Kotimaa

Kansanedustaja saa palkkionsa myös perhevapaalla – taustalla laki vuodelta 1947

Käytännössä naiskansanedustajat pitävät lyhyempiä äitiysvapaita kuin laki sallisi. Isyysvapaata eduskunnassa pitävät lähes kaikki miehet.

Viime viikkoina on kuultu useita iloisia perheuutisia eduskunnasta.

Kansanedustajat Jutta Urpilainen (sd) ja Sari Multala (kok) ovat hiljattain aloittaneet perhevapaansa. Kolumbiasta lapsen adoptoinut Urpilainen aikoo olla poissa täysistunnoista vuoden loppuun ja Multala puolestaan heinäkuun alkuun asti.

Perheenlisäystä odottaa myös kansanedustaja Nasima Razmyar (sd), ja viime elokuusta lähtien äitiysvapaalla on ollut Mirja Vehkaperä (kesk). Vehkaperä palaa täysistuntoihin kesäkuussa, mutta tekee jo osa-aikaisesti edustajan töitä.

Kansanedustajien perhevapaiden enimmäispituudet ovat samat kuin palkansaajilla, mutta edustajan palkkio maksetaan myös poissaolon ajalta. Syy tähän löytyy palkkiolaista, joka on peräisin vuodelta 1947.

”Siihen aikaan ei ollut kansanedustajia, jotka olisivat olleet eduskunnasta pois äitiys- tai perhevapaan vuoksi. Siksi perhevapaata ei ole säädetty syyksi palkkion maksun keskeyttämiseen”, toimistopäällikkö Pertti Rosila eduskunnasta kertoo.

Rosilan mukaan ensimmäinen eduskunnan äitiysvapaa on kirjattu 1960-luvun lopulla. Silloin äitiysvapaalle jäi Sdp:n Seija Karkinen, jonka kansanedustajan ura jatkui myöhemmin parikymmentä vuotta. Karkinen oli kahteen otteeseen myös ministerinä.

Äitiysvapaita vähemmän huomiota saavat julkisuudessa isyyslomat, joita ovat ihan hiljattain pitäneet esimerkiksi perussuomalaisten Jari Ronkainen ja keskustan Petri Honkonen.

”Isyyslomaa pitävät eduskunnassa oikeastaan kaikki miehet, jotka ovat saaneet lapsen. Käytäntö on yleistynyt selvästi 2000-luvulla”, Rosila sanoo.

Täysistunnon lisäksi perhevapaan poissaolo koskee myös valiokuntatyötä. Kummassakaan kansanedustajan tilalle ei tule varahenkilöä.

Kansanedustajat voivat pitää samanmittaisia perhevapaita kuin työsuhteessa olevat palkansaajat. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on ollut sekä kolmen viikon isyyslomalla että myöhemmin vanhempainvapaalla sekä kansanedustajana että aiemmin ministerinä ollessaan.

Käytännössä naiskansanedustajat pitävät lyhyempiä äitiysvapaita kuin laki sallisi. Moni tekee osittain työtään vapaan aikana ja käy välillä myös täysistunnon äänestyksissä.

Kansanedustajalle perhevapaalta maksettavat Kelan päivärahat menevät eduskunnalle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää