Kotimaa

Suomalainen nainen jumittui sairaalaan Meksikossa – vakuutusyhtiö ei korvaa hoitoa eikä ambulanssilentoa

Vakuutusasiantuntijan mukaan kroonista tautia sairastavan kannattaa tutustua huolella vakuutusehtoihin ja harkita tarkkaan matkustamista. Monet ulkomaiset vakuutukset eivät korvaa edes akuuttihoitoa, jos sairaus on ollut olemassa jo ennen matkaa.

Facebookissa kiertää lohduton vetoomus. Tiina-Maria Aalto etsii rahoittajia, jotta saisi lennätettyä äitinsä kotiin Meksikosta. Äiti sai kaksi viikkoa sitten kesken lomamatkan sydäninfarktin Meksikon Cancunissa ja joutui tehohoitoon kalliiseen yksityissairaalaan, Hospiten International Cancuniin.

Hoitopaikan valitsi matkavakuutuksen äidille myynyt saksalainen vakuutusyhtiö Allianz. Perheen järkytykseksi Allianz kuitenkin pyörsi viikon kuluttua alustavan korvauspäätöksen ja kieltäytyi maksamasta hoitokuluista senttiäkään tai ambulanssilentoa Suomeen. Vakuutus oli otettu matkan järjestäjän eli Finnmatkojen verkkosivujen kautta.

Tyttären mukaan vakuutusyhtiö vetosi siihen, että 59-vuotias äiti sairastaa keuhkoahtaumatautia ja katsoo sen olevan sydänkohtauksen taustalla. Perheelle esitettiin yksityissairaalasta 80 000 dollarin eli noin 70 000 euron lasku, jota sairaala on perinyt voimallisesti. Se muun muassa otti haltuun äidin aviomiehen passin.

Tällä hetkellä äiti on hoidossa Cancunin kunnallisessa sairaalassa heikossa kunnossa.

”Häntä vieroitetaan paraikaa hengityskoneesta, mutta pelkona on, että hän voi saada täällä keuhkokuumeen”, Tiina-Maria Aalto kertoo sähköpostitse.

Äiti voisi palata Suomeen vain ambulanssilennolla, joka voi maksaa jopa yli 100 000 euroa. Perheelle tuli järkytyksenä sekin, ettei Suomen valtio voi maksaa kuljetusta kotiin tai edes lainata rahoja sitä varten.

Suomen suurlähetystö ja Cancunin kunniakonsuli ovat kuitenkin auttaneet perhettä muun muassa neuvotteluissa yksityissairaalan kanssa.

Facebookin kampanja ei ole toistaiseksi tuottanut toivottua tulosta.

”Olemme saaneen paljon neuvoja ja lainarahaakin kasaan sosiaalisen median kautta. Etsimme nyt ensisijaisesti säätiötä tai hyväntekeväisyysjärjestöä, joka päättäisi tuoda äidin kotiin”, Aalto kertoo.

Vakuutusalan asiantuntijoiden mukaan tapaus ei ole ainoa laatuaan. Yhä iäkkäämmät matkustavat ja yhä useammalla on jokin perussairaus, joka voi oireilla matkalla.

Jos sairaudesta huolimatta päättää matkustaa, voi olla elintärkeää ottaa selvää matkavakuutuksen ehdoista.

1. Matkavakuutus ei korvaa vanhan sairauden hoitoa, paitsi ehkä akuuttihoidon

Monelta vakuutusyhtiöltä saa nykyään matkavakuutuksen iästä riippumatta. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa olemassa olevan sairauden hoitoa kuin rajoitetusti. Tämä ehto on kaikissa matkavakuutuksissa siitä riippumatta, onko vakuutetulta vaadittu terveysselvitystä vai ei.

”Ehto pätee, vaikka sairautta ei olisi diagnosoitu tai sairauden tutkimukset ovat kesken. Tai vaikka lääkäri olisi antanut matkustusluvan. Tästä asiasta tuntuu olevan yllättävän paljon epäselvyyttä”, vakuutusasiantuntija Katja Lappi FINE:stä sanoo.

Suomalaisissa vakuutuksissa on kuitenkin yleensä ehto, että akuuttihoito korvataan esimerkiksi viikon ajan, vaikka se johtuisi vanhasta sairaudesta. Edellytyksenä on, että sairaus on ollut kotimaassa hyvässä hoitotasapainossa ja se odottamattomasti ja äkillisesti pahenee.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi sepelvaltimosairaan matkalla saama sydänkohtaus voidaan hoitaa vakuutusyhtiön piikkiin. Pidempää hoitoa tai esimerkiksi ambulanssilentoa kotimaahan ei korvata.

Myös silloin, jos sairauden ensioireet ilmenevät matkalla, hoito korvataan.

2. Ulkomaiset vakuutukset eivät korvaa edes akuuttihoitoa

”Ulkomaiset vakuutukset eivät yleensä korvaa akuuttihoitoakaan, jos kyseessä on olemassa oleva sairaus” , sanoo yhteyspäällikkö Ninni Berg Falck Global Assistancesta.

Falck hoitaa Allianzin ja monen muun vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä Suomessa. Allianzin vakuutuksia myydään muun muassa Finnmatkojen sivuston kautta. Bergin mukaan vakuutuksissa voi olla muitakin eroja, jopa saman yhtiön sisällä.

Tiina-Maria Aallon äidin tapaus on Falckissa tuttu, mutta yhtiö ei voi kommentoida asiaa. Allianz välitti Falckin kautta viestin, jossa yhtiö pahoittelee asiakkaalle koituneita ongelmia.

3. Lue vakuutusehdot

Vakuutusehdot kannattaa lukea huolella. Halpa hinta voi tarkoittaa huonoja ehtoja.

”On tärkeää, että tapaturman tai sairauden hoitokulut korvataan ilman ylärajaa. 200 000 euron yläraja voi tuntua korkealta, mutta tositilanteessa se ei välttämättä ole sitä”, Finen Katja Lappi sanoo.

Erityisen varovainen kannattaa olla ulkomaisten vakuutusten suhteen. Ulkomaisten lentoyhtiöiden sivuilta ostetut vakuutukset eivät välttämättä ole esimerkiksi Suomen lainsäädännön piirissä. Silloin korvauspäätöksestä valittaminen voi olla hyvin hankalaa.

Falckin Bergin mukaan esim. Allianzin vakuutukset kuitenkin ovat Suomen lainsäädännön piirissä. Päätöksistä voi siis kannella kuluttajariitalautakuntaan.

4. Lähetystö voi auttaa lähinnä neuvomalla ja neuvottelemalla

Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen tuntee hyvin Tiina-Maria Aallon äidin tapauksen.

”Yleensä tolkutamme ihmisille, että ottakaa matkavakuutus, mutta tässä tapauksessa sekään ei ole auttanut. Tämä on erittäin ikävä tapaus”, Turunen sanoo.

Turusen mukaan Suomen lähetystöt voivat auttaa matkalla pulaan joutuvia kansalaisia lähinnä neuvomalla ja ajamalla heidän asiaansa suhteessa viranomaisiin tai esimerkiksi sairaanhoidossa.

”Vakavissa tapauksissa teemme kaiken minkä voimme. Konsulipalvelulain perusteissa mainitaan erikseen, että Suomen tasoista sairaanhoitoa ei voida taata. Siellä mainitaan myös erikseen, että ambulanssilentoja ei voida maksaa eikä niitä varten voida lainata rahaa”, Turunen sanoo.

Turusen mukaan periaate on, että ulkoministeriö ei voi toimia toissijaisena vakuuttajana, mikäli vakuutusta ei ole tai vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan laskuja. Useimmiten suomalaisten ongelmat liittyvät siihen, että ihmisillä ei ole matkavakuutusta ylipäätään.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää