Kotimaa

”Älä lyö lyötyä”, vaativat huolestuneet opiskelijat

80 euroa on monen mielestä saman verran kuin ruoka kuukaudessa.

Tuhannet opiskelijat vaativat loppua opintotukien leikkausaikeille keskiviikkona Helsingissä suuressa mielenosoituksessa, joka keräsi opiskelijaryhmiä paikalle Senaatintorille eri puolilta Suomea.

Tunnelma mielenosoituksessa oli äänekäs, määrätietoinen mutta asiallinen. Paikalla oli aistittavissa, että monella oli aidosti huoli toimeentulostaan.

Jos leikkaus toteutuu, se tarkoittaa isoa lovea opiskelijan rahoihin. Kahdeksankymmentä euroa on opiskelijan kuukauden ruuat, sanoi moni mielenosoituksessa. Sen verran leikkaus uhkaa syödä opiskelijan tuloista.

Mielenosoitus kulki Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle ja sieltä Kansalaistorille.

Hallituksen kaavailuissa opintotukijärjestelmää leikataan ja opiskelijoiden lainanottoa halutaan lisätä.

”Näpit irti opintotuesta”, ”Älä lyö lyötyä” ja ”Koulutus on tärkeä, käyttäkää järkeä”, olivat ääneen huudetut viestit hallitukselle.

”Henki on täällä korkealla, mutta ikävää on se, että joka kevät joudutaan opintotukea puolustamaan ja opiskelijat joutuvat perustoimeentulon puolesta pelkäämään”, sanoo Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin puheenjohtaja Jemi Heinilä.

”Opiskelijoiden sosiaaliturva on jo tällä hetkellä heikoin mihin tahansa muuhun väestöryhmään verrattuna. Meillä on 200 euroa heikompi vähimmäis­edun suuruus verrattuna esimerkiksi toimeentulotuen perusosaan ja nyt sitä ollaan vielä neljänneksellä leikkaamassa”, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Heikki Koponen.

Molemmat ihmettelivät sitä, että leikataan kovalla kädellä koulutuksesta, jonka samalla sanotaan olevan tulevaisuus. He vastustivat ajatusta, että yhä useampi joutuisi ottamaan lainaa.

Leikkauksen suuruus, 80 euroa, oli heidänkin mielestään valtava osuus, jolla olisi suuri vaikutus opiskelijan elämään.

”Monella opiskelijalla on jo tällä hetkellä se tilanne, että opintotuki ja asumislisä eivät yhteenlaskettunakaan riitä esimerkiksi vuokranmaksuun”, sanoo Koponen.

”Tässä monella korkeakoulutukseen pyrkivälläkin herää se kysymys, uskaltaako sinne lähteä, jos ainoa tapa perustoimeentulon turvaamiseen on laina”, sanoo Heinilä.

Koponen otti esimerkin Norjasta, jossa koulutuksen periytyvyys kasvaa, kun lainan paino tuessa kasvaa.

”Meillä periaate on ollut se, että riippumatta siitä, millaisella taustalla tulee, pääsee korkeakoulutukseen. Tätä ollaan nyt muuttamassa”, sanoo puolestaan Heinilä.

Mielenosoitusten sarja alkoi

Helsinki täyttyy erilaisista mielenosoituksista loppuviikon aikana. Ensimmäisenä vuorossa oli keskiviikkona opiskelijoiden mielenosoitus. Keskiviikkona järjestettiin myös metsähallituslain uudistusta vastustava mielenilmaus.

Perjantaina iltapäivällä Helsingissä nähdään traktorimarssi, joka sekin kokoontuu Senaatintorille.

Tässä vaiheessa MTK:n tukemaan mielenilmaisuun on ilmoittautuneita Facebook-sivuilla noin tuhat.

Lauantaina nähdään vielä neljäs iso mielenilmaus, hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustava Joukkovoima-mielenosoitus. Ilmoittautuneita on puolitoistatuhatta ja kiinnostuneita tuhansia enemmän. Kuljetuksia Senaatintorille järjestetään eri puolilta Suomea.

”Ota mukaan omat kyltit, banderollit, rummut, kattilat ja kaverisi! Näkyvät puoluetunnukset ovat kiellettyjä mielenosoituksessa, mutta puolueaktiivit ovat erittäin tervetulleita”, kerrotaan järjestäjien sivuilla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Yrittikö kadonneen sukellusveneen miehistö ottaa yhteyttä? – Argentiinassa havaittiin seitsemän epäonnistunutta satelliittipuhelua

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää