Kotimaa

SAK:n Lauri Lyly: ”Vaihtoehdot ovat paljon pahempia kuin tämä sopimus”

Lyly sanoo, että vielä ei pidä hötkyillä kilpailukykysopimuksen kaatumisesta. ”Ei tämä ole päivänpäälle.”

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tunnetaan rautahermoisena neuvottelijana, mutta nyt häntä ilmiselvästi jännittää.

Haastatteluhetki on perjantaiaamu, ja päivän mittaan pitäisi selvitä, kuinka moni SAK:n liitoista on valmis lähtemään neuvottelemaan viime sunnuntaiyönä syntyneen kilpailukykysopimuksen (kiky) mukaisesti alan työehdoista.

Aamun jännitys ei mennyt hukkaan, sillä kilpailukykysopimus eli aikaisemmalta nimeltään yhteiskuntasopimus horjuu taas ja pahasti. Ensin ulos jäivät perinteiset ei-nappulan painajat kuten Auto- ja kuljetusalan liitto AKT.

Lylyllekin yllätys tuli perjantaina iltapäivällä, kun SAK:n suurin liitto Palvelualojen liitto PAM ilmoitti myös ei. Sillä on 230 000 jäsentä. Käytännössä 40 prosenttia SAK:n jäsenliitoista on sanonut ei keskusjärjestöjen sunnuntaiyönä sopimalle neuvottelutulokselle.

SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina päättämään sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Sekin vaihtoehto on, että hallitus siirtää edelleen päätöstä. ”Ei tämä ole päivänpäälle. Nämä ovat meidän itse asettamia aikatauluja.”

Tapansa mukaisesti Lyly ei aio luovuttaa, vaikka onkin hyvin pettynyt. Hänet tunnetaan neuvottelijana, joka jaksaa mahdottomissakin tilanteissa etsiä ratkaisua yökaupalla kun muut ovat jo valmiita luovuttamaan. ”Katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi. Ei nytkään pidä hötkyillä. Pitää analysoida, mitä voi tehdä niille syille, joiden takia on äänestetty vastaan.”

Keskeinen syy kriittiseen suhtautumiseen sopimusta kohtaan on Lylyn mukaan liittojen syvä epäluottamus hallitukseen. Liitot eivät usko, että hallitus toteuttaa lupaamansa leikkausten perumiset ja veronalennukset. Epäily on syntynyt pitkien yhteiskuntaneuvottelujen aikana, kun hallitus on rankoin keinoin yrittänyt pakottaa palkansaajia suostumaan työehtojensa heikennyksiin. Hallitus ilmoitti jopa rajoittavansa liittojen sopimusoikeutta.

Lyly toivoo, että liitot lähtisivät edes neuvottelemaan, koska lopulliset päätökset tehdään vasta touko-kesäkuussa. ”Vaihtoehdot ovat paljon pahempia kuin tämä sopimus.”

Jos sopimusta ei synny, hallitus laittaa voimaan pakkolait ja edistää todennäköisesti paikallista lainsäädäntöä lainsäädännöllä. Edessä on mitä ilmeisemmin riitaisa liittojen välinen työehtoneuvottelukierros ensi syksynä. Suomen mahdollisuudet nousta talouskurimuksesta heikkenisivät, arvelevat monet ekonomistit.

”Minä uskon, että tämä sopimus auttaisi Suomen kilpailukykyä. Kun ei ole kasvua, työllisyys nyt joustaa. Näin kaikki osallistuvat oikeudenmukaisemmin vaikeisiin ratkaisuihin kuin hallituksen pakkolaissa”, Lyly sanoo.

Hän korostaa sitä, että neuvottelut käytäisiin liittojen kesken. ”Jos tämä sopimus ei toimi, päätöksiä voidaan myös korjata liittojen välillä työehtosopimuksissa. Vaihtoehto on, että tulee lakeja eikä niitä niin vain korjata.”

”Tässä otetaan yksi askel taaksepäin, jotta päästään kaksi askelta eteenpäin.” Tällä hän viittaa siihen, että työaikaa pidennetään, jotta yritysten kilpailukyky paranisi ja työpaikkoja tulisi lisää. Ekonomistien laskelmien mukaan sopimus toisi 35 000–45 000 työpaikkaa.

Lyly, 63, on neuvotellut työnantajien kanssa 34 vuotta ja jäänee eläkkeellä tänä vuonna.

”Tämä on urani vaikein sopimus”, Lyly sanoo jälleen kerran kaatumaisillaan olevasta kilpailukykysopimuksesta. Vertailukohtia hänellä riittää.

Vuonna 2011 hän oli neuvottelemassa raamisopimusta, 2012 työurasopimusta, vuonna 2013 työllisyys- ja kasvusopimusta (tyka), vuonna 2014 eläkesopimusta ja vuonna 2015 tykan jatkoa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Lauri Lyly

 Vuonna 1953 Seinäjoella syntynyt sähköasentaja ja työteknikko. Sosiaalidemokraatti.

 Lähes miljoonaa palkansaajaa edustavan SAK:n puheenjohtaja vuodesta 2009.

 Pääluottamusmiesura alkoi vuonna 1982 Imatran Voimassa.

 Sähköliiton puheenjohtaja 1997–2004. SAK:n edunvalvontajohtaja 2004–2009.

 Harrastaa lukemista, kävelyä ja golfia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • Työmarkkinajärjestöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää