Kotimaa

Panama puhutti puoluejohtajia Ylen tv-tentissä – veronkierron tuomitsivat kaikki kuin yhdestä suusta

Ensi kohtaamisessa vaalien jälkeen puitiin myös kilpailukykysopimusta ja paikallista sopimista.

Panaman paperit, talous ja työllisyys puhuttivat torstai-iltana Yleisradion puolueiden puheenjohtajatentissä.

Puheenjohtajien ensi kohtaamisessa eduskuntavaalien jälkeen hallitus sai oppositiolta odotetusti kyytiä kehysriihen leikkauksista.

Ajoittain jopa ärtyneen oloinen ulkoministeri Timo Soini (ps) otti yhteen Paavo Arhinmäen (vas) ja Ville Niinistön (vihr) kanssa.

Panaman veronkierron kaikki tuomitsivat kuin yhdestä suusta ja kiittelivät jättimäistä tietovuotoa tienavauksena kansainväliseen yhteistyöhön.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi jo eduskunnan kyselytunnilla aiemmin iltapäivällä, että parlamentaarinen komitea alkaa perata veronkiertoa perata.

”Toivottavasti tämä herättää arvokeskustelun ja muuttaa yritysten sekä yksityisten henkilöiden käyttäytymistä. Avainasemassa on nyt kansainvälinen tietojen vaihto”, Sipilä lisäsi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) painotti, että ensin pitää hoitaa asiat Suomen päässä.

”Mutta kun pääoma liikkuu vapaasti, kansainvälinen yhteistyö on avain.”

Niinistö vihjaili, että Suomi olisi jarrutellut EU-komission aloitteita veroavoimuuden lisäämisessä.

”Suomi on suhtautunut epäilevästi ja jarruttanut esimerkiksi maakohtaista kirjanpitoa yrityksille”, Niinistö sanoi.

”Ei hallitus ole venkoillut”, Soini tyrmäsi.

”Oma kantani on, että verotus kuuluu kansallisvaltiolle. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä, mutta ei tätä niin ratkaista, että annetaan asia EU:n päätettäväksi”, Soini sanoo.

”Jos hallitus ei ole jarruttanut kansainvälistä yhteistyötä, perussuomalaiset ainakin ovat”, Arhinmäki letkautti.

Arhinmäki päivitteli myös Nordean selityksiä toimistaan.

”Olihan se kohtuullisen huvittavaa, kun Nordea selitti, että ”maksutta autoimme yrityksiä avaamaan tilejä Panamaan”, Arhinmäki heitti.

Sdp:n Antti Rinne syytti, että hallitus tekee hyvin kokoomuslaista talouspolitiikkaa.

”Tässä on epäoikeudenmukainen talouspoliittinen linja valittu ilman että yritetään käyttää tulopuolta laisinkaan talouden sopeuttamisessa.”

Arhinmäki arvosteli voimakkaasti sote-palvelujen tulevia yhtiöityksiä.

”Näillä raaoilla markkinoilla pyörivät nimenomaan nämä veroparatiisiyhtiöt”, Arhinmäki latasi.

”Niin sanotuissa talkoissa hyväosaiset on katsomossa ja huutelevat ohjeita, kun köyhät, pienituloiset ja sairaat painaa töitä.”

Niinistö yltyi haukkumaan hallitusta tunneköyhäksi ja jopa naisvihamieliseksi.

”Leikkaukset kasautuu samoille ihmisille. Julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla työntekijät menettää tuhansia euroja”, Niinistö sanoi.

Rinne pääsi kertomaan, että hän oli myös avittanut kilpailukykysopimuksen synnytystä.

”Sopimusta on nyt vatuloitu 11 kuukautta. Suomen uskottavuuden kannalta on tärkeä, että sopimus syntyy. Olen taustalla aika paljon hallituksen puolesta tehnyt töitä. Olemme vastuullinen puolue”, Rinne sanoi.

Sipilällä oli sanottavaa vatuloinnista.

”Jos yhteiskuntasopimus syntyy toukokuun lopussa, se on seitsemän kuukautta aikaisemmin, kuin mitä hallitusohjelmassa on kirjoitettu”, Sipilä huomautti.

Rkp:n Carl Haglund oli sopimuksen synnystä skeptinen. Hän myös korosti, että hallitus on jäämässä tavoitteistaan kauaksi taakse.

”Haluaisin uskoa, että kilpailukykysopimus syntyy. Olen kuitenkin skeptinen. Palvelualojen ammattiliitto Pam on asettanut vaatimuksia, jotka ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä aikaisemmin sovittu. Siinä on vielä paljon asioita, jotka voivat tämän kaataa”, Haglund sanoi.

Sipilä taas tähdensi, että kilpailukykyspimus on vain osa isommasta kokonaisuudesta. Sipilän mukaan sopimuksen varaan on laskettu vain noin yksi kolmasosa kokonaisuudesta.

Muita keinoja on Sipilän mukaan noin 20, ja niistä hallitus kertoo ensi tiistaina. Kun Sipilältä tivattiin, miksei hän paljasta niitä heti, hän sanoi, että niitä valmistellaan huolella.

Myös sitä tivattiin, mitä on suunnitteilla tilalle, jos sopimusta ei synny.

”Katsotaan sitten”, sanoi Stubb. Myös Stubb korosti kokonaisuutta, jonka muodostavat muiden muassa maltillinen palkkaratkaisu, tuottavuusloikka ja työllisyyden paraneminen: ”Uskon, että yhteiskuntasopimus syntyy.”

Arhinmäen mukaan on varmaa, että tietyillä aloilla työllisyys heikkenee.

Sipilä toisti hallituksen haudanneen pakkolait. Sipilä sanoi myös, ettei vielä ole mietitty tarkemmin, mitä tehdään, jos kilpailukykysopimus kaatuu: ”Mietimme uusia keinoja, jotta työllisyysaste nousee 72 prosentitin ja syntyy 110 000 uutta työpaikkaa.”

Myös Sipilä vakuutti uskoaan sopimuksen syntyyn, koska järjestelmä on tottunut aikatauluihin. ”Perälauta on toukokuun lopussa, ja sen järjestöt ovat itse asettaneet”, Sipilä sanoi.

Niinistö ei uskonut, että mekaaninen työajan pidentäminen ja palkkojen laskeminen on tapa, jolla pärjätään. Niinistön mukaan paikallista sopimista olisi ollut fiksumpaa edistää sovussa työntekijäjärjestöjen kanssa.

Myös Arhinmäen mukaan paikallinen sopiminen etenee vain, kun vallitsee luottamus työnantajien ja työntekijöiden välillä: ”Suomen hallitus on rymistelyllään pilannut tämän.”

”Harvoin olen Arhinmäen kanssa samaa mieltä, mutta paikalliselle sopimiselle ei ole rakennettu luottamusta”, Haglund sanoi ja oli huolissaan pienyrittäjistä.

Soini iloitsi, että pääsi näkemään päivän, jolloin Arhinmäki ja Haglund ovat jostain samaa mieltä. Hän myös pahoitteli, että he luopuvat puheenjohtajuudesta.

Pääministeri Sipilä päätteli keskustelusta, että ”meillä on liikuttava samanmielisyys paikallisesta sopimisesta ja meillä on kolme vuotta aikaa viedä sitä voimalla eteenpäin”.

Erimielisyyttä löytyi kuitenkin siitä, kuinka joustavaa Suomen työelämä on nykyisellään. Sipilän mukaan Suomi on ihan häntäpäässä paikallisen sopimisen vertailussa, jossain sijalla 140. Arhinmäen mukaan listan kärjessä taas on maita, joissa työntekijöillä ei ole mitään sananvaltaa.

Hagund taas hoksasi, ettei olekaan Arhinmäen kanssa samaa mieltä paikallisesta sopimisesta. Suomi on Haglundin mukaan jäykkä maa työelämän joustavuudessa: ”Meillä on tässä parantamisen varaa.”

Kd:n Sari Essayh kaipasi hallitukselta politiikkaa, joka tukisi keksintöjä ja tulevaisuuden investointeja. Myös veronalennuksia ja vanhemmuuden kustannusten tasausta Essayah peräsi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston – Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  8. 8

   Antti Rinne tylyttää Vartiaista tämän työllistymispuheista: ”Uskomatonta roskaa”

  9. 9

   Charles Manson edusti hippiajan pimeää puolta – Murhakultin johtaja houkutteli huuruisilla puheillaan nuoria naisia järjettömään väkivaltaan mutta vältti lopulta kuolemantuomion

  10. 10

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää