Lottien säätiöllä on kymmeniä miljoonia euroja – mutta mihin ihmeeseen ne voisi käyttää?

Lotta Svärd -järjestö ehti siirtää suuren omaisuuden turvaan ennen lakkauttamistaan. Pääosa varoista siirtyi lottien hallinnoimalle säätiölle.

”Minä tykkään puhua raha-asioista, koska olen entinen pankinjohtaja”, sanoo Lotta Svärd Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk.

Helsingin Mannerheimintiellä majaa pitävä säätiö vaalii lottien perintöä ja Lotta Svärd -järjestön jättämää omaisuutta. Tai ainakin sitä osaa omaisuudesta, jonka lotat ehtivät siirtää turvaan. Suomen hallitus lakkautti lottien järjestön ja otti sen omaisuuden haltuunsa marraskuussa 1944.

Lotta Svärd Säätiön neuvotteluhuoneessa on lottajärjestön pitkäaikaisen johtajan Fanni Luukkosen entisiä huonekaluja. Nurkassa on fläppitaulu, jonne Björk on kirjoittanut ison rahasumman: ”90 milj €”.

Se on Lotta Svärd Säätiön omaisuuden käypä arvo tänään. Se koostuu noin 475 vuokra-asunnosta mukaan lukien muutama liiketila, maaomaisuudesta ja pörssiosakkeista. Asunnot ovat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Tuusulassa.

Säätiön kaksi varainhoitajaa hoitaa 10–15 miljoonan euron osakesalkkua. Salkku sisältää pääosin kotimaisten yritysten osakkeita.

”Kaikki, mikä toiminnan pyörittämisen jälkeen jää, jaetaan avustuksina eteenpäin”, sanoo toiminnanjohtaja Tarja Björkling-Pakarinen.

Lottajärjestön henkilökortistoja hävitettiin sodan jälkeen, joten jäljellä olevien lottien lukumäärää ei tiedetä tarkkaan. Määrä lienee noin 13 000. Keski-ikä on yli 90 vuotta. Heistä vain parisenkymmentä asuu enää säätiön tukemissa asunnoissa.

Lottien määrän väheneminen tarkoittaa, että heitä tukevan Lotta Svärd Säätiön on keksittävä rahalleen muita kohteita.

”Minäkin joudun vastaamaan monta kertaa puhelimeen, jossa kysytään, että miksi te istutte niiden rahojen päällä, ettekä jaa niitä pois, sillä lottiakaan ei kohta enää ole”, Björk kertoo.

Lottasäätiö eroaa kuitenkin eräistä veteraanisäätiöistä siinä, ettei sen säädekirjassa määrätä, että säätiön toiminta loppuisi viimeisten lottien myötä.

Tänä vuonna Lotta Svärd Säätiö jakaa erilaisina avustuksina ja lottien kuntoutukseen noin kolme miljoonaa euroa. Säätiö jakaa rahaa myös maanpuolustustyöhön esimerkiksi Naisten valmiusliitolle ja Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.

”Olemme ajatelleet siten, ettei lypsävää lehmää kannata teilata”, Pirjo Björk sanoo.

”Lotat laativat säädekirjan siten, että säätiön tulee avustaa sodan tai muun kriisin johdosta kärsimään joutuneita suomalaisia. Kriisi voi olla vaikka luonnonkatastrofi tai öljyonnettomuus Suomenlahdella.”

Björk sanoo, että suurin osa säätiön tuotoista menee lottien kuntoutukseen ja avustamiseen niin kauan kuin heitä on hengissä.

”Sitten kun heitä ei enää ole, niin Suomessa riittää aivan varmasti avun tarvitsijoita. Meillä on seniorikansalaisia ja syrjäytyneitä. Me tulemme hoitamaan yhteiskunnallisen vastuumme antamalla varoja siihen tarkoitukseen.”

Säätiön toimistossa on nyt töissä viisi ihmistä. Se ylläpitää myös Tuusulassa olevaa Lotta-museota, jossa on keskimäärin kahdeksan työntekijää. Tulevaisuudessa säätiön toimistoa aiotaan pienentää.

Säätiö aikoo ryhtyä toimimaan aktiivisemmin erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tällaisia ovat nykyään esimerkiksi Maanpuolustuksen tuki -yhdistys, Naisten valmiusliitto ja Suomen lottaperinneliitto.

”Avustuksia tullaan jakamaan edelleen. Todennäköisesti vanhuksille ja lapsille, mitä lotatkin halusivat”, Björk sanoo.

Lotta Svärd Säätiön tehtävänä on myös säilyttää lottaperinnettä, mikä tapahtuu pääosin Lottamuseon kautta. Sen kulut ovat noin 600 000 euroa vuodessa.

Lotta Svärd -järjestön omaisuuden arvo oli jatkosodan loppuessa noin 240 miljoonaa markkaa. Ostovoimaltaan se vastaan nykyään noin 40,5 miljoonaa euroa.

Lotat aavistivat, että hävityn sodan jälkeen olisi edessä järjestön lakkauttaminen. Lottajärjestö sekä sen piirit ja paikallisosastot ryhtyivätkin syksyllä 1944 siirtämään kiireesti omaisuuttaan niille mieluisille tahoille.

Tällaisia olivat esimerkiksi marttayhdistykset, nuorisoseurat, Koteja kodittomille lapsille -yhdistys, Suomen Punainen Risti ja lastenkotiyhdistykset.

Lotat ehtivät siirtää kaksi kolmasosaa omaisuudestaan muualle, ennen kuin järjestö lakkautettiin. Jäljelle jäänyt omaisuus siirtyi sisäministeriön hallintaan. Se luovutti saamansa varat eli 75 miljoonaa markkaa (2,4 miljoonaa euroa) Alli Paasikiven säätiölle vuonna 1952.

Pääosa lottajärjestön omaisuudesta lahjoitettiin vasta perustetulle Suomen Naisten Huoltosäätiölle. Sen tarkoituksena oli avustaa sodasta kärsimään joutuneita naisia ja lapsia. Suomen Naisten Huoltosäätiö muutti vuonna 2004 nimensä Lotta Svärd Säätiöksi.

Suomen Naisten Huoltosäätiö rakensi alkuvuosinaan Helsingin Mannerheimintielle ison asuintalon lotille. Se perusti myös Työmaahuolto-nimisen yrityksen, joka alkoi muonittaa Lapin jälleenrakennuksessa tarvittavia työmaita.

Työmaahuolto laajeni myöhemmin työpaikkaruokailun ja suomalaisen catering-alan uranuurtajaksi. Kun huoltosäätiö myi Työmaahuollon Fazerille vuonna 1978, niin sen palveluksessa oli jo 1 800 työntekijää. Fazer muutti Työmaahuollon nimen Amicaksi.

Pirjo Björk sanoo, että säätiön nykyisen omaisuuden taustalla oli joukko viisaita bisnesnaisia ja hyvää onnea.

Hyvää onnea oli erityisesti silloin, kun Fazer maksoi osan Työmaahuollon kauppahinnasta Nokian osakkeilla, joiden arvo lähti myöhemmin rajuun nousuun.

”Sitten lotat rupesivat miettimään, mihin rahat pantaisiin”, Björk kertoo.

”Päätettiin, että kiinteistöissähän on rahat hyvin tallessa ja ruvettiin ostamaan kiinteistöjä.”

Lotta Svärd -järjestö tuki suojeluskuntia

 Järjestöön kuului enimmillään lähes 240 000 naista.

 Lotat palvelivat sodassa muun muassa ilmavalvonnassa, muonituksessa, radisteina sekä lääkintä- ja eläinlääkintätehtävissä.

 Sotatoimialueella palveli noin 100 000 naista.

 Sotien aikana kuoli lähes 300 lottaa. Rintamalla kaatui 66 ja ilmapommituksissa kotirintamalla 47. Loput kuolivat lähinnä sairauksiin tai tapaturmiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää