Kotimaa

Krp:n päällikkö: Taisteluissa olleet maahanmuuttajat voivat olla samanlainen uhka kuin kantasuomalaiset ”yksinäiset sudet”

Krp tutkii uudentyyppisiä rikoksia.

Vielä vuosi sitten keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot olisi pitänyt Suomen suurimpana rikollisuusuhkana järjestäytyneen rikollisuuden ja verkko­rikollisuuden ohella yksinäisiä susia. Niillä hän tarkoittaa ihmisiä, jotka haluaisivat jatkoa Jokelan, Kauhajoen, Myyrmannin ja Hyvinkään ampumisille.

Nyt Suomi on kuitenkin aivan toisenlaisessa tilanteessa. Kesän lopulla maahan alkoi tulla turvapaikanhakijoita muun muassa Irakista ja Syyriasta, ja suuri osa heistä oli nuoria miehiä.

”Osalla heistä on taistelukokemusta ja taktista osaamista. He voivat olla entisiä sotilaita tai poliiseja. Kyllä heistä voi muodostua uhka”, Lardot toteaa.

Yksinäisten susien ja taisteluihin osallistuneiden maahanmuuttajamiesten lisäksi mahdollisiin uhkakuviin kuuluu se, että pieni osa maahantulijoista siirtyy vakavan rikollisuuden, esimerkiksi huumerikollisuuden, pariin. Silloin he joko alkavat toimia yhteistyössä suomalaisten rikollisryhmien kanssa tai ryhtyvät toimimaan omin päin.

”Uskon, että se tapahtuu omin päin. Esimerkiksi vuonna 2014 oli 78 törkeää huumerikosta, joissa oli epäiltyinä irakilaisia. Se osoittaa, että heillä on yhteydet kunnossa ja he pystyvät tuomaan huumeita markkinoille. En usko, että he tarvitsevat siinä suomalaisia tekijöitä.”

Lardot ennakoi, että Suomessa nähdään myös uudentyyppistä rikollisuutta. Esimerkiksi Ruotsissa Jugoslavian hajoaminen näkyi rikollisuuden raaistumisena ja järjestäytymisenä.

”Lähes kaikki näyttävät arvokuljetusryöstöt Ruotsissa olivat [entisestä] Jugoslaviasta tulleiden tekemiä. Heillä oli taktista osaamista, sillä osa heistä oli sotilaita tai poliiseja.”

Osa Suomeen tulleista on velkaantunut pakomatkansa aikana, Lardot toteaa. Riskinä on, että he joutuvat sen takia tekemään rikoksia.

”Painotan kuitenkin sitä, että puhutaan hyvin pienestä osuudesta maahantulijoita. Siitä huolimatta uhka on olemassa.”

Tulijoita oli viime vuonna yli 32 000, joten vaikka osuus on pieni, puhutaan silti useista kymmenistä ihmistä.

Tämä on jo näkynyt krp:ssä. Puolen vuoden sisällä krp on ottanut tutkittavakseen toistakymmentä sota- ja terroritekoa. Kaikki eivät ole vielä olleet julkisuudessa. Vakavimmissa rikosepäilyissä puhutaan useiden ihmisten surmaamisista.

Näytön saaminen näistä rikoksista on hankalaa, ja vakavimmat sota- ja terroririkokset edellyttävät eniten täsmällisiä todisteita.

”Ongelma on saada todisteita paikan päältä. Ei välttämättä riitä, että meillä on videota tai kuvamateriaalia ihmisten surmaamisesta. Pitäisi myös tietää, kuka surmattiin, missä ja milloin. Jos useampi ihminen käyttää ampuma-asetta, pitäisi tietää, kenen aseesta ihminen sai surmansa. Tässä käy helposti niin, että rikosnimikkeet lievenevät esitutkinnan kuluessa riippuen siitä, kuinka paljon saadaan näyttöä.”

Tutkittavina olevissa jutuissa on yleensä kyse jonkinasteisesta taistelusta. Rikosnimike saattaa ratketa sen mukaan, millä puolella on taisteltu.

”Toisen puolen osalta voi olla kyse sotarikoksesta, toiselta puolelta terroriteosta.”

Molempia on krp:n tutkittavana. Lardot ei halua kertoa, onko Suomessa Isisin joukkoihin kuuluneita miehiä.

”Sitä parhaillaan selvitetään, kenen puolesta on taisteltu ja missä olosuhteissa.”

Viime syksynä krp ja supo perustivat keskitetyn käsittelytoiminnon maahantulijoihin liittyville vihjeille. Vihjeitä on tullut useita satoja. Ne tulevat eri kanavista, esimerkiksi paikallispoliisilta, siviileiltä ja kansainvälisten yhteyksien kautta.

”Karkeasti puolet vihjeistä liittyy laittoman maahantulon järjestämiseen, puolet sota- ja terroririkoksiin”, Lardot kuvailee.

Turvapaikanhakijatilanne toi poliisille paljon töitä myös sen takia, että poliisi on myös joutunut puuttumaan kantaväestön tekemisiin. Vastaanottokeskuksiin on esimerkiksi tehty yli kymmenen polttopulloiskua.

Lardot ei ole vakuuttunut siitä, että tuhotöiden takana ovat olleet ääriliikkeet.

”Toistaiseksi olen enemmän huolissani yksittäisten ihmisten päähänpistoista.”

Soldiers of Odinin kaltaisia katupartioita Lardot ei hyväksy.

”Kyllä yleisen järjestyksen turvaaminen kuuluu poliisille.”

Uusien uhkien rinnalla säilyy vanha ongelma, kantasuomalaiset yksinäiset sudet.

”Meillä on useita kymmeniä ihmisiä, jotka ihannoivat joukkoampumisia ja koulusurmia. He käyvät keskustelua keskenään ja välillä vihjailevat, että olisivat valmiita tekemään vastaavan teon. Tälläkin hetkellä meillä on kymmeniä ihmisiä seurannassa.”

Motiivina näillä ihmisillä on yleensä joko kosto tai laajempi ihmis- ja yhteiskuntaviha. Osa on syrjäytyneitä, osa koulukiusattuja, osa ihannoi joukkomurhia muuten vain.

”Jokelan ja Kauhajoen jälkeen huomattiin, että on yleensä pitkä prosessi, kun ihminen valmistautuu siihen, että hän voisi tehdä jotain vakavaa. Ensin ollaan kiinnostuneita ja hankitaan tietoa. Sitten hankitaan vertaisryhmää, käydään keskustelua ja hae­taan oikeutusta ja tukea teolle. Saattaa mennä monta vuotta ennen kuin prosessi on loppuunviety – eivätkä kaikki sitä vie koskaan loppuun. Jotkut lopettavat itse suunnittelun.”

Kouluampumisten jälkeen krp alkoi tehdä uhka-arvioita muun muassa huolestuttavista nettikirjoituksista. Lardotin mukaan joka vuosi on tilanteita, että viranomaisten väliintulo on estänyt vakavia rikoksia. Näkyvin esimerkki on Helsingin yliopistoiskun suunnittelun keskeyttäminen.

Erilaisista uhkakuvista huolimatta Suomi on edelleen turvallinen maa, Lardot korostaa.

”Hereillä pitää kuitenkin olla.”

Oikaisu 10.4. klo 12:12: Jutun mukaan ”turvapaikanhakijoita tuli lähinnä Irakista ja Syyriasta”. Muutettu lähinnä-sanan tilalle ”muun muassa”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Krp täytti 90 vuotta

 Vuonna 1926 sisäministeriö perusti krp:n edeltäjän, rikostutkimuskeskuksen.

 Krp tutkii erityisesti järjestäytynyttä ja muuta vakavaa rikollisuutta.

 Krp tarjoaa muulle poliisihallinnolle muun muassa rikoslaboratorion palveluita.

 Vuosi sitten krp perusti kyberrikostorjuntakeskuksen. Se tekee nettitiedustelua eli etsii esimerkiksi uhkauksia ja lapsipornoa netistä. Sen lisäksi se on erikoistunut kaivamaan koko poliisihallinnolle todisteita perinteisistä rikoksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Krp
 • Maahanmuutto
 • Sotarikokset
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

  8. 8

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  4. 4

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää