Kotimaa

Moni Suomeen tulleista romaneista nukkuu ulkona – nyt kiistellään siitä, kenen pitäisi auttaa

Kaduilla lehtiä myyvät tai kerjäävät ihmiset nukkuvat useimmiten yönsä ulkona Helsingissä. Tarjolla on lähinnä tilapäistä majoitusta.

Lehtimyyjä Ioana Silion avaa suunsa.

”Katso. Minulta lähtevät hampaat. Yksi kerrallaan.”

Ilman kotia on vaikea pitää huolta hampaistaan, vaatteistaan ja nivelistään. Lihakset pysyvät kohtalaisessa kunnossa, sillä Silion lähtee rautatieasemalle yleensä aamuseitsemän aikaan ja kävelee koko päivän myymässä Iso Numero -lehteä.

Jos hyvin käy, päivässä saa myytyä kolme tai neljä lehteä. Viiden euron hinnasta myyjä saa kolme, joten päiväansiot ovat kymmenen euron luokkaa. Joskus on tosin päiviä, jolloin kukaan ei osta yhtäkään lehteä.

”Silloin kerään pulloja ja tölkkejä. Kerjäämään en ala. Kukaan perheestäni ei kerjää, en minä, ei mieheni eikä tyttäreni.”

Yönsä Silion viettää ulkona: julkisissa vessoissa, puistonpenkeillä, hylätyissä taloissa. Se on ongelma, mutta kenen? Sitä pohditaan parhaillaan sekä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa että Helsingin kaupungilla.

Suomalaisten asunnottomien auttaminen kuuluu heidän kotikunnalleen, Suomeen tulleiden romanien auttaminen ei ole kenenkään vastuulla.

Helmikuussa Pakolaisneuvonnan Paperittomat-hanke kanteli Helsingin kaupungin hätämajoituskäytännöstä oikeusasiamiehelle, sillä kaupunki ei myönnä hätämajoitusta kuin poikkeustapauksissa ja silloinkin vain yhdeksi tai kahdeksi yöksi. Samankaltainen käytäntö on muissakin isoissa kaupungeissa. Käytäntö perustuu sosiaali- ja terveysministeriön ohjeeseen.

Silion sai hetkeksi apua Naisasialiitto Unionista, joka tarjosi yösijan 22 romaninaiselle Lauttasaaren Villa Salin -huvilassaan pakkasöiden ajaksi. Siellä Silionkin nukkui kymmenen yötä. Kyseessä oli kuitenkin tilapäinen hätämajoitus. Keskiviikkoiltana Silion oli taas ilman paikkaa, jossa nukkua.

Majoitusta ei käytännössä ole tarjolla. Helsingin Diakonissalaitoksen päiväkeskus Hirundo auttaa vain päivisin, Vailla vakinaista asuntoa ry:n yökeskus Kalkkers ei tarjoa majoitusta eikä kaupunkikaan sitä järjestä.

”Romanian romanit ovat sellaisessa oudossa tilanteessa, että vaikka he ovat EU-kansalaisia, he ovat palvelujen ulkopuolella. Heillä on vain oikeus liikkua vapaasti, muita oikeuksia heillä ei ole”, sanoo diakoniajohtaja Jarmo Kökkö Helsingin Diakonissalaitokselta.

Iona Silion tuli Suomeen ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Hän kertoo tulevansa joka vuosi samasta syystä, saadakseen lapsilleen ruokaa ja kodin, johon tulee sähkö.

Hän näyttää tulkille kaupungin leimoin varustettua paperia, jossa vaaditaan maksamaan rangaistusmaksu.

”Meillä on Romaniassa pieni talo, mutta sille ei ole rakennuslupaa eikä siihen tule sähköä. Olemme saaneet ainakin kymmenen maksuvaatimusta luvattoman talon takia. Olen mennyt kaupungintalolle ja sanonut, että haluan rekisteröityä ja hoitaa talon asiat kuntoon, mutta viranomaiset eivät halua auttaa romaneja. Emme saa työtä, emme saa apua.”

Silionilla on viisi lasta. Heistä kolme nuorinta, 18-, 16- ja 10-vuotiaat pojat, ovat kotona kolmisin, kun vanhemmat ja aikuinen tytär yrittävät hankkia toimeentuloa Suomessa.

”He ovat siellä nyt ilman aikuisia, pitävät itse huolta itsestään ja käyvät koulua. Heidän takiaan minä ja mieheni olemme täällä.”

Miten Iona Silionin majoitus pitäisi hoitaa?

Monet järjestöt ovat kritisoineet Helsingin kaupunkia siitä, että se ei järjestä romaneille majoitusta. Vapaa liikkuvuus -verkoston yhteyshenkilön Markus Himasen mukaan vähimmäisvaatimus olisi hätämajoituksen järjestäminen kaikille asunnottomille, jotka ovat kaupungissa.

”Se on minimitaso. Sen jälkeen voisi alkaa miettiä, miten näitä ihmisiä voisi auttaa. Hehän tulevat tänne siksi, että Romaniassa ja Bulgariassa on vakavia ihmisoikeusongelmia. Romanit kohtaavat siellä jatkuvaa rasismia ja syrjintää.”

”Kaupunki on alusta asti auttanut niin vähän kuin mahdollista. Kaupungin poliitikot sanovat usein, että kyseessä on EU:n ongelma. Se on osin totta, mutta EU:n toimet ovat liian hitaita. Käytännössä kohtelemme romaneja nyt samoin kuin heitä kohdellaan kotimaissaan: heidät jätetään perusoikeuksien ulkopuolelle ja heitä häädetään jatkuvasti paikasta toiseen.”

Helsingin kaupungin mukaan majoituksen järjestäminen ei kuulu kaupungille.

”Meidän lähtökohtamme on, että EU-kansalaisen on kyettävä itse järjestämään elämisensä ja toimeentulonsa. Akuutissa hädässä autamme, voimme kustantaa lääkkeitä tai hätämajoituksen yöksi tai kahdeksi, mutta emme sen pidemmäksi aikaa”, sanoo vs. virastopäällikkö Juha Jolkkonen Helsingin so­siaali- ja terveysvirastosta.

”Ei missään maassa ole sellaista palvelua, että taattaisiin majoitus kaikille, jotka kaupunkiin tulevat”, Jolkkonen jatkaa.

Bulgariasta Suomeen tullut Vasilka Stojanova kertoo tulleensa samoin toivein kuin Silionkin: saisipa rakennettua lapsilleen ja lapsenlapsilleen paremman elämän.

”Minulla on kaksi lapsenlasta Bulgariassa, 11- ja 9-vuotiaat. He eivät ole koulussa, koska meillä ei ole siihen varaa. Koulu olisi ilmainen, mutta sinne pitäisi ostaa kirjat, vihot, ruoka ja vaatteet.”

Kumpikaan naisista ei ole kovin toiveikas tulevaisuuden suhteen. Silion on jo nähnyt, miten aikuinen tytär on päätynyt samaan köyhyyteen kuin vanhempansa.

”Katson tytärtäni silmiin enkä tiedä, mitä sanoa. En voi auttaa. Tällainen on minun elämäni”, Silion sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Nuorten asunnottomuus on vähentynyt

 Asunnottomien määrä on laskenut jo kolmen vuoden ajan. Helsingissä ja Turussa asunnottomien määrä kuitenkin kasvoi viime vuonna.

 Suomessa arvellaan olevan noin 6 800 asunnotonta. Heistä hieman yli 2 000 on pitkäaikaisasunnottomia.

 Erityisesti yksinelävien ja nuorten asunnottomuus on vähentynyt. Myös pitkäaikaisasunnottomuus on vähentynyt koko maassa.

 Suurin osa asunnottomista majailee tuttavien tai sukulaisten luona. Ulkona ja rappukäytävissä viettää yönsä noin 400 ihmistä.

 Asunnottomia perheitä on noin 400. Niistä puolet on maahanmuuttajaperheitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnottomuus
 • Romanit
 • Romania
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  6. 6

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mitä Merkelin uusi jengi aikoo?
  3. Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”
  4. Kaikkein vaikeinta on tuntea myötätuntoa itseä kohtaan – Itsemyötätuntoa kannattaa treenata, sillä se auttaa todistetusti vastoinkäymisissä
  5. Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita
  6. Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun
  7. Aikakapseleista on löytynyt maailmalla sanomalehtiä, natsien tavaroita ja kokonaisia autoja – nyt kuopiolaiset säilövät torin alle oman kapselinsa
  8. Äärioikeiston johtohahmo saapuu puhumaan Floridaan – kuvernööri julisti osavaltioon poikkeustilan turvallisuussyistä
  9. Kiinassa eläkeläinen on elävä valvontakamera – HS tapasi Li Xiaofenin, 65, joka raportoi virkavallalle epäilyttävistä havainnoista
  10. Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun
  11. Tunti sitten
  12. Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja” Tilaajille
  13. Näytä lisää