Kotimaa

Hallintarekisteri on sotku: EU-komissio ei ota kantaa siihen, mikä on sallittua

Perussuomalaisten Kaj Turunen ei pelkää ottaa riskejä estääkseen suomalaisten hallintarekisteröinnin ulkomailla. ”Olen valmis viemään asian EU-tuomioistuimeen”, Turunen sanoo.

Joulukuussa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) saapui vakavan näköisenä tiedotustilaisuuteen ja julisti:

”Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu.”

Monelle jäi kuva, että suomalaiset eivät saa hallintarekisteröidä osakkeita, piste. Kiellon mahdollisti Suomen neuvottelema poikkeuslupa EU:n arvopaperikeskusasetukseen.

Hallintarekisteröinti tarkoittaa, että osakkeen omistajana näkyy vain tilinhoitaja, kuten pankki. Todellisen omistajan henkilöys ei paljastu. Arvostelijoiden mukaan järjestely auttaa esimerkiksi veronkiertoa.

Nykyisin kaikki pörssiyhtiöt käyttävät suomalaista arvopaperikeskusta Euroclearia, joka pitää ajantasaista ja julkista luetteloa osakkeenomistajista.

Kun valtiovarainministeriö (VM) julkisti viime kuussa päivitetyn lakiesityksensä, nousi äläkkä. Selvisi, että hallintarekisteröinti olisikin suomalaisille sallittua ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa. Oppositio on syyttänyt Stubbia lupausten pettämisestä ja hallintarekisterin uittamisesta sisään takaportin kautta. Eduskunnan talousvaliokunta aloitti asian käsittelyn tällä viikolla.

Keskustelu on ollut kiivasta.

”Tämä on aika sekava soppa”, myöntää talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Kaj Turunen.

Turunen kuuluu niihin, jotka uskovat poikkeusluvan antavan Suomelle oikeuden kieltää hallintarekisteröinti ulkomaillakin.

VM:n mukaan suomalaisia taas ei voida estää hallintarekisteröimästä omistuksiaan ulkomailla, jos suomalaiset pörssiyhtiöt ovat osakkeitaan siellä listanneet. Se on ollut mahdollista vuodesta 2014 lähtien, kun arvopaperikeskusten kilpailua vapauttava asetus tuli voimaan.

Monissa EU-maissa ei ole käytössä suomalaista suoran omistuksen mallia, sanoo VM:n lainsäädäntöneuvos Armi Taipale.

”Näissä maissa pankit pystyvät todennäköisesti tarjoamaan suomalaisille vain hallintarekisteröintiä. Käytännössä rajoitus johtaisi monesti siihen, ettei suomalainen sijoittaja pystyisi sijoittamaan suomalaisten pörssiyhtiöiden ulkomailla listattuihin osakkeisiin. Rajoittaisimme pääomien vapaata liikkuvuutta, EU:n perusoikeutta.”

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden dosentti Päivi Leino-Sandberg on samaa mieltä.

”Kielto olisi myös kaikkien EU-asetuksen tavoitteiden vastainen, enkä näe miten se voitaisiin perustella Suomen poikkeuksella. En myöskään keksi, miten kieltoa voisi valvoa.”

Taipale ja Leino-Sandberg to­teavat, etteivät he voi olla varmoja, rikkoisiko hallintarekisteröinnin kielto ulkomailla EU-oikeutta. Mitään erillistä selvitystä ei ole, Taipale sanoo. Virkamiehet ovat pohtineet asiaa.

Apua ei löydy myöskään Brysselistä. Komissiosta vastataan HS:lle, ettei se ota kantaa.

Leino-Sandbergin mukaan kiistan kohteena oleva asetus on ”huippuesimerkki huonosta EU-lainsäädännöstä”.

”Kukaan ei osaa ihan varmasti sanoa, mitä määräykset tarkoittavat. Tämä koskee erityisesti tuota Suomen poikkeusta. Määräysten epäselvyyden takia ei Suomesta sen enempää kuin Brysselistäkään ole löydettävissä lopullista ’oikeaa’ tulkintaa asiaan. Sen voi ratkaista vain EU-tuomioistuin.”

Suomi saattaakin olla matkalla Luxemburgiin tuomareiden eteen. ”Jos selvyyttä ei löydy ja valio­kunta haluaa, olen valmis viemään asian EU-tuomioistuimeen”, Turunen sanoo.

Turunen kertoo tarkoittavansa käytännössä, että otetaan riski, kielletään suomalaisten hallintarekisteröinti ulkomailla ja katsotaan nostaako komissio kanteen. Tätä ennen hän ha­luaisi kuitenkin yrittää ratkaisua, jossa suomalaisyhtiöt sopivat ulkomaisten arvopaperikeskusten kanssa tarkkojen, Suomeen välitettävien omistajatietojen saamisesta.

Taipaleen mukaan EU-oikeus ei todennäköisesti mahdollista tällaista järjestelyä. Turunen ei kuitenkaan sulata ajatusta, että avoimuuden säilyttämiseksi ei kyetä tekemään mitään.

”Voimme edellyttää lainsäädännöllä suomalaisilta tietynlaista toimintaa ulkomaillakin.”

Mihin tahansa eduskunta päätyykin, Leino-Sandberg toivoo asian etenevän nopeasti. Koska mitään lakia ei ole vieläkään säädetty, Suomella on voimassa EU-asetuksen kanssa ristiriitaista lainsäädäntöä.

”Olemme pahasti myöhässä. Komissio voi rikkomusmenettelyn jälkeen nostaa EU-tuomioistuimessa sakkokanteen. Sakot ovat viime vuosina olleet todella suuria.”

Vaikka hallintarekisteröintiä ulkomailla ei voitaisi estää, se voi silti jäädä hyvin rajalliseksi. Esimerkiksi Suomen suurimpiin osakevälittäjiin kuuluva Nordnet ei sitä hyväksy.

Yhtiön selvitys- ja säilytystoiminnasta Suomessa vastaavan Heikki Kukon mukaan Nordnet tulkitsee EU-asetuksen poikkeuslupaa niin, että suomalaisten hallintarekisteröinti on kiellettyä kaikkialla.

HS:n tietojen mukaan ainakin logistiikkayhtiö Ahola Transport on tästä syystä vaihtanut äskettäin Ruotsin Aktietorget-markkinapaikan Helsingin pörssiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hallintarekisteriä koskeva lakiesitys

 Hallituksen mukaan EU-asetus estää hallintarekisteröinnin kieltämisen suomalaisilta ulkomailla. Arvostelijat ovat eri mieltä.

 Osakevälittäjistä ainakin Nordnet kieltäytyy hallintarekisteröimästä suomalaisten omistuksia missään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallintarekisteri
 • EU
 • Osakemarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Susanna Laamanen sattui paikalle, kun raju tulipalo levisi paukahdellen Espoossa – ”Se oli muutamasta minuutista kiinni”

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  10. 10

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää