Kotimaa

Yli 50 poliisissa työskentelevää virkamiestä saa syytteen Anneli Auerin tietojen urkinnasta

Syytteet käsitellään viidessä eri käräjäoikeudessa eri puolilla Suomea.

Syyttäjät eri puolilla Suomea ovat nostaneet syytteen 55:ttä virkamiestä vastaan Anneli Auerin tietojen urkinnasta. Valtaosa syytteeseen joutuvista on poliisimiehiä.

Urkinta paljastui keväällä 2012 Nelosen uutisten tekemästä selvityksestä. Sen mukaan kymmenet poliisit olivat vuonna 2011 yrittäneet päästä katsomaan Auerin tietoja poliisin Patja-tietojärjestelmästä. Salaamisen vuoksi uteliaat eivät kuitenkaan päässeet tutkimaan tietoja, vaan teot jäivät yrityksiksi. Näitä ”koputtelijoita” oli satakunta.

Lain mukaan virkamies saa käsitellä ihmisten tietoja vain, jos siihen on virkaan liittyvä syy.

Poliiseja ja muita virkamiehiä vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Osa syytetyistä on kiistänyt itse hakeneensa tietoja. He ovat arvelleet, että joku toinen on katsonut tietoja heidän tunnuksillaan. Tämän selityksen antaneita syytetään nyt toissijaisesti siitä, että he ovat jättäneet avatun käyttöyhteyden sulkematta poistuessaan tietokoneen äärestä, ja tämän takia joku tuntematon on hakenut Auerin tietoja syytetyn tunnuksella.

Parikymmentä epäiltyä selvisi ilman syytteitä joko näytön puuttumisen takia, kohtuusyistä tai rikoksen vähäisyyden takia.

Syytteet käsitellään viidessä eri käräjäoikeudessa. Ensimmäiset jutut ehtinevät käräjille jo kevään kuluessa.

Nelosen uutisten testissä Anneli Auer, kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) ja kirjailija Jari Tervo pyysivät kolmelta eri viranomaiselta tietoa siitä, onko heidän tietojaan urkittu. Testin kohteina olivat poliisi, verottaja ja Kela.

Uteliaisuus oli ylivoimaisesti suurinta poliisissa. Siellä oli urkittu nimenomaan Anneli Auerin tietoja. Myös Antti Kaikkosen tietoja oli katsottu, mutta sittemmin ilmeni, että tietojen katsomiselle oli hyväksyttävä syy.

Verottajassa yksi virkamies oli urkkinut Jari Tervon tietoja ja viisi muuta Anneli Auerin tietoja. Kela selvisi testistä ilman kompurointia.

Testin jälkeen Poliisihallitus lähetti selvityspyynnön kaikkiin poliisilaitoksiin, joissa uteliaisuutta oli ollut. Siinä pyydettiin selvittämään, oliko urkkijoilla ollut jokin virkaan liittyvä syy tiedonhakuun. Valtakunnansyyttäjänviraston kiinnostuttua urkinnasta Poliisihallitus keskeytti omat selvityksensä.

Alussa oli epäselvyyttä siitä, olisiko pelkkä ”koputtelu” rikos. Laintulkinta on sittemmin selkeytynyt, ja nyt vakiintuneen tulkinnan mukaan virkamiehellä pitää olla jo kyselyä tehdessään virkaan kuuluva peruste kyselylle.

Poliisimiesten uteliaisuus on johtanut tuomioihin aiemminkin. Suuri määrä poliisimiehiä oli urkkinut hiihtäjä Mika Myllylän tietoja tämän kuoleman jälkeen vuoden 2011 kesällä. Yhteensä 72 ihmistä sai sakot urkinnasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietourkinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää