Kotimaa

Kysely: Suomalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta mutta pitävät muuttoa EU:n ulkopuolelta ongelmana

Eurobarometri-kyselyn mukaan 70 prosenttia suomalaisista pitää vapaata liikkuvuutta itselleen tärkeänä.

Valtaosa suomalaisista arvostaa Euroopan unionin sisäistä vapaata liikkuvuutta mutta pitää maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta suurena ongelmana.

Euroopan komission laatiman tuoreen Eurobarometri-kyselyn mukaan 70 prosenttia suomalaisista pitää vapaata liikkuvuutta itselleen tärkeänä. Luvun kerrotaan olevan suurempi kuin EU:ssa keskimäärin.

Yleisesti mahdollisuutta asua, työskennellä, opiskella ja harjoittaa liiketoimintaa myös muissa EU-maissa kannattaa 88 prosenttia suomalaisista.

Lisäksi valtaosa suomalaisista toivottaa muiden EU-maiden kansalaiset tervetulleiksi: EU:n sisäistä maahanmuuttoa kannattaa 74 prosenttia vastanneista, niin ikään enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

Barometri osoittaa kuitenkin, että 64 prosentilla suomalaisista on kielteisiä tuntemuksia maahanmuutosta EU:n ulkopuolelta. Tässä asiassa Suomi jää alle EU-maiden keskiarvon.

EU:n ulkopuolelta tulevan laittoman maahanmuuton haluaa kuriin 96 prosenttia suomalaisista.

Kun suomalaisilta kysyttiin, mitkä ovat EU:n kaksi suurinta ongelmaa, 56 prosenttia vastanneista mainitsi maahanmuuton. Toiseksi tuli julkisen talouden tila, jonka mainitsi 30 prosenttia vastanneista.

Suomea koskevan koko raportin voi ladata tästä.

Euroopan rajavalvonta on puhuttanut jälleen viime viikkoina, kun monet EU-maat ovat kiristäneet valvontaansa pakolaiskriisin edetessä.

Yksi tuoreista rajavalvontaa tiukentaneista maista on Itävalta, joka ottaa vastaan enää 80 turvapaikanhakijaa päivässä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin kysely tehtiin

 Eurobarometri-kysely toteutettiin 8.–17.11.2015.

 Kyselyyn osallistui 31 819 yli 15-vuotiasta vastaajaa.

 Haastateltavia oli Suomessa 1 005. Haastattelut teki TNS Gallup.

Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää