Kotimaa

Elämä kuihtui lähiöistä – muuttotappiosta kärsivissä teollisuuskaupungeissa jo 7 600 tyhjää vuokra-asuntoa

Kouvolassa todettiin, että tyhjilleen jääneet kerrostalot on halvempi purkaa kuin pitää tyhjillään odottamassa uusia tulijoita.

Kouvola

Helsingistä puolentoista tunnin ajomatkan päässä on muuttotappion rusentama Kouvola. Kaupungin reunoilla tyhjenevissä lähiöissä on kolmisensataa tyhjää vuokra-asuntoa.

Pian autioita asuntoja on tosin 80 vähemmän, kun kaupungin vuokra-asuntoyhtiön purkusuunnitelmat edistyvät.

Kuusankosken Rekolassa kauhakuormaaja kaapii puretun kerrostalon raunioista teräsrautoja talteen. Kuormaajan piruetteja seuraavat viereisen talon parvekkeilta tummaihoiset miehet.

Jo helmikuussa turvapaikanhakijat näkivät pihapiirissä ensimmäisen elementtitalon hävityksen. Nyt talosta ei näy jälkeäkään.

Sitten kun maahanmuuttovirasto on käsitellyt miesten turvapaikkahakemukset, kauhakuormaaja siirtyy hieman ja alkaa murskata maan tasalle myös SPR:n vastaanottokeskuksena toiminutta taloa.

”Meidän on pakko purkaa huonokuntoiset, tyhjentyvät talot. Niiden lämmittäminen maksaa lähes miljoonan vuodessa, ja lasku menisi muiden vuokralaisten maksettavaksi”, sanoo Kouvolan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Auvo Viiru.

Huono mainekin on ollut paikan riesana. Taloihin kerääntyi väkeä, joilla meni huonosti – oli huono-osaisia, työttömiä, ja alkoholisteja.

”Kerran tuli hälytys vesivahingosta. Kun huoltomiehet menivät asuntoon, pontikan lemu hulmahti vastaan. Sammunut pariskunta makasi alastomana sohvalla autuaan tietämättöminä, että heidän pontikkatehtaallaan oli prosessiongelmia”, Viiru kertoo.

Sama tilanne on monella muullakin hiipuvalla teollisuuspaikkakunnalla. Paperi- ja sellutehtaita on suljettu, metalliteollisuuden ja teknologia-alan yrityksiä lopetettu.

Lähiötaloihin on jäänyt jäljelle etenkin eläkeläisiä. Esimerkiksi Porin itäisissä lähiöissä ikäihmisiä on yli 40 prosenttia.

Tyhjilleen on jäänyt jo 7 600 ara-vuokra-asuntoa koko maassa. Purkuluvan on saanut Aralta yhteensä yli 3 000 asuntoa kolmena viime vuonna.

”On todennäköistä, että lisää tulee, kun vanhat asukkaat kuolevat tai muuttavat palveluasuntoihin, eikä tilalle tule nuoria. He muuttavat koulutuspaikan tai työn perässä kasvukeskuksiin”, arvioi asuntomarkkinoiden asiantuntija Hannu Ahola Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (Ara).

Purkuaaltoa saattaa hillitä jonkin verran kuntien suunnitelmat tarjota asuntoja oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille.

”Heillä on kuitenkin oikeus muuttaa mihin haluavat. Isot kaupungit vetävät maahanmuuttajia, etenkin nuoria miehiä”, Ahola arvelee.

Asukkaiden keskittyminen on käynnissä pienemmässä mittakaavassa myös Kouvolan sisällä – kuten monessa muussakin kuntaliitoksen kokeneessa kaupungissa.

Kun Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kuusankoski ja Valkeala yhdistettiin Kouvolaan vuonna 2009, muuttoliike käynnistyi Auvo Viirun mukaan kohti keskustaa. Monet asukkaat vaihtoivat sopivamman kokoiseen, usein pienempään asuntoon.

”Laidoilla olevien seutujen vuokratalot menettivät asukkaita. Myös omistusasuntojen arvo valui alas”, Viiru kertoo.

Kuusankoskella 30 neliön yksiön saa 22 000 eurolla ja 57 neliön kaksion 48 000 eurolla. Myllykoskella irtoaa 57 neliötä 33 000 eurolla.

Kouvolan keskustaan kaihoaa myös Myllykosken Ummeljoella vuokratalossa asuva Erja Kuukka.

Myllykosken vuonna 2012 lopetetun paperitehtaan tiilipiippu hallitsee Kuukan keittiön ikkunasta avautuvaa näkymää.

Kuukka muutti huonokuntoiseen taloon, kun joutui jäämään viitisen vuotta sitten pois työelämästä loukattuaan polvensa tapaturmassa maansiirtotyömaalla.

Silloin hissittömien rappujen nimitaulut olivat täynnä. ”Sitten vesivuoto ja homevauriot paljastuivat, kun veljentyttären pojan oli vaikea hengittää”, Kuukka kertoo.

”Kylmä tulee sisään, koska parvekkeen ovi ei mene kunnolla kiinni. Tukiraudat ovat ruosteessa ja seinässä murtumia”, nyt eläkkeen saanut nainen jatkaa.

Arki hankaloitui, kun lähikauppa katosi muutama vuosi sitten, seuraavaksi lopetti kioski. Ruokaa pitää noutaa nyt kahden kilometrin päästä. Ei ihme, että nimi toisensa jälkeen on hävinnyt taululta. Nyt 27 asunnosta puolet on tyhjillään.

Vuokratalon kohtalosta ei ole vielä päätöksiä. Viirun mukaan korjaus ei kannata, koska nykymääräykset vaativat muuttamaan 1979 rakennetun talon miltei uudenveroiseksi. ”Kustannukset ovat korkeat, niillä saisi uuden talon”, hän arvio.

Yhtiön suunnitelmissa on 150–200 asunnon purkaminen joka vuosi vuosikymmenen vaihteeseen asti.

Voi olla, että jonain päivänä puskutraktori ja kauhakuormaaja kurvaavat myös Ummeljoentielle.

1990-luvun lama suisti lähiöitä alamäkeen

Suuren maaltamuuton synnyttämät lähiöt pursuivat tulevaisuuden uskoa 1960- ja 1970-luvuilla.

Lapsiperheet viihtyivät uusissa tilavissa asunnoissa, ja töitä oli usein molemmille vanhemmille. Vain työttömyys oli pikkuriikkisen korkeampi kuin muualla samalla seudulla.

Lähiöissä oli merkittävästi vähemmän pienituloisia ja siellä asui myös vähemmän matalasti koulutettuja.

1990-luvun alun lama käänsi näkymät toiseen suuntaan ja käynnisti alamäen.

Tämä kävi ilmi, kun kaupunkimaantieteen alalta väitöskirjaa tekevä Mats Stjernberg vertaili kaikkiaan kuutta sataa etupäässä 1960-1970-luvuilla rakennettua kerrostalolähiötä ja niiden asukkaiden taloudellista ja sosiaalista tilannetta. Vertailukohtina olivat aika juuri ennen 1990-luvun lamaa ja vuosi 2011.

Stjernberg väittelee Helsingin yliopistossa ensi syksynä.

Selvästi muita alueita korkeampi työttömyys piinaa nyt lähiöitä suuressa osassa maata, etenkin Itä- ja Keski-Suomessa sekä Satakunnassa ja Lapissa. Peräti 44 taantuvista seuduista kärsii korkeammasta työttömyydestä.

Samaan aikaan työttömyyden kasvun kanssa on rapautunut asukkaiden aiempi kohtuullisen hyvä tulotaso.

Lähiöiden väki on ikääntynyt. Monissa lähiöissä eläkeläisten määrä ylittää 30 prosenttia, joissakin jopa 40 prosenttia.

Monen eläke on niin pieni, että yli kolmasosassa lähiöistä asukkaat ovat pudonneet pienituloisimpaan kastiin.

Myös koulutustaso on pudonnut. Lähiöissä on suhteellisesti enemmän matalasti koulutettuja eli peruskoulun ja ammatillisen tutkinnon suorittaneita kuin muualla seudulla.

Lapsia ei enää näy, sillä perheet ovat muuttaneet muualle omakotitaloihin.

”Talojen isot kaksiot ja kolmiot ovat liian suuria nuorille eivätkä vastaa nuorten aikuisten asumistoiveita. He etsivät yksiöitä ja pikkukaksioita”, sanoo Aran projektipäällikkö Hanna Dhalmann.

Taloista puuttuu nuorille itsestään selvä asia: toimiva nettiyhteys.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muuttoliike
 • Lähiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  10. 10

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää