Kotimaa

Kilpailukykysopimus on nyt Pamin käsissä – yksi liitto saa harvoin näin paljon valtaa

Kilpailukykykysopimus voi kaatua Pamin hallituksessa torstaina, vaikka 80 prosenttia palkansaajista on jo ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan sopimuksen valmistelua.

Suomen historiassa on yhden liiton hallituksen yhdellä kokouksella ollut harvoin niin paljon valtaa kuin torstaina kokoontuvalla Pamin hallituksella.

Lähes vuoden valmisteltu kilpailukykykysopimus eli yhteiskuntasopimus voi kaatua kokoukseen, vaikka 80 prosenttia palkansaajista on jo ilmoittanut olevansa valmis aloittamaan liittojen väliset neuvottelut sopimuksen linjausten mukaisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) saapuu kokoukseen kertomaan hallituksen kannan etenkin Pamin vaatimiin veroalennuksiin.

Toissa viikolla Pam vastusti neuvotteluja äänin 11–5. Sopimus etenee, jos kolme jäsentä kääntyy sopimuksen puolelle. Äänten mennessä tasan jatkoneuvotteluja kannattavan puheenjohtajan Ann Selinin ääni ratkaisee.

Kokous on tärkeä, koska työnantajia edustava EK on ilmoittanut, etteivät neuvottelut ala ilman Pamia, koska sopimuksessa ei olisi tarpeeksi palkansaajia mukana.

Kilpailukykysopimuksen tarkoitus on alentaa yritysten kustannuksia eli heikentää työntekijöiden etuja, jotta muun muassa vienti lisääntyisi ja maahan syntyisi lisää työpaikkoja. Se toisi verotuloja, mikä vähentäisi tarvetta leikata etuuksia.

Ilman riittävää kattavuutta sopimuksen mahdollinen teho jää liian pieneksi. Eri osapuolet ovat arvioineet, että sopimus voisi tuoda 35 000–45 000 työpaikkaa.

Pam on sopimuksen kannalta jopa tärkeämpi kuin ei-linjalla pysyvä kuljetusalaa edustava AKT, sillä AKT on paljon Pamia pienempi. Sitä paitsi kaikkia poisjääneitä koskisivat samat sosiaaliturvamaksujen korotukset ja paikallista sopimista koskevat lait kuin mukana olevia.

Ennakkoarvioiden mukaan AKT tuskin on lähdössä kovin helposti esittämään kovia vaatimuksia tai lakkoilemaan, jos lähes kaikki muut ovat mukana.

Vaikka Pam sanoisi torstaina kyllä, se ei tarkoita, että se lopulta hyväksyy kilpailukykysopimuksen. Se vain lähtisi soveltamaan omiin työehtosopimuksiinsa sopimuksen päätöksiä, kuten sitä, miten eri aloilla lisätään työaikaa keskimäärin 24 tuntia vuodessa. Toinen iso kokonaisuus on sopimuksessa kirjatut linjaukset paikallisesta sopimisesta.

Lopullisesti sopimus hyväksyttäisiin kesäkuun 1. päivä tai sen jälkeen, kun on selvillä myös se, miten hallitus toteuttaa alustavasti lupaamansa leikkausten ja veronkorotusten perumiset ja veronkevennykset.

Ohjelmassaan hallitus on luvannut miljardin euron veroalennuksen, jos sopimus vahvistaa julkista taloutta puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Tämä taas riippuu siitä, millainen lopullinen sopimus on.

Pamin hallitus äänesti toissa viikolla vastaan ennen kaikkea siksi, että se ei luottanut Sipilän hallituksen lupauksiin leikkausten perumisesta ja veroalesta. Kokouksessa ei paljon käsitelty, mitkä ovat kilpailukykysopimuksen vaihtoehdot.

Jos sopimus kaatuu, seuraavaksi työehdoista neuvotellaan ensi syksynä ja talvena liittojen välillä. Niissä työnantajat tulevat esittämään samoja vaatimuksia kuin kilpailukykysopimuksessa. Neuvotteluista tulisi todennäköisesti riitaisat.

Jos sopimus kaatuu, Suomen maine sopimusyhteiskuntana saisi kolauksen, koska maassa ei saatu aikaiseksi sopimusta, jota suuri enemmistö oli valmis yrittämään.

Luottoluokittajien ja EU:n usko Suomen kykyyn hoitaa asioitaan heikkenisi, mikä ajan myötä voi nostaa valtion korkomenoja.

Voi olla, että yritykset jättävät toteuttamatta investointeja, koska tulevaisuus näyttäisi jälleen epävarmalta. Veroale jäisi todennäköisesti toteuttamatta kokonaan ja 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset tehtäisiin.

Pamin kielteinen päätös voisi heikentää ainakin keskusjärjestöjen, mutta myös liittojen asemaa työelämän säätelijöinä. Myös liittojen välit voisivat osin tulehtua. Sopimusyhteiskunnan vastustajien äänenpainot politiikassa kasvaisivat. Suomessa työmarkkinoiden osapuolilla on ollut paljon valtaa, koska ne ovat saaneet sopimuksia aikaiseksi. Jos sopimuksia ei synny, myös valta häviää.

Hallitus lähes varmasti lähtisi etsimään hallitusohjelman kilpailukykylupausten mukaisesti lakiteitse keinoja, joilla työntekijöiden ehdot heikkenisivät. Paikallinen sopimista hallitus ehkä ajaisi lakiteitse, kun nyt sitä pyrittiin lisäämään sopimalla. Tämä tietäisi lisää riitoja, mikä taas ei olisi omiaan piristämään Suomen taloutta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen suurin liitto

 Pamilla on 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Se on Suomen suurin ammattiliitto.

 Se edustaa muun muassa kaupan kassoja, tarjoilijoita, vartijoita, kiinteistönhoitajia, Alkon myyjiä ja muita palvelualojen työntekijöitä.

 Pamin hallitus on valittu viime kesänä. Siinä on 16 varsinaista äänivaltaista jäsentä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston – Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  8. 8

   Antti Rinne tylyttää Vartiaista tämän työllistymispuheista: ”Uskomatonta roskaa”

  9. 9

   Charles Manson edusti hippiajan pimeää puolta – Murhakultin johtaja houkutteli huuruisilla puheillaan nuoria naisia järjettömään väkivaltaan mutta vältti lopulta kuolemantuomion

  10. 10

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää