta ja Mäkelää rohkeammin perussuomalaisten saavutuksia tässä hallituksessa. Kansalaiset eivät ehkä ole niitä huomanneet, koska puolueen kannatus on pienentynyt kymmenen prosentin tuntumaan.

”Kun hallituksessa on vain kolme puoluetta, saa tavoitteitaan runsaasti mukaan hallitusohjelmaan ja todella vietyä eteenpäin”, Terho sanoo.

Hallitusvastuuseen ensi kertaa noussut puolue laski jo hallitusohjelman valmistuttua tekstistä noin 30 erilaista kohtaa, jotka olivat perussuomalaisten tavoitteita.

Perussuomalaiset ovat omasta mielestään saaneet hallituksessa turvapaikkapolitiikan tiukennusten lisäksi myös huomattavasti aiempaa realistisemman ja kriittisemmän EU-politiikan.

Pyrkiminen velkaantumisen taittamiseen on kaikkien kolmen listalla, mutta perussuomalaiset laskee mukaan vielä sen, että kehitysapu on merkittävästi mukana sopeutuslistalla.

Terhon listalla on myös vientiteollisuuden kilpailukyvyn asettaminen päätöksenteon ytimeen: teollisuustyöpaikkojen pelastaminen, yrittäjävähennyksen parantaminen, omaishoitoon panostaminen, takuueläkkeen nosto ja jätevesiasetuksen lieventäminen.

Niin Terho kuin Mäkeläkin laskee autoverotuksen keventämisen puolueidensa saavutuksiin.

Keskustassa ollaan erittäin tyytyväisiä siihen, että ympäristöministeriössä edetään rakentamisen helpottamisessa, koska suuri osa muutoksista koskee haja-asutusalueita.

”Ylenmääräistä holhoamista puretaan nopeaa tahtia”, Vanhanen sanoo.

Mäkelä muistuttaa, että hallitusneuvotteluissa päästiin aika lailla kokoomuslaiseen hallitusohjelmaan.

”Kokoomus sai läpi veropolitiikan tavoitteitaan. Tilannekuva talouden tilasta oli aika lailla ­kokoomuslainen, vaikka muut puolueet puhuvat erilaista.”

Mäkeläkin luettelee muutamia kokoomuksen ajamia hankkeita, jotka ovat nyt edenneet tai etenemässä hyvää vauhtia.

”Tuloverotuksen keveneminen, väestösuojien vähentäminen ja alkoholilainsäädäntöön liittyvät asiat.”

Mäkelä mainitsee kokoomuksen saavutukseksi myös Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille suunnatut lukukausimaksut, joiden pitäisi vauhdittaa koulutusvientiä.

Kokoomukselle tärkeitä tekeillä olevia asioita ovat Mäkelän mukaan palkkamaltti, paikallinen sopiminen, normien purku – ja sote.

Hallitusohjelmaan kirjatun 600 miljoonan euron korjausvelkapaketin keskustalaiset laskevat mielellään saavutuksekseen, koska liikenne- ja viestintäministerinä on keskustalainen Anne Berner.

”Yrittäjyyteen piristystä Bernerin hankkeilla”, Vanhanen otsikoi tiedotteensa, kun paketin yksityiskohdista kerrottiin kuun alussa.

”Kyllä sillä paketilla hoidetaan ympäri maata sellaisia teitä ja raiteita, jotka ovat olleet vuosia hoitamatta. Nyt saadaan kertapanoksella suoria vaikutuksia, joita ihmiset omassa arjessaan odottavat”, Vanhanen sanoo.

Kokoomuksesta muistutetaan, että hankkeen käynnisti edellisen hallituksen kokoomuslainen liikenneministeri Paula Risikko.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) painotti aiemmin, että paketti on Liikenneviraston asiantuntijoiden laatima ”eikä sitä ole poliittisesti peukaloitu”.

Sampo Terho puolestaan ilmoittaa tiemäärärahojen noston perussuomalaisten tavoitteeksi, joka saatiin tässä hallituksessa läpi.

Yksittäisistä asioista uuteen energiaan liittyvät hankkeet ovat keskustalle tärkeitä.

Puolueessa odotetaan valtion panosta esimerkiksi Kemin biopolttoainetehtaan tyyppisiin investointeihin.

Vanhanen mainitsee keskustan ajamiksi hankkeiksi yritysten ja metsätilojen sukupolvenvaihdosten helpottamisen. Asia tulee käsittelyyn myöhemmin, mutta siitä tuskin tulee riitaa hallituksessa – ellei kiistellä siitä, kuka teki aloitteen.

”Tämä on kaikille hallituspuolueille yhtä lailla tärkeä asia”, Vanhanen sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Harmittaako jokin asia, joka jäi pois hallitusohjelmasta?

”Sotesta ja maakunnista olisi pitänyt sopia hallitusohjelmassa yksityiskohtaisemmin. Jos tietty periaate olisi sovittu, se olisi huomattavasti helpottanut hallituksen työtä.”

Matti Vanhanen (kesk)

”Hallitusneuvotteluissa ei olisi paljon enempää voitu sopia. Sotessa mentiin niin pitkälle kuin pystyttiin.”

Outi Mäkelä (kok)

”Henkilökohtaisesti olen harmissani, ettei pakkoruotsia poisteta kokonaan vaan tyydytään vain tekemään tähän tähtääviä kielikokeiluja eri puolilla Suomessa.”

Sampo Terho (ps)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolueet
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  3. 3

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  4. 4

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  5. 5

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  6. 6

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  7. 7

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  8. 8

   Maailma puhuu sähköautoista, Sotkamossa heräsi uusi toivo – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, jossa tuotetaan pian akkukemikaaleja

  9. 9

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  10. 10

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää