Kotimaa

Carl Haglund paljastaa HS:lle: ”Jätän Rkp:n puheenjohtajuuden – usko järkevän politiikan tekemiseen katosi”

Viimeinen vuosi Stubbin hallituksessa vei Rkp:n puheenjohtajalta uskon järkevän politiikan tekemiseen. Ministeriys ei enää ole hänen haaveensa. Haglund haluaa viettää viikonloput lastensa kanssa.

Jos ihminen on ollut koko aikuisikänsä politiikassa, ministerinä ja puoluejohtajana, hän luultavasti on tehnyt kasoittain erittäin vaikeita päätöksiä.

”Kyllä tämä oli urani vaikein päätös”, sanoo Carl Haglund. On torstaiaamu kruununhakalaisessa kahvilassa. Haglund kertoo, ettei hän ole enää käytettävissä Rkp:n puheenjohtajaksi.

”Vaikka päätös oli vaikea, se on silti myös ehdottoman oikea.”

Haglund, 36, on johtanut Ruotsalaista kansanpuoluetta pian neljä vuotta. Kesäkuussa joku muu saa ottaa puolueen johdettavakseen.

Haglund löytää päätökselleen ainakin neljä syytä. Syyt liittyvät tavalla tai toisella siihen, millaisen johtajan Rkp tarvitsee, kuntavaalien ajoitukseen, omiin lapsiin ja elämään sekä turhautumiseen nykyiseen politiikkaan.

Ensimmäinen syy. Rkp:n puheenjohtajan on haluttava, suorastaan hinguttava ministeriksi. Tämä siksi, että silloin hän voi vetää Rkp:n myös hallitukseen. Ja siellä on ehdottomasti taas oltava vuoden 2019 vaalien jälkeen. Keväällä puolue jäi oppositioon 36 vuoden hallitusvastuun jälkeen.

”On itse haluttava palavasti ministeriksi. Olen etsinyt ja etsinyt sitä draivia, mutta en löydä poltetta ministeriksi. Se ei ole enää minun haaveeni”, Haglund sanoo.

Tästä päästään toiseen syyhyn. Haglund haluaa aikaa perheelleen. Hänellä on 3- ja 6-vuotias lapsi.

”Yksi syy siihen, miksi Rkp on onnistunut hyvin vaaleissa minun aikanani, liittyy siihen, että olen kiertänyt niin paljon kenttää. Se on kivaa, antoisaa ja arvokasta, mutta vie myös todella paljon aikaa. Lapset ovat pieniä nyt.”

Haglund sanoo tekevänsä mielellään paljon töitä. Pitkiä päiviä ja vaikeita asioita. Mutta politiikassa työ vie lähes jokaisen viikonlopun ja illan.

”Olen ollut kolme vuotta Brysselissä, kun perhe oli täällä, ja sitten kolme vuotta ministerinä. Nyt ei tunnu oikealta priorisoinnilta laittaa taas puoluetta perheen edelle.”

Kolmas syy on politiikassa itsessään.

”Olen ollut nuoresta pitäen politiikassa, ja ollut siitä aina ylpeä. Mutta kyllä se syö miestä, kun huomaan, miten arvostus poliittisia päättäjiä kohtaan on heikentynyt. Ja ikävä kyllä, ihan aiheesta” Haglund sanoo ja jatkaa:

”Viimeisen vuoden aikana hallituksessa minulta katosi usko järkevän politiikan tekemiseen. Se oli ihan järkyttävä vuosi, karmeaa soutamista ja huopaamista. Ja mikä pahinta on, sama jatkuu. Uudessa [Juha] Sipilän hallituksessa olin näkevinäni aluksi yhteisen tekemisen meininkiä, mutta sama mudassa rämpinen vain jatkuu. Haluanko uhrata niin paljon, että olisin siinä samassa suossa vuoden 2019 jälkeen – en löydä siihen motivaatiota.”

Syitä politiikan muuttumiseen tarpomiseksi on monia: kansan heikko tietoisuus Suomen ongelmien syvyydestä, poliitikkojen arkuus arvostelun edessä, ideologialtaan liian värikäs ja hajanainen hallituspohja...

”Ei kyetä laittamaan isänmaan etua puolueen edun edelle. Mutta kyllä kyse on myös johtajuudesta”, Haglund sanoo.

Haglund on tapojensa mukaan korrekti loppuun asti, eikä sanallakaan syytä vaikeuksista pääministereitä Jyrki Katainen tai Alexander Stubb. Kohteliaana ihmisenä hän sanoo asian näin. ”[Paavo] Lipponen oli jämäkkä johtaja.”

Neljäs syy perustelee ennen kaikkea ajoitusta. Kuntavaalit ovat jo vuoden päästä.

”Puheenjohtajan on näytettävä esimerkkiä ja oltava itse ehdolla. Minä en aio olla ehdolla kuntavaaleissa.”

Ilman kuntavaaleja Haglund olisi saattanut jatkaa puheenjohtajana vielä vuoden ja jäädä pois vasta eduskuntavaaleja edeltävänä kesänä. Nyt luopuminen osui tälle kesälle.

Haglundia ovat repineet eri suuntiin toisaalta omat halut ja haaveet, toisaalta velvollisuus muiden odotuksia kohtaan ja uskollisuus puolueelle.

Siksi päätös ei ole syntynyt yhdessä yössä, eikä ratkaisevaa päätöstä voi ajoittaa mihinkään tiettyyn hetkeen.

Nyt se on kuitenkin sanottu ääneen. Haglundin ensimmäinen tunne olikin helpotus, kun hän sopi haastattelun Helsingin Sanomien kanssa. Se oli ensimmäinen askel sille, että puheenjohtajuudesta luopumisesta tulee julkista ja totta.

”Olen puolitoista vuotta kantanut tätä sisälläni.”

Haglund jäi pois Espoon valtuustosta jo vuodenvaihteessa. Hän muutti tammikuussa perheineen Helsingin keskustaan.

Myös muutto liittyi Haglundin päätökseen luopua puolueen puheenjohtajuudesta. Puolue varmasti olisi halunnut hänen pysyvän puolueen ääniharavana Espoossa. Mutta Haglund sai lähes kaksi tuntia lisää aikaa päiviinsä, kun työmatka on kutistunut noin viiteen minuuttiin.

”Meillä on perheessä kaksi uraihmistä ja pienet lapset. Nyt kävelen viidessä minuutissa päiväkotiin ja töihin. Ei tarvitse aamulla stressata tuntia, että ehtiikö ajossa töihin eikä iltapäivällä tuntia, että ehtiikö päiväkotiin hakemaan lapset. En voi tehdä enää asioita vain puolueen näkökulmasta ja asua Espoossa kuntavaalien äänten takia.”

Kun Haglund listaa syitä, hän ei mainitse sanaa oppositio kertaakaan. Vaikka selvää on, että Rkp:lle oli kova isku jäädä hallituksesta. Eikä Haglund itsekään näytä aivan löytäneen rooliaan oppositiopoliitikkona.

Haglund itse kiistää oppositioon joutumisen vaikuttaneen päätökseensä. ”En halua enää hallitukseen. En halua enää ministeriksi. Juuri sen vuoksi olen jäämässä pois puheenjohtajan tehtävistä.”

Ajatus lähdöstä tuli ensimmäisiä kertoja mieleen jo vuoden 2014 syksyllä.

”Muistan sanoneeni vaimolle jo silloin, etten välttämättä enää lähtisi ehdolle kevään 2015 eduskuntavaaleissa, ellen olisi puolueen puheenjohtajana.”

Mitä syksyllä sitten tapahtui? Ainakin hallituspuolueet alkoivat valmistautua seuraavana keväänä häämöttäviin vaaleihin. Vasemmistoliitto oli lähtenyt hallituksesta jo keväällä, syksyllä lähtivät vihreät.

Myös hallituksen johto oli vaihtunut. Jutta Urpilainen oli vaihtunut keväällä Antti Rinteeseen (sd), Jyrki Katainen kesällä Alexander Stubbiin (kok).

Tiiviimpi hallituspohja ja tuoreet puheenjohtajat eivät kuitenkaan näyttäneet tekevän asioista yhtään helpompia. Päinvastoin. Riitely hallituksessa vain lisääntyi.

Hallituksen viimeinen vuosi oli vaikea, mutta viimeiset viikot enää politiikan irvikuva.

”Jyrki ja Jutta olivat jääneet pois, eteen tuli jatkuvia epäonnistumisia. Viimeisinä viikkoina asiat vain kaatuivat. Toisen asteen koulutuksen uudistukset ja moni muu asia. Hallituspuolueiden edustajat äänestivät kumoon hallituksen omia esityksiä. Edes hallituksen omat rivit eivät pitäneet.”

Haglund on silmin nähden turhautunut. ”Kyllä, se ei ole salaisuus.”

Hän kuvailee hallituksen työskentelyä voimakkain sanoin, ”hirveä” ja ”järkyttävä” toistuvat, jopa ”sabotaasi” mainitaan. Hänen koko olemuksensa kuitenkin muuttuu, kun hän alkaa puhua omasta ministeritontistaan.

Haglund nojaa eteenpäin, puhe nopeutuu ja ääni nousee, kun hän kertoo ajasta puolustusministerinä. Kädet törmäilevät pöydän reunaan.

”Viihdyin tosi hyvin puolustusasioiden kanssa. Syvensimme Nato-kumppanuutta ja yhteyksiä Ruotsin kanssa, kotimaassa teimme puolustushallinnon uudistuksen. En väitä, että se oli helppoa. Lakkautimme varuskuntia, tuhansia ihmisiä vähennettiin. Aina ei tullut kiitosta, mutta ainakin teimme sen. Saimme lähes 140 miljoona euron säästöt aikaan. Se oli viime vaalikauden isoin uudistus. Minulle jäi tosi hyviä muistoja siitä. Henkilöstön kanssa oli kivaa, tekemisen meininkiä ja yhteen hiileen puhaltamista.”

Tätä vasten ero hallituksen muuhun työskentelyyn oli valtava. ”Se ei ollut sitä, miten valtioneuvoston pitäisi toimia, miten sitä pitäisi johtaa. Se ei todellakaan vastannut käsitystäni sen tason toiminnasta.”

Onko Haglund sitten luopumassa politiikasta kokonaan?

”En ole tehnyt sellaista päätöstä. Se on mahdollista, mutta en ole päättänyt niin. Jo tämä nyt tehty on valtavan iso päätös.”

Vuoteen 2019 asti hänellä on sitä paitsi vielä kansanedustajan työnsä. Haglund johtaa eduskunnan tulevaisuusvaliokuntaa.

Viimeisen 15 vuoden aikana Haglund on hoitanut noin kymmenkuntaa eri tehtävää. Usein hommat ovat vaihtuneet tiheästi. Puolueen puheenjohtajana hän ollut neljä vuotta, mutta EU-parlamentaarikkona ja ministerinä vajaat kaudet.

Onko hän kärsimätön? Missä on Haglundin pitkäjänteisyys?

”Olen ollut Rkp:ssä 20 vuotta, aloittanut Rkp-nuorissa ja kunnallisjärjestön sihteerinä. Olen ollut yli puolet elämästäni puolueen toiminnassa, se on kaikkea muuta kuin lyhytjänteistä.”

”Se on sattumaa, että niin moni tehtävä on jäänyt lyhyeksi. Valtiosihteeriksi minut valittiin, kun edellinen joutui äkillisesti eroamaan. EU-vaaleissa oli pakko olla listoilla, koska tilanne oli tosi tiukka ja kaikki äänet tarvittiin. Stefan Wallinin lähtö puheenjohtajan paikalta tuli suurena yllätyksenä.”

Eläketurvakeskuksen laskurin mukaan hänellä on työvuosia jäljellä ainakin vielä 30. Tällä tahdilla hän ehtii tehdä noin kahtakymmentä eri hommaa.

Mistä hän itse haaveilee?

”En ole ehtinyt miettiä sitä.”

Haglund kokee, että puolue on aina vaatinut tai tarvinnut häntä johonkin.

”Minua on aina revitty seuraavaan haasteeseen. Se on tosi hienoa, että olen saanut tukea ja kannustusta, mutta nyt en anna sen enää tapahtua. Haluan nyt luopua tästä rauhassa ja pohtia mitä teen. En havittele uusia tehtäviä kotimaan politiikassa, sen haluan alleviivata.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Nuori mutta kokenut

 Carl Haglund on suomenruotsalainen poliitikko.

 Haglund, 36, on ehtinyt olla oppositiojohtajana, hallituspuolueen puheenjohtajana, ministerinä, EU-parlamentaarikkona ja kansanedustajana.

 Hän on johtanut Rkp:tä vuodesta 2012. Europarlamentaarikkona hän oli 2009–2012 ja puolustusministerinä 2012–2015.

 Tätä ennen hän on työskennellyt valtiosihteerinä, ministerin erityisavustajana sekä toimittajana Yleisradion Radio Vegassa ja päätoimittajana Studentbladetissa ja itse perustamassaan Papper-lehdessä. Yrittäjänä hän on pyörittänyt mainos- ja painoalan yritystä.

 Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

 Syntynyt Espoossa, asuu Helsingissä. Välissä asui myös Brysselissä. Oli Espoon kuntapolitiikassa noin 15 vuotta.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja vuosina 2009 ja 2012 syntyneet lapset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolueet
 • Politiikka
 • Rkp
 • Perhe
 • Sipilän hallitus
 • Helsinki
 • Espoo
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  5. 5

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää