Kotimaa

Yhteenveto: HS kokosi puolustuksen keskeiset väitteet Aarnion syyttömyydestä

Puolustuksen mukaan kyse oli tietolähdetoiminnasta.

Helsingin käräjäoikeudessa oli torstaina vuorossa Jari Aarnion puolustuksen loppulausunto. Puolustus pyrki osoittamaan syyttäjien koko näytön Aarnion syyllisyydestä vääräksi.

Syyttäjien mukaan Helsingin huumepoliisin päällikkönä toiminut Aarnio johti rikollisorganisaatiota, joka toi Suomeen yli tuhat kiloa hasista. Lisäksi häntä syytetään useista rikoksista, jotka liittyvät syyttäjien mukaan huumekauppojen peittelyyn.

Puolustuksen mukaan huumerikoksia ei ole tapahtunut, eikä Aarniolla siten ollut mitään motiivia peitellä niitä.

Sen sijaan syyttäjät ovat kehittäneet televalvontatietojen perusteella tarinan, joka on muuttunut vikkelämmin kuin kenenkään syytetyn kertomus.

”Totuus on toisenlainen kuin tarina”, Aarnio sanoi oikeustalossa viestimille.

HS esittelee puolustuksen oleellisimmat väitteet.

Puolustus: Nämä teemat osoittavat syyttömyyden

1 Juttu liittyy tietolähdetoimintaan. Puolustuksen mukaan Aarnio on huumejutun ensimmäisestä pakkokeinoistunnosta lähtien kertonut, että kyse oli huumerikosten tekemisen sijaan poliisin tietolähdetoiminnasta.

”Asian kertominen oli vaikeaa Aarniolle, koska hän tiesi toimivansa lainvastaisesti. Tietolähdetoimintaa ei koskaan paljasteta ja hän on tähän tilanteeseen joutunut”, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi totesi oikeussalissa.

”Syyttäjien väite, että selitystä ei olisi annettu tai se olisi vaihdellut, on ehdottoman väärä.”

2 Puhelimet ovat poliisin operaatiopuhelimia. Puolustuksen mukaan syyttäjillä ei ole näyttöä väitteelleen, että Aarnio olisi käyttänyt yksin niin kutsuttuja Pasilan miehen puhelimia. Syyttäjien mukaan niitä käytettiin huumerikoksiin.

Kyse on Aarnion mukaan ollut huumepoliisin operaatiopuhelimista.

Aarnio on myöntänyt pitäneensä puhelimia mukanaan muun muassa loma-aikoina, mutta ne ovat olleet pää­osin muiden poliisien käytössä.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole saaneet osoitettua paikannustietojen avulla, että puhelimet olisivat olleet Aarnion kotona. Puhelimet ovat olleet asunnon sijasta tarkkailuryhmän piilokonttorissa sekä autoissa parkkipaikalla. Ne ovat sijainneet saman tukiaseman alueella kuin Aarnion asunto.

Syyttäjien mukaan puhelimien paikannustiedot noudattelevat Aarnion liikkeitä.

Puolustuksen mukaan paikannukset selittyvät usein sillä, että Aarnio on ollut tutkijoiden kanssa samassa paikassa ja puhelimet ovat olleet tutkijoilla.

Puolustus kiistää, että huumepoliisi olisi pimittänyt tietoja puhelimista keskusrikospoliisilta. Niistä kerrottiin heti, kun se oli mahdollista.

3 Muut syytetyt ovat muuttaneet kertomuksiaan. Leppiniemi huomautti, että kukaan ei ole kertonut oikeudessa Aarnion toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen sekä niin kutsuttu Malmin nainen kertoivat tutkinnan aikana Aarnion kannalta kiusallisia seikkoja, mutta he peruivat puheensa oikeudessa.

”Kanssavastaajien kertomusten muutos tulee olemaan kes­kiössä. Esitutkintakertomus ei voi olla keskeinen näyttö”, Leppiniemi sanoi.

Vilhusen aiemmat puheet eivät saa puolustuksen mukaan mitään tukea muusta näytöstä.

Erityisesti Malmin naisen kuulustelut ovat myös olleet vähintäänkin erikoisia.

Kuulustelijan ja Malmin naisen väliltä on tiedossa satoja tekstiviestejä sekä soittoja, sähköposteja ja tapaamisia.

Kuulustelija oli myös antanut Malmin naiselle rahaa ja skootterin, ja asiasta on alkanut virkarikostutkinta.

4 Aarnion rahoille on selitys. Puolustuksen mukaan Aarnio on saanut yli 400 000 euroa liikemieheltä vuonna 2002, eivätkä rahat liity huumerikoksiin.

”Totta kai voidaan keskustella siitä, miten eettistä Aarnion toiminta oli, mutta siitä ei nyt ole kyse, vaan siitä onko Aarnio syyllistynyt niihin rikoksiin, joista häntä syytetään”, Leppiniemi totesi.

Kolme todistajaa on kertonut Aarnion ja liikemiehen yhteydestä. Miehen tililtä oli nostettu yli miljoona euroa ennen tämän kuolemaa. Lesken mukaan rahat menivät muun muassa miehen liikekumppaneille.

5 Rahakätkö ei kuulunut Aarniolle. Aarnion pihalta löytynyt rahakätkö oli puolustuksen mukaan lavastus.

Rahakoirat eivät havainneet kätköä ensimmäisellä kotietsinnällä. Kun Aarnion alaiset kävivät levittämässä paikalle kuorikatetta loppuvuodesta 2013, he olisivat huomanneet kätkön, jos se olisi ollut jo silloin olemassa.

6 Tutkinta oli puutteellista ja puolueellista. Leppiniemen mukaan tutkintaryhmä ei ole antanut puolustukselle läheskään kaikkia tarpeellisia tietoja. ”Aarniolla ei ole minkäänlaista luottoa, että tutkinta toisi oma-aloitteisesti esille hänen kannaltaan myönteisiä seikkoja.”

Puolustus ei ole saanut pyynnöistään huolimatta esimerkiksi selvitystä Aarnion työtehtävistä, tietoja poliisin epäiltyjen rekisteriin tehdyistä merkinnöistä eikä riittävästi televalvontatietoja.

”Materiaali, jota saatiin, oli todella vaillinaista.”

Puolustuksen mielestä tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto on jäävi, koska hän oli syyttäjänä huumepoliisin aiemmassa virkarikosjutussa.

Leppiniemi muistutti myös, että huumepoliisi ja krp olivat riitautuneet tynnyrijutun tutkinnassa.

Aarnion alaisen puolustus: Teki vain virkatehtäviä

Torstaina oikeudessa kuultiin myös Aarnion alaisuudessa työskennelleen rikosylikonstaapelin loppulausunto. Mies on syytteessä muun muassa useista törkeistä virkarikoksista.

Hänen epäillään tehneen erilaisia toimia, jotka auttoivat Aarniota jälkien peittelyssä.

Mies on kiistänyt syytteet. Asianajaja Jouko Pelkosen mukaan hänen päämiehensä tavoitteena ja pyrkimyksenä on ollut kaiken aikaa tehdä hyvää poliisityötä.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole näyttäneet, että miehellä olisi ollut motiivi sotkea krp:n tynnyritutkintaa tai että hän olisi tiennyt, että jollain muulla olisi tällainen motiivi.

Mies kiistää myös syyttäjän väitteen, jonka mukaan jengiläistä olisi yritetty lavastaa Pasilan mieheksi. Jengiläiseen oli kohdistettu perusteltuja tutkintatoimia ja ne eivät liittyneet tynnyrijuttuun.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Loppulausunnot jatkuvat perjantaina

 Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti alkoi viime kesäkuussa. Hän kiistää kaikki syytteet.

 Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeistä virkarikoksista, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.

 Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina ja ensi tiistaina muiden syytettyjen loppulausunnoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  2. 2

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  3. 3

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Poliisi Tampereen mielenosoituksista: Natsien vastustajat heittelivät paukkupommeja päin poliiseja ja poliisihevosia

  6. 6

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  7. 7

   Huoneistokeskus: Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt dramaattisesti kymmenessä vuodessa – Kokeile laskurilla, millaiseen ensiasuntoon rahasi riittävät

  8. 8

   Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  7. 7

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  10. 10

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Se olisi ollut hunajapurkki” – Puuhamies pettyi, kun eduskunta päätti antaa jättilahjan lastensäätiölle ja hylkäsi superaivojen ajatushautomon
  3. Hollywoodin häirintäskandaali jatkuu: 38 naista on kertonut ohjaaja James Tobackin ahdistelleen heitä seksuaalisesti
  4. Hotellisijoittaja myöntää: Jätkäsaaren tornin huipulle tehtiin uima-allas vain some-kuvia varten – ”Meillä voisi helposti olla 14 hotellia Helsingissä”
  5. Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä
  6. Poliisi Tampereen mielenosoituksista: Natsien vastustajat heittelivät paukkupommeja päin poliiseja ja poliisihevosia
  7. Huoneistokeskus: Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt dramaattisesti kymmenessä vuodessa – Kokeile laskurilla, millaiseen ensiasuntoon rahasi riittävät
  8. Jos olet jatkuvasti sairas, syy voi olla sisäilmassa – Näin selvität sisäilma­ongelman aiheuttajan
  9. Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan
  10. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi
  11. Kärpät tanssii jäällä Mamban tahdissa – joukkueen päävalmentaja laulaa poikabändissä, jonka esikuva on Backstreet Boys
  12. Näytä lisää