Kotimaa

Lontoosta pääsee Skotlantiin pötkötellen – HS vietti yön makuubussissa

Nukkumabussi on halpa, mutta Suomeen ei niitä ole ainakaan vielä tulossa, vaikka suunnitelmia on ollut.

Lontoo – Glasgow

Matkan alkuun pieni rukous: Lupaan olla loppuelämäni kiltti, kunhan viereen ei vain kömmi 150-kiloinen mies, joka kuorsaa ja haisee vanhalle tai uudelle viinalle ja valkosipulimakkaralle.

Sillä makuubussissa kanssamatkustajilla on väliä. He nukkuvat aivan vieressä. Yksityisyyttä ei ole.

Brittiläinen Megabus-yhtiö tarjoaa makuubussilinjaa Lontoon ja Skotlannin välillä. Jokainen matkustaja saa bussissa oman punkan, jonne voi kellahtaa nukkumaan ja herätä vasta aamulla määränpäässä.

Tarkemmin sanoen punkkaan kellahtaminen ei ole vapaaehtoista. Tilat ovat niin ahtaat, että istuminen ei ole käytännössä mahdollista.

Kaksikerroksisen bussin vasemmalla puolella on alhaalla ”kaksoispunkka” ja sen yläpuolella hieman riippumattoa muistuttava yhden hengen punkka. Oikealla puolella on päällekkäin kaksi yhden hengen punkkaa.

Sänky-sana tuntuu liioittelulta. Punkat ovat kuin hyllyjä.

Lisämaksua vastaan ”kaksoispunkan” voi varata yhdelle matkustajalle. Se onkin suositeltavaa, jos ei halua matkustaa sattumavaraisen tuntemattoman kanssa kylki kyljessä.

Makuubussi lähtee Lontoon Victoria-asemalta illalla klo 23. Ajomatka Glasgow’hin vie aikataulun mukaan kahdeksan tuntia. Yhtä kauan bussi ajaa Edinburghiin.

Glasgow’n bussi tulee lähes täyteen. Edinburghin-bussiin näyttää nousevan vain kourallinen matkustajia.

Kaksi kuljettajaa antaa matkustajille ohjeita. Vahvan skottiaksentin takia suomalaiselta menee opastuksesta puolet ohi.

Se tulee kuitenkin selväksi, että alkoholin juomisesta ja tupakoinnista lentää ulos bussista.

Mutta ainakin rukous on kuultu. Oman punkan yläpuoleiseen petiin kömpii hennohko nainen, jonka kielohajuvesikään ei pahemmin ärsytä.

Nainen sulloo kenkänsä punkan yläpuoleiseen lokeroon.

”Kokemuksen tuomaa tietämystä. Olen tehnyt tämän matkan niin monta kertaa. Halpaa ja kätevää”, hän kertoo.

Halvimmillaan makuubussi Lontoosta Skotlantiin maksaa 15 puntaa eli noin 19 euroa. Jos varauksen jättää viime tinkaan ja varaa kaksoispunkan yhdelle, nousee lipun hinta 65 puntaan eli noin 83 euroon.

Nopeat junat ja lentäminen ovat lähes aina kalliimpia.

Matkustajat asettuvat nopeasti punkkiinsa. Pyjamiin täällä ei vaihdeta, vaan yöpukukoodi on yhtä kuin arkiasu. Lähipunkan nuori tyttö tosin näyttää heittäytyneen sukkahoususilleen.

Matkaa on taitettu vasta 15 minuuttia, kun kuljettaja napsuttaa valot pois päältä. Jokaisessa punkalla on lukuvalo, mutta se tuntuu liian voimakkaalta. Parempi olla lukematta, että ei häiritse muita.

Kännykkää voi ladata pistokkeesta, mutta nettiyhtys pätkii. Olkoon sitten nukkumaanmenoaika kello 23.15 Megabus-aikaa.

Paitsi että nukkumisesta ei tule mitään. Maantien jokainen töyssy tuntuu kehossa, eikä punkassa mahdu juuri kääntymään. Onneksi tuli pakattua villasukat mukaan, punkan tekokuitupeitto ei paljoa lämmitä.

Kello 3.24 aamulla iskee paniikki ja suljetun paikan kammo. Happea! En pysty liikkumaan! Päästäkää ulos!

Ääneen paniikkiaan ei kuitenkaan pidä huutaa, jotta muut eivät häiriinny. Hengitä syvään, kyllä tästä selvitään. Kuuntele yläpunkan naisen kuorsausta, se rauhoittaa.

Aamukuudelta kuljettaja napsauttaa valot päälle ja kuuluttaa, että vartin kuluttua saavutaan etuajassa Glasgow’hin.

Ulos bussista kömpii kankeita hahmoja. Vaatteet ovat rypyssä. Onnekkaimmat heistä pääsevät kotiin nukkumaan. Vähemmän onnekkailla on aamuinen työtapaaminen.

Sukulaisten luo Glasgow’hin makuubussilla tuli myös Lontoossa asuva Rab Wilson. Mitä pidit nukkumabussista?

”Toista kertaa en tällä matkusta. Oli liian epämukavaa.”

Wilson löytää makuubussista silti hyvääkin.

”Bussi oli siisti, eikä kukaan ollut humalassa.”

Makuupaikoista kiinnostunut Onnibus odottaa raideratkaisua

Suomessa halpabussiyhtiö Onnibus.com ilmoitti noin vuosi sitten suunnittelevansa makuupaikkoja busseihin, mutta vielä niitä ei ole Suomen teillä nähty. Nyt toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo, että hanke on yhä varteenotettava pidemmillä yön yli - reiteillä pohjoisessa.

Mutta ennen kuin tässä asiassa edetään, Möttö haluaa tietää, mitä rautateiden matkustajaliikenteen vapauttamisessa tapahtuu aivan lähiaikoina.

Onnibus on jo aiemmin kertonut olevansa kiinnostunut laajentumaan kiskoille heti, kun se on mahdollista. Se on jo esimerkiksi perustanut tytäryhtiön tätä varten.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä kertoo, ettei hänellä ole tiedossa toista makuulinja-autoista kiinnostunutta liikennöitsijää.

”Linja-autoliikenteessä on vastaava tilanne kuin raidepuolella, että liikennöitsijät pyrkivät lyhentämään matka-aikoja, eivätkä yön yli -matkat oikein istu tavoitteeseen”, Mäkilä toteaa.

Liikennöitsijät hakevat myös korkeampaa käyttöastetta, eli mitä enemmän autossa on matkustajia sitä parempi. Makuubussiin mahtuu vain parisenkymmentä matkustajaa.

Tilausmatkoihin makuubussit eivät myöskään oikein sovellu, sillä yleensä pitemmillä matkoilla ajetaan päivä, nukutaan hotellissa ja matkaa jatketaan aamulla.

”Makuubusseille on Keski-Euroopassa hyvin kapea markkina, eli yksi yleinen käyttäjäryhmä ovat lentopelkoiset”, Mäkilä kertoo.

VR:ää huoleta ei huoleta Onnibus.comin suunnitelma makuubusseista. Lapin makuuvaunut kilpailevat ennen kaikkea omien autojen ja lentoliikenteen kanssa.

”Ovatpa makuubussit kenen tahansa liikennöimiä, niihin ei mahdu henkilöautoa mukaan. Meiltä tilattu normaalipaketti on se, kun perhe ostaa sesonkiaikaan makuupaikkojen lisäksi autopaikan”, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo.

VR on uusinut viime vuodet makuuvaunukalustoaan, ja tänä vuonna yritykselle toimitetaan vielä kymmenen uutta vaunua. Sesonkiaikana, kuten pääsiäisenä, makuupaikat ovat täynnä, mutta sesonkien ulkopuolella niiden täyttöaste on vain ”kohtuullinen”.

”Säännöllistä yöliikennettä on kallis operoida, ja makuupaikkoja ei mahdu mukaan määräänsä enempää. Näin ollen, vaikka juna olisi täynnä, matkalle ei ole riittävästi maksajia”, Romanainen sanoo.

VR ajaa tappiollisia yövuoroja velvoiteliikenteenä. Se on liikennettä, jota valtio voi vaatia VR:n hoitamaan yhtiön monopoliaseman vuoksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Makuubussin etiketti – näin lisäät omaa ja muiden viihtyvyyttä

 Peseydy ennen matkustamista ja pukeudu mukaviin vaatteisiin. Linja-autossa on vain pieni vessa.

 Älä tuo eväitä, joiden syömisestä lähtee ääntä tai voimakasta hajua.

 Hoida puhelut ennen matkaa. Varmista, että kuulokkeet eivät päästä ääntä läpi.

 Varaa mukaan korvatulpat, villasukat ja vettä. Yhtiö tarjoaa yöksi vain pienen vesipullon ja muffinsin.

 Oma tyyny ja villasaali lisäävät mukavuutta.

 Makuutiloihin mahtuu vain pieni laukku. Matkalaukut menevät ruumaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  6. 6

   Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

  7. 7

   Varallisuusvalmentajan tyttäret saavat viikkorahansa kolmessa kirjekuoressa – näin lapselle voi opettaa fiksua rahankäyttöä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

  9. 9

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  10. 10

   Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  3. 3

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  8. 8

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  9. 9

   Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla

  10. 10

   ”Porno voi olla naisellekin hyvä tapa toteuttaa seksuaalisuutta” – Yle kysyi naisilta, millaista pornoa he haluavat nähdä ja teki vastauksien perusteella radio-ohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Chicago kärsi historiallisen rökäletappion Golden Statea vastaan – Lauri Markkaselle nyt 14 pistettä
  3. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla
  4. Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan
  5. Maailma puhuu sähköautoista, ja Sotkamossa on niitä varten suuri suunnitelma – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, joka saattaa tuoda Suomeen akkukeskittymän
  6. Isisille uskollinen jihadistiryhmä Siinain provinssi kertoi pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen kaksi vuotta sitten – Onko sama ryhmä moskeijaiskun takana?
  7. Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella
  8. Tunti sitten
  9. Maailmanmestari Iivo Niskasessa näkyy jo merkkejä kestomenestyjästä – ”Voittaa lauantaina 15 kilometriä”
  10. Uuden alkoholilain kohtalonhetket lähestyvät – ”Kaupan vahvemmille juomille on tullut murskaava tuomio”, sanoo keskustan Hannakaisa Heikkinen
  11. Komitea alkaa jäljittää Venäjän radioaktiivisten päästöjen lähdettä – Rosatom kiistää, että taustalla olisi ydinonnettomuus
  12. Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen
  13. Näytä lisää