Kotimaa

Ulkomailla kuolee vuosittain satoja suomalaisia – valtio ei maksa kotiin­kuljetusta eikä hautaus­kuluja

”Vainajan kotiuttamisen kustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin, riippuen tietysti lähtömaasta”, kertoo Flora Kuparinen ulkoministeriöstä.

Ulkomailla kuolee vuosittain satoja suomalaisia. Ulkoministeriön mukaan lukumäärä oli 520 vuonna 2015 ja 512 vuonna 2014. Jos vainajalla ei ole ollut matkustajavakuutusta, kuolemaa seuraavat kulut saattavat tulla ikävänä yllätyksenä omaisille.

Suomen valtio ei korvaa ulkomailla kuolleiden kansalaisten kotiinkuljetusta eikä hautauskuluja ulkomailla.

Useimmat suomalaiset matkustajavakuutukset korvaavat vainajan kotiinkuljetuksen tai ”kohtuulliset kotiinkuljetuskulut” tai vaihtoehtoisesti hautauskulut ulkomailla.

Jos omaiset eivät maksa vainajan hautaus- tai kotiutuskuluja, paikallisviranomaiset hautaavat vainajan tuntemattomien hautaan, ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan.

HS uutisoi perjantaina Tiina-Maria Aallosta, jonka äiti oli saanut yllättäen sydäninfarktin lomamatkallaan Meksikossa. Nainen on parhaillaan sairaalahoidossa Meksikossa.

Saksalainen vakuutusyhtiö Allianz on kieltäytynyt korvaamasta sairaanhoitokuluja lainkaan, sillä se katsoi Aallon äidin sairastaneen keuhkoahtaumataudin aiheuttaneen sydänkohtauksen.

Suomen suurlähetystö ja Cancunin kunniakonsuli ovat auttaneet perhettä muun muassa neuvotteluissa sairaalan kanssa, mutta rahallista apua sairaalamaksuihin tai ambulanssilentoon ulkoministeriö ei anna.

Kuolemantapauksessa apua voi hakea lähimmästä Suomen edustustosta. Edustusto välittää tiedon kuolemasta vainajan omaisille ja voi antaa tietoa ja apua muun muassa vainajan hautaamisesta, tuhkauksesta tai Suomeen kuljettamisesta.

Myös paikallisen suomalaisen seurakunnan yhteyshenkilöiltä saa käytännön neuvoja ja tukea tarvittaessa. Suomalaisia seurakuntia löytyy useista maista eri maanosissa.

Neuvoja ja apuja enempää ei kuitenkaan miltään taholta saa, jos vainajalla ei ole ollut matkustajavakuutusta.

”Vainajan kotiuttamisen kustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin, riippuen tietysti lähtömaasta”, ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen kertoo.

Hintaan vaikuttaa lähtömaan lisäksi muutkin tekijät.

”Vainajan kotiuttaminen arkussa on aina kalliimpaa kuin uurnassa tuhkattuna. Ulkomaiset hautaustoimistot, jotka hoitavat kotiutusjärjestelyt ja -lennot, ovat yksityisyrittäjiä, joten hinta saattaa vaihdella senkin mukaan, kuka kotiutuksen hoitaa”, Kuparinen selittää.

Ulkoministeriön mukaan paikallisia hautauksia järjestetään vain muutamia vuodessa ja suurin osa ulkomailla kuolleista kotiutetaan Suomeen.

”Noin kahdella kolmasosalla ulkomailla kuolleista on ollut matkustajavakuutus, joka on kustantanut vainajan kotiinkuljetuksen. Lopuissa tapauksista omaiset ovat kustantaneet vainajan kotiutuksen itse”, Kuparinen kertoo.

Luvuissa on mukana sekä ulkosuomalaisia että ulkomaanmatkalla menehtyneitä Suomen kansalaisia. Matkaajia kuolee eniten suosituissa matkakohteissa: Thaimaassa, Virossa ja Espanjassa.

Korkealle listalla nousevat myös Ruotsin ja Australian luvut, sillä maissa asuu runsaasti suomalaisia pysyvästi.

Se, ettei valtio osallistu ulkomailla kuolleiden kansalaisten kotiuttamisen kustannuksiin, on Flora Kuparisen mukaan periaatepäätös, joka on kirjattu konsulipalvelulakiin.

”Poikkeuksia päätökseen ei valitettavasti tehdä, vaikka omaisilla ei olisikaan varaa kustantaa vainajan kotiutusta. Tuossa tilanteessa paras vaihtoehto on yrittää saada lainaa vainajan kotiutusta varten”, Kuparinen toteaa.

Myös Tiina-Maria Aalto on etsinyt Facebookin kautta rahoitusta äitinsä auttamiseksi. Paikallinen yksityissairaala Cancunissa on perinyt Aallon äidin hoidosta 70 000 euron laskua.

Matkavakuutus onkin ulkomaanmatkustajalle tärkeä.

”Luonnollisesti harva meistä pohtii matkavakuutuksen tarvetta tästä näkökulmasta. Vakuutus on kuitenkin väärä säästökohde, sillä matkalla voi tapahtua mitä tahansa ja siihen on hyvä varautua”, Kuparinen toteaa.

Ennen matkavakuutuksen ottamista kannattaa tutustua vakuutusehtoihin huolella. Ulkomaista vakuutusta ottaessa kannattaa olla erityisen huolellinen, sillä niiden ehdot saattavat poiketa suomalaisista vakuutuksista merkittävästi.

Tiina-Maria Aallon äidin tapauksessa saksalaisen vakuutusyhtiön Allianzin vakuutus oli otettu matkanjärjestäjä Finnmatkojen kautta.

HS uutisoi perjantaina siitä, että kyseisen Finnmatkojen myymän vakuutuksen ehdot poikkeavat sekä suomalaisten vakuutusyhtiöiden että muiden suurten matkanjärjestäjien myymien vakuutusten ehdoista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi
 • Ulkoministeriö
 • matkustus
 • Vakuutukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  6. 6

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mielenosoituksesta toiseen siirtyneen äärioikeistolaisen joukon epäillään pahoinpidelleen miehen itsenäisyyspäivänä

  9. 9

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  10. 10

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää