Kotimaa

Nykyiset maakunnat ovat nuoria – Tutkija: Alueiden erottelulle ei ole historiallisia syitä

Nykyinen maakuntien määrä juontuu 1990-luvulle. Kauko Sipponen oli mukana luomassa maakuntia

Muistatko oman maakuntaeläimesi tai -kukkasi? Milloin lauloit viimeksi maakuntalaulun? Jokaiselta nykyiseltä 18 maakunnalta löytyvät omat tunnuksensa, mutta historiallisia maakuntia ne eivät ole. Manner-Suomen maakuntia oli vanhastaan vain kahdeksan.

Kauko Sipponen oli 1990-luvulla keskeisenä henkilönä synnyttämässä maakuntia. Professorina, kansliapäällikkönä ja maaherrana uransa tehnyt Sipponen laati Esko Ahon (kesk) porvarihallitukselle selvityksen, jonka pohjalta maakuntien liitot ja seutukaavaliitot yhdistettiin. Maakunnat saivat ensimmäistä kertaa päätäntävaltaa.

”Jokunen perustettiin poliittisista syistä”, kuvaa nyt 88-vuo­tias Helsingissä asuva Sipponen päätöksentekoa. ”Esimerkiksi Itä-Uusimaa oli tällainen. Sehän sitten lakkautettiinkin vuonna 2011. Keski-Pohjanmaa oli toinen, jota ei ollut niinkään luotu vaan tehty.”

Muita asukasluvultaan pieniä maakunnan aseman saaneita alueita oli Kainuu. Se on kulttuurisesti omaleimainen, mutta niin on Koillismaakin, josta tuli silti osa Pohjois-Pohjanmaata.

Vielä 1900-luvun alussa maakunnat olivat laajoja. Pohjanmaa ulottui Porin seuduilta Kainuuseen ja Peräpohjolaan saakka. Savo oli maakunta Karjalan ja Hämeen välissä. Hallinnollista merkitystä niillä ei ollut.

Vuonna 1994 Sipponen huokaisi onnesta. Suomi oli vihdoin ottanut askeleen kohti alueitse­hallintoa, joka oli käytössä muissa Pohjoismaissa ja laajasti muualla Euroopassa.

”Vuodesta toiseen sitä oli yritetty tyrkyttää. Malli oli jatkuvasti esillä 1960-luvun alusta lähtien. Muissa Pohjoismaissa oli voimakas maakuntien itsehallinto, ja ajattelin, että se olisi meillekin tarpeen”, Sipponen kertoo.

Hanke leimautui jo varhain keskustan malliksi, mikä hidasti toteutumista. Varsinkin Sdp ajoi valtiojohtoisten läänien vahvaa asemaa.

”Leimautumisessa on annos totuutta. Maakunnat kuuluivat aina keskustan tavoitteisiin. Muualta ei tullut riittävää kannatusta”, Sipponen toteaa.

Maakunnat syntyivät, mutta jäivät lopulta pieniksi pelureiksi. Aluehallinto jatkoi pirstaloitumistaan, kun vuonna 1995 perustettiin ympäristökeskukset uusiksi valtion virastoiksi maakuntiin.

”Kaikkien muutosten tavoitteena on ollut eheyttää. Lopputulos on ollut päinvastainen”, hallintotieteen professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta tiivistää vuosikymmenten aherruksen.

”Valtavat kustannukset ja ykköskaarti kiinni miettimässä näitä asioita. On menty valtarakenne edellä, eikä ole tarkasteltu asioita palveluiden käyttäjän kannalta”, Stenvall kuvaa.

Valtarakenne edellä on menty maakuntien aluejaossakin. Historian professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta sanoo, että ainakaan historialla ei voi perustella nykyistä tai tulevaa maakuntajakoa, vaikka kaikilla alueilla historia onkin.

”Nykyinen maakuntajako perustuu toisen maailmansodan jälkeisiin talousalueisiin ja tulevat suunnitelmat työssäkäynti­alueisiin”, Haapala kertoo.

Toisilla on historiallisia nimiä, toisilla ei.

”Esimerkiksi Pirkanmaa keksittiin 1950-luvulla”, Haapala sanoo.

Maakunta-ajattelu kiteytyy kotiseuturakkauteen. Maakuntaidentiteetit keksittiin 1800-luvulla samalla, kun syntyi ajatus Suomen omasta historiasta.

”Maakunnista ei kuitenkaan koskaan syntynyt, tai annettu syntyä, alueellisia voimakeskuksia. Suomi on aina ollut hyvin valtiokeskeinen yhteiskunta – pieni ja harvaan asuttu”, sanoo Haapala.

Vanhat, valtiojohtoiset läänit ovat poistumassa hallituksen toimesta. Itsenäinen maakuntahallinto tulee olemaan täysin uusi Suomen hallintohistoriassa.

”Aluejaon perusteidenkin pitää olla uudet. Suomessa ei ole sellaisia perinteisiä alueellisia eroja, joita pitäisi jatkaa histo­riallisista syistä. Eiköhän tässä vain tehdä suurkuntia uudella tavalla, koska pienet kunnat eivät selviä omillaan”, Haapala pohtii.

Sipponen tiivistää maakuntamallin idean työnjakoon.

”Lähipalvelut kunnille ja kaikki, mikä vaatii raskaamman koneiston ja varoja, siirtyy maakuntiin. Näin se toimii muissakin Pohjoismaissa.”

Suomen nykyiset maakuntaliitot hoitavat omaa siivuaan hallinnosta. Ne vastaavat maakunta­kaavoituksesta sekä ohjailevat EU-rahaa eli hallinnoivat EU:n rakennerahasto-ohjelmia ja niiden täytäntöönpanoa.

Maakuntalauluissa korvet kuiskivat ja joet uljahat syöntä suurentaa. Kansa nousee sorron ikeen alta ja raataja pääsee lämpimän kotilieden ääreen.

Laulujen lisäksi vanhoja tunnuksia ovat vaakunat, joissa esitellään arvostettuja eläimiä ja aseita. Muita tunnuksia on luotu myöhemmin yleisöäänestyksissä. Nimikkokasvit valittiin vuonna 1982, linnut vuonna 1985 ja kivet vuonna 1989. Vuonna 1994 nimettiin maakuntakaloja, ja viimeisimpänä 2011 äänestettiin maakuntajärvistä.

Sipponen on kotoisin Viipurista, joten hänellä ei ole nyky-Suomessa kotimaakuntaa. Kesähuvila löytyy Kuhmoisista, oman maaherrakauden alueelta Keski-Suomesta.

Sipponen kehottaa nykyisiä päättäjiä miettimään rauhassa. Sen verran suuret muutokset ovat kyseessä. Yhden vinkin hän haluaa antaa: parlamentaarinen komitea.

”Komitean sisällä selvitettäisiin poliittiset riidat ja kun ne on ratkottu, tuodaan lopputulos ilmoille. Nyt työryhmä ehdottaa aina jotain ja sitten alkaa riitely”, Sipponen huokaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maakunnat
 • Maakuntahallinto
 • Sote-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Ammattijärjestö tyrmää ministeri Saarikon puheet lastensuojelun henkilöstöstä – ”Maksimimitoitus on yksinkertainen juttu”

  5. 5

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  9. 9

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  10. 10

   Venäjä mittasi ”äärimmäisen korkeita” säteilyarvoja läheltä laitosta, johon on viety ydinjätteitä myös Suomesta – aivan vieressä on Fortumin omistama lämpövoimala

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää