Kotimaa

Suomalaiset mepit arvostelevat EU:n ja Turkin pakolaissopua – ”On vaara, että EU käyttää Turkkia omien ongelmiensa roskakorina”

Tänään alkavasta EU-huippukokouksesta ennakoidaan vaikeaa. EU-jäsenmaista tulee yhä enemmän kritiikkiä sopimuksen yksityiskohdille.

Bryssel. EU-johtajien ja Turkin puuhaama sopimus Euroopan pakolaiskriisin lievittämiseksi saa osakseen kovaa kritiikkiä suomalaisilta europarlamentaarikoilta. Meppien mielestä sopimukseen liittyy monia ongelmia, mutta sen uskotaan myös toteutuessaan olevan tärkeä osa ratkaisua, jolla kansainvaellusta yritetään saada haltuun.

EU-johtajat ja Turkki saivat viikko sitten aikaan alustavan sopimuksen, jossa Turkki lupaa ottaa vastaan kaikki Kreikkaan saapuvat pakolaiset ja siirtolaiset. Vastalahjaksi EU-maat lupaavat ottaa syyrialaispakolaisia suoraan Turkista, minkä lisäksi Turkille tarjotaan miljardien raha-apua, viisumivapautta ja EU-jäsenyysneuvottelujen jouduttamista.

Sopimus yritetään saada valmiiksi ja hyväksytyksi tänään torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa.

Esimerkiksi kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoo sopimuksen sisältävän vaaran, että EU käyttää ”Turkkia omien ongelmiensa roskakorina”.

”Ongelmallista on ensinnäkin se, että sopimus saattaa olla laiton sekä EU:n omien sopimusten että kansainvälisen oikeuden mukaan”, toteaa puolestaan ­Miapetra Kumpula-Natri (sd) Helsingin Sanomien meppiraadissa.

Ihmisoikeusjärjestöt, YK ja osa EU-maista ovat arvostelleet sopimusta voimakkaasti. Suomen hallituksessa siihen sen sijaan uskotaan vakaasti: pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää sopua mahdollisena “läpimurtona” ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) ”kokonaisratkaisun” avaimena.

Turkkiin luottaminen ja sen kanssa asioiminen on monille eurooppalaispoliitikoille hankala asia.

”Turkki on epäluotettava kumppani, joka pyrkii kaikin tavoin hyötymään EU:n pakolais­kriisistä. Euroopan ongelmia yritetään nyt ulkoistaa autoritaariselle valtiolle, joka ei pysty huolehtimaan edes omista kansalaisistaan. Tilanne on vähän sama kuin amerikkalaiset antaisivat rajansa meksikolaisten hoidettavaksi”, toteaa Pirkko Ruohonen-Lerner (ps).

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen sanoo, että Euroopan hallitukset ovat pakolaistilanteessa jääneet Turkin ja eurooppalaisen äärioikeiston ristipaineeseen. Turkkia ei uskalleta arvostella, koska pelätään oman aseman heikkenemistä ja vallan menettämistä.

Mepit osoittavat kuitenkin myös ymmärrystä EU-johtajiin ja Turkkiin, koska jollain tavalla kaoottinen tilanne pitäisi saada hallintaan. Turkissa on jo noin kolme miljoonaa Syyrian pakolaista.

Kokoomuksen Henna Virkkunen ajattelee, että Turkin kanssa tehtävä sopu on ”on tärkeä osa ratkaisua, mutta tarvitaan paljon muutakin”.

Virkkusen mielestä Turkin lisäksi myös EU-maiden lupauksiin on suhtauduttava varauk­sella.

”Miten Turkin pakolaisleiriltä saadaan syyrialaiset sijoitettua Eurooppaan, kun vanhojakaan kiintiöpäätöksiä ei ole saatu EU-maiden kesken toteutettua?” Virkkunen kysyy.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki uskoo, että Turkin ja EU:n sopu on ratkaisevaa kriisin lopettamisessa. Hänen toiveensa on saada hengenvaarallinen ihmissalakuljetus Egeanmerellä loppumaan, mutta Jäätteenmäen mielestä on ongelmallista, että asia kytketään Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin.

Viime viikon huippukokouksen jälkeen kritiikkiä on alkanut sataa yhä useammasta suunnasta, mikä enteilee, että huippukokouksesta tulee vaikea.

Esimerkiksi Ranska suhtautuu kriittisesti turkkilaisten viisumivapauteen, Kypros puolestaan vastustaa jäsenyysneuvotteluiden jouduttamista ja Unkari pakolaisten vastaanottamista.

EU-maat ovat ajautuneet syviin riitoihin pakolaiskriisin hoidossa. Lukuisat huippukokoukset ja päätökset ovat käytännön toimissa vesittyneet, mikä koettelee unionin yhtenäisyyttä enemmän kuin mikään sen historiassa.

HS:n tammikuisessa meppiraadissa europarlamentaarikot antoivat keskimäärin kouluarvosanan kuusi, kun heiltä tiedusteltiin EU:n onnistumista kriisissä. Suomen hallitukselle ja viranomaisille annettiin seiska.

EU-parlamentissa on kolmetoista suomalaismeppiä. Kaikki eivät ehtineet vastata tämänkertaiseen kyselyyn, joka tehtiin lyhyessä aikataulussa.

HS-meppiraati:

1. Uskotteko, että EU saa pakolaiskriisin hallintaan Turkin kanssa tehtävän sopimuksen myötä? (Kyllä vai ei)

2. Mikä on mielestänne lupaavinta ja mikä ongelmallisinta Turkin ja EU-johtajien alustavassa sopimuksessa? Mitä muita mietteitä sopimuksen sisältö herättää?

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

1. Ei

2. ”Sopimus voi vähentää ihmissalakuljetusta siihen saakka, kunnes salakuljettajat keksivät uusia reittejä. Tähän menee parisen viikkoa. Turkki ei oikeasti halua auttaa EU:ta pakolaiskriisin ratkaisussa. Pakolaiset ovat Turkin valttikortti kiristää erilaisia myönnytyksiä unionilta.”

Henna Virkkunen (kok)

1. Ei.

2. ”Turkin kanssa tehtävä sopimus on tärkeä osa ratkaisua, mutta tarvitaan paljon muutakin. Lupaavaa on ihmissalakuljetusten estäminen ja avun suuntaaminen sitä todella tarvitseville. Ongelmallista on, kyetäänkö aiheettomat turvapaikan­hakijat luotettavasti tunnistamaan ja pikapalauttamaan.”

Merja Kyllönen (vas)

1. Ei.

2. ”Ihmiset eivät ole kauppa­tavaraa. Turkki vie ja EU vikisee. Turkki käyttää tilannetta hyväkseen, koska se pystyy säätelemään Eurooppaan tulevien pakolaisvirtojen suuruutta. Lisäksi on puhuttu taloudellisesta lisätuesta Turkille. Millähän silmällä naapurimme Venäjä katsoo tätä kaupankäyntiä? Vaatimuksia voi olla odotettavissa siltäkin suunnalta.”

Anneli Jäätteenmäki (kesk)

1. Kyllä

2. ”Sopimus on alku ratkaisun löytymiselle, vaikka kriisi jatkuu. EU ulkoistaa pakolaiskriisin, ja paljon asetetaan yhden miehen, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin, varaan. Vaikka yhteistyötä Turkin kanssa tarvitaan, se ei saa johtaa siihen, että ihmisoikeuksista vaietaan.”

Miapetra Kumpula-Natri (sd)

1. Ei.

2. ”EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan laatiminen olisi nyt äärimmäisen tärkeää. Ei ole inhimillistä eikä kestävää, että ihmiset vaeltavat Euroopassa juorujen perusteella. Jos turvapaikkapolitiikka olisi yhteneväinen, ei ihmisten tarvitsisi etsiä maata, josta turvapaikan saa huhujen mukaan ’helpoimmin’.” On sekä turvapaikanhakijoiden että EU:n etu, että tänne saapuvien ihmisten asiat käsitellään hallitusti, inhimillisesti, nopeasti ja reilusti.”

Nils Torvalds (r)

1. Ei

2. ”(Eniten huolestuttaa sopimuksen) epäselvyys. Olemme myöhässä ja jäsenmaat eivät ole kantaneet vastuutaan.”

Heidi Hautala (vihr)

1. Ei

2. ”Tasapuolinen taakanjako ja suurimman vastuun kantavien maiden tukeminen on ainoa keino, jos halutaan välttää täysimittainen humanitäärinen katastrofi, jota kohti EU on ajautumassa. Sopimus Turkin kanssa Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden joukkomittaisesta palauttamisesta on kansainvälisen oikeuden vastaista. Oikeus hakea turvapaikkaa ja saada hakemus yksilölliseen käsittelyyn on ihmisoikeus, joka näin kiellettäisiin.”

Sirpa Pietikäinen (kok)

1. Ei.

2. ”Ei yksistään. Turkin kanssa tehty sopimus on vain yksi osa laajempaa pakettia. Lupaavinta on se, että sopimus ylipäänsä saatiin aikaan. Ongelmallisinta on luoda ne käytännön prosessit, joiden mukaan ihmisiä voidaan palauttaa Turkkiin ilman, että rikotaan EU:n omia ja / tai kansainvälisiä ihmisoikeusperiaatteita.”

Liisa Jaakonsaari (sd)

1. Ei

2. ”EU–Turkki-sopimus ei vaikuta minusta vilpittömältä pyrkimykseltä ratkaista pakolaiskriisin pohjimmaisia ongelmia eli sotia, köyhyyttä ja epätasa-arvoa, vaan sen tarkoituksena on pysäyttää pakolaisten tulo Eurooppaan ja hankaloittaa ihmissalakuljettajien bisnesmallia. Turkki ansaitsee kiitoksen ­syyrialaispakolaisten vastaanottamisesta.”

Hannu Takkula (kesk)

1. Ei

2. ”Lupaavaa on viimeinkin nähdä, että pakolaiskriisin osalta tehdään päätöksiä. Vaikkakin ratkaisujen aika olisi ollut jo kauan aikaa sitten, on tässä suhteessa positiivista nähdä viimein edes jonkinasteista vastuunkantoa. Ongelmallisena näkisin Turkille annettavan lisärahoituksen mahdollisuuden. Pelkään, että piikki on pian auki.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

EU yrittää rauhoittaa Turkin ja Kreikan tilanteen – sitten sisärajansa

1. EU-maat pyrkivät Turkin kanssa sopimukseen, jolla yritetään tyrehdyttää ihmisvirta Kreikkaan ja muualle Eurooppaan. Sopimuksen pääajatus on, että kaikki Turkista Egeanmeren yli Kreikkaan tulevat ihmiset palautetaan Turkkiin. Järjestelyn toivotaan lopettavan ihmissalakuljetuksen. Sen jälkeen EU-maat alkaisivat ottaa syyrialaisia pakolaisia suoraan Turkista. Vastalahjaksi Turkki saisi lisärahaa syyrialaispakolaisten kuluihin, viisumivapauden ja vauhtia EU-jäsenyysneuvotteluihin.

2. Koska Kreikan ja Makedonian raja on jo suljettu, Kreikkaan on jo nyt pakkautunut valtava määrä pakolaisia ja siirtolaisia, jotka tarvitsevat humanitaarista apua. Heidät pitäisi saada rekisteröityä ja siirrettyä muihin EU-maihin niin sanottujen sisäisten siirtojen kautta. Tämä ei ole aiemmin onnistunut.

3. Vaikka Turkin ja Kreikan merialue saataisiin hallintaan, EU-maissa varaudutaan jo uusien maahantuloreittien syntymiseen tai aiempien aktivoitumiseen. Paine voi kohdistua esimerkiksi Libyasta Italiaan tai Turkista Bulgariaan. EU pyrkii tämän vuoden aikana lujittamaan ulkorajojaan muun muassa uuden raja- ja rannikkovartioston avulla. Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen sisäisistä rajatarkastuksista pyritään eroon viimeistään marraskuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Turkki
 • mepit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä menetti työnsä, kun lääkäri poistettiin väkisin lentokoneesta keväällä Yhdysvalloissa

  10. 10

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kolme kuoli ampumisessa Yhdysvaltojen Marylandissa, tekijä jatkoi pakoaan vielä tunteja myöhemmin
  3. Washington Post: Donald Trump lupasi kesäkuussa kuolleen sotilaan isälle tuhansia dollareita omasta pussistaan – ei koskaan lähettänyt rahoja
  4. Tunti sitten
  5. Almalle kaksi palkintoa kulttuurigaalassa, Jean Sibelius on vuosisadan persoona ja Aki Kaurismäki kansainvälisin
  6. Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka
  7. Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet
  8. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  9. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  10. 2 tuntia sitten
  11. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  12. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  13. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  14. Näytä lisää